Η Επίδραση της πανδημίας στου καπνιστές

Το άγχος και η ανησυχία κατά τη διάρκεια αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης δημόσιας υγείας μπορεί να οδηγήσει τους σημερινούς καπνιστές στο να αυξήσουν τη χρήση καπνού ή πρώην καπνιστές στο να υποτροπιάσουν.

Για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αυτό, πραγματοποιήθηκε μία μελέτη με στόχο να παρέχει επιδημιολογικά στοιχεία για τις αλλαγές στη συμπεριφορά του καπνίσματος μεταξύ των Βρετανών καπνιστών σε σχέση με την πανδημία COVID-19 και να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των ψυχοκοινωνικών παραγόντων σε αυτές τις συμπεριφορές.

Γι΄ αυτό το σκοπό, μεταξύ 27 Απριλίου και 24 Μαΐου 2020 διενεργήθηκε εθνική έρευνα αντιπροσωπευτικού δείγματος 4.075 ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας μεγαλύτερης των 16 ετών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Χρησιμοποιώντας επιλεγμένες στατιστικές μεθοδολογίες συγκρίθηκαν ψυχοκοινωνικές και δημογραφικές μεταβλητές μεταξύ διαφορετικών ομάδων ως προς την καπνιστική συμπεριφορά τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν τα εξής:

Μεταξύ των καπνιστών,

το ένα τέταρτο (25,2%) ανέφεραν ότι κάπνιζαν περισσότερο από το συνηθισμένο,

το 50,9% ανέφεραν ότι κάπνιζαν το ίδιο

το 20,2% ανέφερε ότι κάπνιζαν λιγότερο.

 

Παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ διαφορετικών ομάδων ως προς την καπνιστική συμπεριφορά και ψυχοκοινωνικών παραγόντων. Προέκυψαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών ομάδων στη συμπεριφορά καπνίσματος σ’ ό,τι αφορά  τις ανησυχίες τους για την ψυχική υγεία (p 0.001), το άγχος (p 0.001) και το στρες (p 0.001), την κατάσταση κακής διάθεσης. Πολλοί ερωτηθέντες εξέφρασαν ότι η πανδημία είχε πιο αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία και ο αντίκτυπος ήταν πιο έντονος μεταξύ εκείνων που κάπνιζαν περισσότερο.

Συμπεράσματα της μελέτης ήταν ότι η επιδείνωση της ψυχικής υγείας και της ψυχοκοινωνικής ευημερίας συνδέθηκαν με την αύξηση του καπνίσματος. Οι μελετητές συνιστούν στις αρχές δημόσιας υγείας να λάβουν προληπτικά μέτρα για την παροχή υποστήριξης της ψυχικής υγείας και της διακοπής του καπνίσματος ως προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

(Η μελέτη “The psychosocial impact of the COVID-19 pandemic on changes in smoking behavior: Evidence from a nationwide survey in the UK» δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Tobacco Prevention and Cessation των Οκτώβριο του 2020)

http://www.tobaccopreventioncessation.com/The-psychosocial-impact-of-the-COVID-19-pandemic-on-changes-in-smoking-behavior-Evidence,126976,0,2.html

Με αφορμή το άρθρο αυτό, θέλουμε να σας θυμίσουμε πως η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία παρέχει δωρεάν συνεδρίες συμβουλευτικής για τη διακοπή του καπνίσματος. Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για να κλείσετε ραντεβού, επισκεφθείτε τη σελίδα μας: https://stopkapnisma.gr/%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%bd%ce%af%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82/