Γιατί οι καπνιστές αποφασίζουν να κόψουν το τσιγάρο

Η μεγάλη πλειοψηφία των καπνιστών επιθυμεί και έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να σταματήσει το κάπνισμα. Επτά στους δέκα καπνιστές (το 70%) δηλώνουν πως θα ήθελαν να απαλλαγούν από το κάπνισμα. Εξ’ άλλου, οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι νεαροί που αρχίζουν το κάπνισμα υπολογίζουν ότι μετά από λίγα χρόνια θα το κόψουν ( Βέβαια, στη συνέχεια, αυτή η σκέψη αποδεικνύεται απατηλή, αφού λίγοι την υλοποιούν).

Οι λόγοι που ωθούν τους καπνιστές να θέλουν κόψουν το τσιγάρο δεν είναι πάντοτε οι ίδιοι. Οι πιο σημαντικοί απ’ αυτούς είναι:

 1. Για να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειαςΠαρ’ όλο που η μακροχρόνια χρήση καπνού οδηγεί σε βλάβες των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτοί που καταφέρνουν να το κόψουν προσφέρουν θετικές υπηρεσίες στην υγεία και τη μακροημέρευση τους. Και αυτό γιατί σταματούν τη συνεχή αρνητική επίδραση του καπνού στο σώμα τους και δίνουν την δυνατότητα στον οργανισμό να αποκαταστήσει με τις δικές του δυνάμεις όσες από τις βλάβες έχουν δημιουργηθεί ή να σταματήσει η βλαπτική επίδραση τους.
  Ακόμα και καπνιστές που έχουν αρρωστήσει, είναι καλό να σταματούν το κάπνισμα γιατί έτσι βελτιώνουν σημαντικά την κατάσταση τους.
  Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι άνδρες καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα στην ηλικία των 35- 39 ετών προσθέτουν κατά μέσο όρο 5 χρόνια επιπλέον στη ζωή τους, ενώ το αντίστοιχο κέρδος για τις καπνίστριες της ίδιας ηλικιακής ομάδας είναι 3 χρόνια.
 2. Για να βελτιώσουν την ευεξία του σώματος ( την απόδοση και την εμφάνιση τους).Το να λαχανιάζεις κάποιος άνθρωπος σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν περπατά γρήγορα, όταν ανεβαίνει σκάλες ή τρέχει δεν είναι φυσιολογικό. Αυτό συμβαίνει στους περισσότερους καπνιστές γιατί καταστρέφουν την αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία τους. Η διακοπή του καπνίσματος , αν συνδυαστεί με συστηματική σωματική άσκηση προσφέρει στους καπνιστές τη χαμένη σωματική αντοχή και ευεξία.
  Το ίδιο ισχύει και στην εμφάνιση των καπνιστών. Μπορεί με τη διακοπή του καπνίσματος να μην εξαλείφονται οι ρυτίδες που έχουν ήδη παρουσιαστεί, αλλά επιβραδύνεται σημαντικά ο σχηματισμός νέων. Το δέρμα όσων διέκοψαν το κάπνισμα αλλάζει τη γενικότερη εμφάνιση του προς το καλύτερο.
  Την ίδια βελτίωση αισθάνεται ο καπνιστής που διακόπτει σ΄ ότι αφορά τα δόντια του και την οσμή της αναπνοής του και του σώματος του.
 3. Για να προστατεύσουν την οικογένεια και τους φίλους τους από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος.Όσοι γονείς καπνίζουν στο ίδιο δωμάτιο που βρίσκονται και τα παιδιά τους προκαλούν βλάβες στην υγεία τους και τα προικίζουν με λιγότερες φυσικές αντοχές όταν μεγαλώσουν. Εξ’ άλλου αποτελούν το χειρότερο παράδειγμα προς μίμηση και έτσι υποθηκεύουν τη μελλοντική ζωή των παιδιών τους. Το ίδιο ισχύει και για το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο όταν συνταξιδεύουν παιδιά.
