Γιατί οι καπνιστές αναβάλλουν την απόφαση διακοπής

Η πλειοψηφία απ’ αυτούς που καπνίζουν θα ήθελε να μην είχε αυτή τη συνήθεια. Το ότι συνεχίζουν οφείλεται αφ’ ενός στους λόγους που αναφέρθηκαν σε προηγούμενη ενότητα, αλλά και σε κάποιους άλλους που τους εμποδίζουν να προχωρήσουν στη διακοπή.

Μερικοί απ’ αυτούς τους τελευταίους είναι :
  • Ο φόβος ότι δεν θα τα καταφέρουν. Αρκετοί καπνιστές έχουν προσπαθήσει να το κόψουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Αυτό τους δημιούργησε την εντύπωση πως αυτοί δεν είναι ικανοί, δεν έχουν αρκετή δύναμη θέλησης να το κόψουν και έτσι παραδίδουν τα όπλα και συνεχίζουν το κάπνισμα.
   Αυτή η στάση είναι λάθος. Πρώτα γιατί οι περισσότεροι καπνιστές που διέκοψαν οριστικά το κάπνισμα το είχαν προσπαθήσει επανειλημμένα και δεύτερο γιατί έχει φανεί ότι οι αποτυχημένες προσπάθειες αποτελούν μία καλή προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της τελικής απόπειρας. Η αποτυχία είναι εμπειρία και όχι απόδειξη αδυναμίας.
   Πέρα , όμως, απ’ αυτά όποιος εκτιμά ότι δεν μπορεί να επιτύχει τη διακοπή το καπνίσματος αδικεί τον εαυτό του, αφού αυτό το έχουν καταφέρει δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο που ούτε ικανότεροι ούτε πιο έξυπνοι ήταν απ’ αυτόν.
   Η δύναμη ή η αδυναμία της θέλησης που επικαλούνται οι καπνιστές δεν είναι κάτι έμφυτο στον άνθρωπο. Η δύναμη, όπως η δύναμη των μυών, αποκτάται με την εξάσκηση. Η αδυναμία με την σωστή εξάσκηση γίνεται δύναμη μεγάλη.

 

  • Ο φόβος του πάχους, ένας επίσης ισχυρός λόγος αναβολής της διακοπής, ιδιαιτέρως οι γυναίκες. Είναι γεγονός ότι ο μεταβολισμός επηρεάζεται από το κάπνισμα. Με τη διακοπή αυτός μειώνεται και έτσι ο καπνιστής μπορεί να πάρει ορισμένα κιλά. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει σε όλους, ενώ αν ταυτόχρονα με τη διακοπή υπάρξει η κατάλληλη πρόνοια για μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και περισσότερης γυμναστικής, είναι βέβαιο ότι ο καπνιστής πέρα από την ελευθερία του δεν πρόκειται να πάρει περιττά κιλά.

 

  • Ένας άλλος λόγος, αρκετά έντονος στις νέες ηλικίες, είναι η πεποίθηση πως όλα όσα αφορούν τις ανθυγιεινές επιδράσεις του καπνού δεν πρόκειται να συμβούν στον κάθε συγκεκριμένο καπνιστή ( «εγώ θα τη γλιτώσω»). Αυτό μπορεί να είναι κατανοητό, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την εκτίμηση πως είναι ιδιαίτεροι και τυχεροί κάνοντας κάποια παράβαση. Δυστυχώς, όμως, τις περισσότερες φορές η διάψευση των προσδοκιών θα συμβεί, προς δυσάρεστη έκπληξη του αισιόδοξου καπνιστή. Και, τότε, δεν μπορεί ο χρόνος να γυρίσει πίσω.

 

  • Στο άλλο άκρο βρίσκετε μια κατηγορία μακροχρόνιων καπνιστών, μέσης ή μεγάλης ηλικίας, που ισχυρίζεται πως ό, τι ζημιά ήταν να πάθουν από το τσιγάρο την έχουν ήδη πάθει και επομένως δεν υπάρχει λόγος να το κόψουν. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ναι μεν έχουν προκαλέσει φθορά στον οργανισμό τους, αλλά η βελτίωση που θα νοιώσουν από τη διακοπή θα είναι πολύ σημαντική, ενώ ταυτόχρονα θα δώσουν την ευκαιρία στον οργανισμό τους να αντιπαλέψει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις έχει υποστεί. Ποτέ δεν είναι αργά για τη διακοπή του καπνίσματος.

 

  • Ένας παρόμοιος λόγος είναι η πεποίθηση ορισμένων καπνιστών, οι οποίοι παρόλο που γνωρίζουν ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές, δεν το διακόπτουν, γιατί εκτιμούν ότι αυτοί θα μπορέσουν να το κόψουν λίγο πριν κινδυνεύσει η υγεία τους. Αυτή είναι μία αισιόδοξη άποψη, που στηρίζετε σε τελείως λάθος δεδομένα. Οι βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα σχηματίζονται σταδιακά. Όταν εκδηλωθεί η πάθηση, αυτό έχει συμβεί γιατί σταδιακά συσσωρεύθηκαν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό.. Οι παθήσεις που προκαλεί το κάπνισμα δεν δημιουργούνται από τη μια στιγμή στην άλλη.. Δεν υπάρχει κάποια χρονική περίοδος σαφώς προσδιορισμένη πριν καταστούν φανερές οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία.

 

  • Ένας παράδοξος μεν, αλλά συχνά προβαλλόμενος λόγος είναι αυτός της αμφισβήτησης των ιατρικών συμπερασμάτων που αφορούν την έκταση των ανθυγιεινών επιπτώσεων του καπνίσματος. Αυτού του είδους οι καπνιστές ισχυρίζονται πως είναι υπερβολές όσα λένε οι γιατροί και οι μη καπνιστές. Αυτή τη στάση ενισχύουν κατάλληλα και οι θιγόμενες από τη μείωση της κατανάλωσης του καπνού καπνοβιομηχανίες. Πιστεύοντας ότι υπάρχει μια ιατρική συνωμοσία κατά του καπνού, ορισμένοι καπνιστές διασκεδάζουν τις ανησυχίες τους και συνεχίζουν να καπνίζουν. Βέβαια, μπορεί ένας τέτοιος λόγος να φαίνεται εξαιρετικά ρηχός, καθώς είναι αστείο να σκεφτεί κάποιος ότι άλλη δουλειά δεν είχαν οι γιατροί και οι επιστήμονες από το να συνωμοτούν κατά του τσιγάρου. Εξ’ άλλου σε όλες τις πολιτισμένες χώρες οι γιατροί είναι αυτοί που σε μεγάλα ποσοστά διέκοψαν πρώτοι το κάπνισμα. Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι οι επιπτώσεις του καπνίσματος έχουν υποεκτιμηθεί και όχι υπερεκτιμηθεί. Το κάπνισμα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα νομιμοποιημένος δολοφόνος που μπορεί να αφοπλιστεί ( να προληφθεί η δράση του). Το κάπνισμα είναι μία πραγματική επιδημία που αφαιρεί ενεργητικότητα, υγεία και ζωές.

 

  • Ορισμένοι καπνιστές που είχαν διακόψει για κάποιο διάστημα το κάπνισμα και υποτροπίασαν, αλλά και ορισμένοι που έχουν λάθος πληροφόρηση, θεωρούν ότι δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι ή δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα στέρησης, γι’ αυτό και συνεχώς αναβάλουν την απόφαση διακοπής. Είναι γεγονός ότι με τη διακοπή θα εμφανιστούν κάποια συμπτώματα στέρησης. Μόνο που αυτά διαρκούν λίγο (2 – 3 εβδομάδες), μπορούν εύκολα να τιθασευτούν και με την κατάλληλη προετοιμασία να αποτελέσουν την αφορμή για να αναπτυχθούν δραστηριότητες τέτοιες που βοηθούν τους καπνιστές να διαγράψουν τελείως την ανάγκη για κάπνισμα. Οι περισσότεροι πρώην καπνιστές δηλώνουν ότι η διακοπή του καπνίσματος ήταν τελικά λιγότερη δύσκολη απ’ ότι είχαν φανταστεί.

 

  • Τέλος, τα τελευταία χρόνια πολλοί καπνιστές έχουν την εντύπωση πως καπνίζοντας ελαφριά τσιγάρα ή χρησιμοποιώντας φίλτρα μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Αυτή η αντίληψη είναι τελείως λάθος. Οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται οι καπνιστές είναι οι ίδιοι. Ο τρόπος καπνίσματος, η κάλυψη των οπών πρόσμιξης αέρα στην άκρη του φίλτρου και η αύξηση του αριθμού των τσιγάρων που καταναλώνονται είναι οι βασικές αιτίες που τα ελαφριά τσιγάρα γίνονται βαριά για την υγεία του καπνιστή. Οι μόνοι κερδισμένες από τα ελαφριά τσιγάρα είναι οι καπνοβιομηχανίες.

 

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας