Διαφημίσεις κατά του καπνίσματος από τις… καπνοβιομηχανίες

” Έντεκα χρόνια πέρασαν πριν οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες συμμορφωθούν με δικαστική απόφαση η οποία τους επιβάλλει να προβάλλουν διαφημιστικά σποτ και να κάνουν καταχωρίσεις κατά του καπνίσματος. Ωστόσο, από αυτή την Κυριακή 26 Νοεμβρίου η πλειονότητά τους πλήρωσε και δημοσίευσε στα αμερικανικά ΜΜΕ τέτοιου είδους διαφημιστικά.

Τον Νοέμβριο του 2006, ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αποφανθεί ότι οι καπνοβιομηχανίες ψεύδονται και παραπληροφορούν το κοινό για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία και είχε διατάξει βιομηχανίες όπως η R.J. Reynolds και η Philip Morris να προβάλουν στην τηλεόραση και στον Τύπο σποτάκια προκειμένου να «διορθώσουν τα ψέματά τους».

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι καπνοβιομηχανίες προσέβαλαν την απόφαση ασκώντας σειρά εφέσεων με τις οποίες ζητούσαν να τροποποιηθούν ορισμένες λεπτομέρειες στο κείμενο της αρχικής δικαστικής απόφασης.

Με τον τρόπο αυτό πέτυχαν την αναβολή εφαρμογής της αρχικής δικαστικής απόφασης για περισσότερα από 10 χρόνια. Έτσι, απέφευγαν την προβολή των αντικαπνιστικών σποτ, τόσο στα παραδοσιακά ΜΜΕ, αλλά και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που την περίοδο εκείνη ήταν λιγότερο δημοφιλείς και δεν περιλαμβάνονταν στην απόφαση του δικαστηρίου.

Ωστόσο, πλέον, έχοντας χάσει όλα αυτά τα δικαστήρια, από σήμερα οι καπνοβιομηχανίες υποχρεώνονται να πληρώσουν για μια ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση στο κεντρικό σώμα των 50 μεγαλύτερων εφημερίδων της χώρας, όπως η Washington Post ή οι New York Times, η οποία θα δημοσιεύεται στα κυριακάτικα φύλλα πέντε φορές κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Επίσης, θα πρέπει να αγοράσουν διαφημιστικό χρόνο για συνολικά 260 τηλεοπτικά σποτ στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, όπως το ABC, το CBS και το NBC, τα οποία θα προβάλλονται τακτικά σε μια περίοδο 12 μηνών.

Τα τηλεοπτικά διαφημιστικά μηνύματα παρουσιάζουν με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

«Το κάπνισμα σκοτώνει κατά μέσο όρο 1.200 Αμερικανούς την ημέρα και προκαλεί ετησίως περισσότερους θανάτους σε σύγκριση με τις δολοφονικές επιθέσεις, το AIDS, τις αυτοκτονίες, τα ναρκωτικά, τα τροχαία δυστυχήματα και το αλκοόλ, όλα μαζί» σημειώνεται σε ένα από αυτά.

Το κάπνισμα παραμένει η βασική αιτία θανάτου και νοσημάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για 480.000 θανάτους ετησίως, παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε σημαντικά.

Το 2015 ήταν μόλις 15% των ενηλίκων, έναντι του 42% στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Βέβαια, εκτιμάται ότι μεγάλο ποσοστό της μείωσης του αριθμού των καπνιστών σχετίζεται και με την υψηλή φορολογία που επιβάλλεται στις εκστρατείες κατά του καπνίσματος, αλλά και στους περιορισμούς στην προβολή των διαφημίσεων με αποδέκτες του νέους.

Παρ’ όλα αυτά, οι καπνοβιομηχανίες δαπανούν ετησίως ποσά που φτάνουν τα 8 δισ. δολάρια τον χρόνο για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. ”

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των συντακτών

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας