Η επιθυμία για ένα τσιγάρο

Οι κρίσεις έντονης επιθυμίας για κάπνισμα (για νικοτίνη) αρχίζουν να εμφανίζονται από τις πρώτες ώρες μετά τη διακοπή. Η διάρκεια τους είναι συνήθως σύντομη, 1 – 3 λεπτά, και είναι εντονότερες την πρώτη εβδομάδα, ενώ στη συνέχεια σταθερά εξασθενούν.
Καμιά φορά μπορεί να είναι συνεχόμενες και σε κάποιους να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές σε άλλους όχι. Το αίσθημα της επιθυμίας συνοδεύετε και από σωματικά συμπτώματα. Άλλοι αισθάνονται ένα σφίξιμο στο στήθος, άλλη μία πίεση στους ώμους, άλλη ιδρώνουν και καταλαμβάνονται από ανησυχία.
Σε κάθε περίπτωση, το αίσθημα για ένα τσιγάρο δεν είναι τόσο δυνατό όσο νομίζουν ορισμένοι ( και που ίσως φανεί από τα όσα γράφονται). Αν αντισταθείτε, η επιθυμία γρήγορα θα περάσει.

Δεν πρέπει, βέβαια , να ξεχνάτε ότι η επιθυμία για κάπνισμα μπορεί να ξαναεμφανιστεί και μετά από πολύ καιρό. Αυτή η επιθυμία δεν πηγάζει από τη σωματική εξάρτηση, αλλά από τη δύναμη της συνήθειας, έτσι που η μνήμη σας ανακαλεί την ταύτιση του καπνίσματος για χρόνια με ορισμένες καταστάσεις.

Για ν’ αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την επιθυμία για ένα τσιγάρο:

  • Σκεφθείτε πως αυτή είναι περιστασιακή και πως πολύ σύντομα θα κατευναστεί
  • Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές μεθόδους για να «ξεγελάσετε» την ώθηση για κάπνισμα. Όπως π.χ. μασήστε μία τσίχλα, φάτε με σιγανό ρυθμό – ως ιεροτελεστία- ξηρούς καρπούς ή καρότα ή φρούτα. Με άλλα λόγια βρείτε το υποκατάστατο που και εσάς θα ευχαριστήσει και την επιθυμία θα ικανοποιήσει ως υποκατάστατο.
  • Οι διάφορες τεχνικές χαλάρωσης ( που αναφέρονται στο ειδικό κεφάλαιο) έχουν φανεί πως βοηθούν
  • Σκεφθείτα ξανά , κάθε φορά που υπάρχει επιθυμία τα γιατί της προσπάθειας σας
  • Χρησιμοποιήστε τις τεχνικές που έχουν αναφερθεί σε προηγούμενες ενότητες για την ενδυνάμωση της αποχής σας από το κάπνισμα.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας