Αγαπητέ φίλε/ Αγαπητή φίλη

Ζούμε στην εποχή που ολοένα και περισσότεροι καπνιστές αποφασίζουν να διακόψουν τη σχέση τους με το κάπνισμα. Σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, όπως και στη χώρα μας, το ποσοστό των καπνιστών μειώνεται και αυτό το ευχάριστο γεγονός αρχίζει πλέον να καταγράφεται και ως βελτίωση ορισμένων σημαντικών δεικτών υγείας του πληθυσμού ( Τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα θα φανούν με την πάροδο αρκετών χρόνων).

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί πολλές φορές να αποδειχθεί μία δύσκολη υπόθεση. Ίσως στο παρελθόν να είχατε ανάλογη εμπειρία, δηλ. να είχατε θελήσει να κόψετε το τσιγάρο, να το προσπαθήσατε, αλλά τελικά να μην τα καταφέρατε. Δεν πρέπει να απογοητεύεστε γι’ αυτό. Δεν είστε οι μόνοι που τους έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι καπνιστές το προσπάθησαν πολλές φορές μέχρι να καταφέρουν να το κόψουν.

Η διακοπή του καπνίσματος χρειάζεται πρώτα απ’ όλα έντονη επιθυμία για την επίτευξη της και μετά μέθοδο κατάλληλα προσαρμοσμένη στην προσωπικότητα και τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής σας.

Αν η απόφαση για διακοπή παρθεί επιπόλαια, ίσως να μην είναι ικανή να σας ωθήσει στην οριστική επιλογή να απαλλαγείτε από το βραχνά του τσιγάρου.
Μόνο αν έχετε πραγματικά συνειδητοποιήσει το πόσο είναι απαραίτητο για σας να κόψετε το κάπνισμα, μόνο αν πραγματικά αισθάνεστε να σας βαρύνουν τα μειονεκτήματα αυτής της βλαπτικής συνήθειας και επιθυμείτε να απολαύσετε τα πλεονεκτήματα ενός μη καπνιστή, τότε μόνο οι πιθανότητες να στεφθεί η προσπάθεια σας με επιτυχία είναι αυξημένες.

Πολλοί υπόσχονται πως διαθέτουν «μαγικούς» τρόπους και σας τους προτείνουν για να επιτύχετε γρήγορα, ακούραστα και σίγουρα τον στόχο σας. Κάποιοι προπαγανδίζουν διάφορες πρακτικές, με εξωτικές συνήθως ονομασίες. Όλα αυτά είναι στην καλύτερη περίπτωση αφελή, στη χειρότερη προσπάθειες εκμετάλλευσης της επιθυμίας σας να απαλλαγείτε από το κάπνισμα.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι και πρακτικές που έχουν αποδειχθεί με επιστημονικά κριτήρια ότι βοηθούν στο να ενδυναμώσετε τη θέληση σας, να οργανώσετε καλύτερα τα βήματα απαλλαγής σας από το κάπνισμα και να διατηρήσατε το αποτέλεσμα που επιτύχατε σε μακροχρόνια βάση. Καμιά απ’ αυτές τις επιστημονικά έγκυρες μεθόδους δεν εγγυάται απόλυτη επιτυχία. Όλες τους αποτελούν τίμιες προτάσεις και εξαρτούν την επιτυχία από τη δική σας ενεργό συμμετοχή. Αν κάποιος δεν έχει αποφασίσει στα σοβαρά να το «κόψει», καμία μέθοδος δεν μπορεί να τον βοηθήσει.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να γίνει «μια και έξω», εν ψυχρώ. Υπάρχουν άνθρωποι που από τη μια στιγμή στην άλλη έκοψαν το κάπνισμα. Αυτό έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει συχνά μετά από εμπειρία κάποιου σημαντικού γεγονότος, όπως είναι π.χ. μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας του ίδιου του καπνιστή ή μετά από την απώλεια προσφιλούς προσώπου του εξαιτίας ασθένειας που οφείλεται στο τσιγάρο. Δυστυχώς, πολλοί που ακολουθούν αυτή την “εν ψυχρώ” πρακτική μετά από άλλοτε άλλο διάστημα ξανανάβουν το τσιγάρο και επιστρέφουν στην καπνιστική συνήθεια τους. Κάποιοι άλλοι, όμως, τα καταφέρνουν και διακόπτουν μια για πάντα.

Πολλοί, πάλι, πρώην καπνιστές ακολούθησαν μία πιο σύνθετη, σταδιακή διαδικασία. Το αν τα κατάφεραν ή όχι σε μακροχρόνια βάση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Φαίνεται, όμως, πως αν η προσπάθεια τους ήταν οργανωμένη με βάση επιλεγμένες αποτελεσματικές προσεγγίσεις και εξατομικεύτηκε για την περίπτωση τους, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ήταν καλύτερα.

Το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας αποτελεί, σε συνδυασμό με την ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, το ένα σκέλος της μεθόδου διακοπής του καπνίσματος που προωθεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Τα στοιχεία, οι πληροφορίες και οι συμβουλές που δίνει είναι αρκετές για να προχωρήσετε μόνος/η την προσπάθεια σας. Αν όμως αυτό δεν είναι αρκετό για κάποιους, τότε υπάρχει και το άλλο σκέλος της προσπάθειας μας να βοηθήσουμε:  η προσωπική επικοινωνία σας με τους ειδικά εκπαιδευμένους συμβούλους της «γραμμής διακοπής καπνίσματος», το πρώτο χρονικό διάστημα διαδικτυακά και αργότερα τηλεφωνικά. Αυτός ο συνδυασμός ( έγγραφης ενημέρωσης και προσωπικής επικοινωνίας), ο οποίος έχει αναπτυχθεί ραγδαία σε όλες τις προηγμένες χώρες, έδειξε τόσο καλά αποτελέσματα που θεωρείται ως μία από τις πλέον συμφέρουσες και αποδοτικές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.

Η «γραμμή διακοπής καπνίσματος», στηρίζει με σύντομες, αλλά επιστημονικά θεμελιωμένες παρεμβάσεις τον κάθε καπνιστή που δίνει τη μάχη της απαλλαγής του από το κάπνισμα.
Με τη δική σας αποφασιστικότητα και προσπάθεια, με την στήριξη του περιβάλλοντος σας και με την υποστήριξη που σας προσφέρουν τα κείμενα στον ιστότοπο μας και οι σύμβουλοι της γραμμής διακοπής καπνίσματος , οι πιθανότητες να επιτύχετε αυτό που επιθυμείτε είναι πολύ αυξημένες.

Το πόσο πολλούς καπνιστές μπορούμε να εξυπηρετήσουμε μέσα από τη γραμμή διακοπής είναι συνάρτηση των οικονομικών δυνατοτήτων μας. Αυτές με τη σειρά τους εξαρτώνται από τη δική σας βοήθεια. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία είναι ένα κοινωφελές σωματείο ( μη κερδοσκοπικό) και προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν σε όλους τους πολίτες. Δεν στηρίζεται σε κάποιον επώνυμο ισχυρό οικονομικά παράγοντα, αλλά σε όλους τους πολίτες και τις κοινωνικά δραστήριες επιχειρήσεις, που σεβόμενες τις αρχές της ανεξαρτησίας μας, στηρίζουν το καλό έργο που επιτελούμε. Γι΄αυτό και σας απευθύνουμε προσωπική πρόσκληση να στηρίξετε και εσείς την Εταιρεία μας, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το δημιουργικό έργο που σεμνά πραγματοποιούμε εδώ και 59 χρόνια.

Και μη ξεχνάτε: μία τυχόν αποτυχία να διακόψετε δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα προς την τελική επιτυχία

Σας εύχομαι να απαλλαγείτε οριστικά  από την καπνιστική συνήθεια

Ο πρόεδρος της

Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας 

Ευάγγελος Φιλόπουλος