Η φαρμακευτική βοήθεια στη διακοπή καπνίσματος

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να κόψουν το κάπνισμα χωρίς να καταβάλουν την προσπάθεια που συνεπάγεται η συνειδητή απόφαση τους να απελευθερωθούν από αυτή τη βλαπτική συνήθεια. Μεγάλο μέρος αυτής της «ξεκούραστης» οπτικής στηρίζεται είτε στη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν τα κυκλοφορούντα φάρμακα ή τα πιθανά που θα εμφανιστούν στο μέλλον.

Χωρίς να προδικάζεται το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, με βάση την πολύχρονη εμπειρία που έχει αποκτηθεί με τα φάρμακα που ήδη χρησιμοποιούνται στη διακοπή του καπνίσματος, ισχύει το γεγονός πως η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της δεν προσφέρει ουσιαστική βοήθεια. Αν, όμως, μία φαρμακευτική αγωγή ληφθεί από ένα άτομο που έχει πράγματι αποφασίσει να διακόψει και  αν υπάρχει η κατάλληλη στήριξη από εκπαιδευμένους συμβούλους, τότε το ποσοστό επιτυχίας της προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος είναι υψηλότερο συγκριτικά με εκείνο που επιτυγχάνουν όσοι το επιχειρήσουν χωρίς καμία βοήθεια.
Επομένως η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία απομάκρυνσης σας από το κάπνισμα, αλλά είστε εσείς ο ίδιος που θα οδηγήσετε σε επιτυχία το όλο εγχείρημα.

Τέσσερα είδη φαρμακευτικής αγωγής βοηθούν στη διακοπή καπνίσματος:

 1. Η νικοτίνη
  Η ίδια η εθιστική ουσία του καπνού, η νικοτίνη, είναι η πιο παλαιά και πιο χρησιμοποιημένη χημική ουσία ( φάρμακο) που χορηγούμενη μειώνει τα συμπτώματα στέρησης και σταδιακά μπορεί πιο εύκολα να οδηγήσει τον καπνιστή στην απεξάρτηση του.
  Δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή για να αγοραστεί.                                                                                     ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε για πολύ καιρό.
  Το εγκεκριμένο αναλυτικό φυλλάδιο οδηγιών ( όπου περιγράφονται ο τρόπος δράσης, ο τρόπος λήψης, οι ανεπιθύμητες ενέργειες οι αντενδείξεις και η συνέργεια με άλλα φάρμακα), μπορείτε να το διαβάσετε στην εξής διεύθυνση: http://www.nicorette.gr/sites/nicorette_gr/files/651048a_2mg_CL_MI_GR.PDF
 2. Βουπροπιόνη
  Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε στην κατάθλιψη και έδειξε πως βοηθούσε στη διακοπή του καπνίσματος. Η χρήση του επιτρέπεται μετά από ιατρική συνταγογράφηση.
  Το εγκεκριμένο αναλυτικό φυλλάδιο οδηγιών μπορείτε να το διαβάσετε στην εξής διεύθυνση:
  http://gr.gsk.com/media/545231/zyban-pil-approved-63145-24-9-2015.pdf
 3. Βαρενικλίνη
  Αναλυτικά στοιχεία για αυτό το φάρμακο, που χορηγείται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής, μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:
  http://www.pfizer.gr/sites/g/files/g10008706/f/201406/CHAM%20029%20PIL%20V30.6%2020Feb2014.pdf
 4. Κυτισίνη.                                                                                                                                                               Ένα ευρέως διαδεδομένο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης φάρμακο φυτικής προέλευσης με παρόμοιο τρόπο δράσης με την βαρενικλίνη, το οποίο είναι πολύ φθηνότερο και αναφέρετε πως συνοδεύεται από λιγότερες παρενέργειες. Στις χώρες της Δύσης δεν έχει διαδοθεί η χρήση του, ενώ υπάρχει ανάγκη περισσότερων ερευνητικών δεδομένων. Φαίνεται να  αξίζει της προσοχής γιατί οι υπάρχουσες μελέτες και οι αναφορές από την Ανατολική Ευρώπη είναι ενθαρυντικές.