  Τα μπαλέτα, οι ξένες γλώσσες ή τα φροντιστήρια προσφέρουν πολύ λιγότερα στα παιδιά, απ’ ότι η ανατροφή τους σ’ ένα υγιεινό περιβάλλον και η γαλούχηση τους με αρχές που τους εξασφαλίζουν την υγιή ανάπτυξη και συμπεριφορά.
  Οι σύζυγοι καπνιστών εμφανίζουν και αυτοί συχνότερα ασθένειες του αναπνευστικού, της καρδιάς και διάφορες μορφές καρκίνων.
  Το κάπνισμα στους εργασιακούς χώρους , δικαίως αντιμετωπίζεται πλέον ως παρανομία, αφού προξενεί ζημιά στην υγεία των εργαζομένων που δεν καπνίζουν.
  Η απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια, μπαρ και στους άλλους χώρους διασκέδασης που ξεκίνησε να εφαρμόζεται με απόλυτη αυστηρότητα αρχικά στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. επεβλήθη μετά τις κινητοποιήσεις του συνδικάτου των εργαζομένων σ΄ αυτούς τους χώρους που δεν ήθελαν να να αναπνέουν αέρα μολυσμένο με καπνό κατά την ώρα της εργασίας τους, γεγονός που αποδεδειγμένα τους δημιουργούσε αυξημένα ποσοστά ασθενειών. Ευτυχώς οι νομοθεσίες όλων των Ευρωπαϊκών χωρών έχουν πια υιοθετήσει την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους κλειστούς χώρους και στους χώρους εργασίας.
 4. Για να αισθανθούν πιο άνετα.Το κάπνισμα έχει πάψει πλέον να είναι της μόδας. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δεν καπνίζουν. Οι μη καπνιστές είναι η πλειοψηφία των ανδρών και η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών.
  Ο καπνιστής ανάβοντας το τσιγάρο του σε χώρους που απαγορεύεται ( οι οποίοι ολοένα και αυξάνονται σε αριθμό) ή όταν δίπλα του βρίσκονται άνθρωποι που δεν καπνίζουν γίνεται ενοχλητικός. Και αυτό του γίνεται επώδυνα αντιληπτό, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που δέχεται παρατηρήσεις, αλλά και προσβολές.
  Η μυρωδιά που εκπέμπει ο καπνιστής ( και η οποία δεν καλύπτεται με το μάσημα τσίχλας ή καραμέλας) δεν είναι ότι κάτι που ο κάθε άνθρωπος θα ήθελε να αντιλαμβάνονται οι άλλοι γι’ αυτόν. Σε στενές επαφές ο καπνιστής βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.
 5. Για να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα.Ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι το κάπνισμα εξανεμίζει ( στην κυριολεξία κάνει καπνό) τα χρήματα τους . Το κάπνισμα είναι στις ημέρες μας μία πολυέξοδη συνήθεια.
  Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι καπνιστές καταναλώνουν από ένα έως δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Ένα πακέτο τσιγάρων ή τα στριφτά που καπνίζονται σε μία ημέρα κοστίζουν 3 – 3,50 Ευρώ. Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να διαπιστώσετε πόσα χρήματα ξοδεύει σ’ ένα μήνα, σ’ ένα χρόνο και σε δέκα χρόνια ένας συνηθισμένος καπνιστής.Μία ημέρα: 3 – 3,50 €
  Μία εβδομάδα: 21- 24,50€
  Ένας μήνας: 90 – 105€
  Ένας χρόνος: 1.098 – 1.278€
  10 χρόνια: 10.980 – 12.780€Στην πραγματικότητα, αν ο καπνιστής δεν διακόψει το κάπνισμα, θα ξοδέψει πολύ περισσότερα, γιατί οι υπολογισμοί στον πίνακα έγιναν με σημερινές τιμές, ενώ είναι γνωστό ότι οι τιμές των τσιγάρων συνεχώς αυξάνουν ( είτε από αύξηση του κόστους παραγωγής, είτε από επιπλέον φορολόγηση).

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας