έφηβοι: προσοχή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Mία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Pediatrics έδειξε ότι οι έφηβοι που καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο εκθέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνους, καθώς η διαδικασία παραγωγής ατμού από το  περιεχόμενο των φιαλιδίων των ηλεκτρονικών τσιγάρων δημιουργεί καρκινογόνες ουσίες,  πέρα από τη βασική εξαρτησιογόνο ουσία ( και επικίνδυνη για την υγεία) νικοτίνη που σε ορισμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να περιέχεται και σε ορισμένα να απουσιάζει.

Η μελέτη που έγινε σε δείγμα 104 εφήβων έδειξε πως όσοι άτμιζαν είχαν τριπλάσια ποσότητα καρκινογόνων ουσιών στο σώμα τους σε σχέση με αυτούς που δεν άτμιζαν καθόλου και τέτοιες ουσίες καρκινογόνες ήταν το ακρυλονιτρίλιο, η ακρολείνη, το προπυλενοηείδιο, το ακρυλαμιαδιο, και η κροταλδεϋδη. . Αλλά και οι ουσίες όπως η προπυλενογλυκόλη και η γλυκερόλη οι οποίες είναι βασικά συστατικά του υγρού των  ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να σχηματίσουν καρκινογόνες ουσίες όταν θερμαίνονται για να δημιουργήσουν ατμό.

Είναι επομένως επιτακτική η ενημέρωση των εφήβων για τους πραγματικούς κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

( Αναλυτικά στοιχεία της μελέτης στη διεύθυνση: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2018/03/01/peds.2017-3557 )

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας