Κάπνισμα και άτμισμα αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού της COVID-19

«Η εξάπλωση του ιού SARS CoV2 προκαλείται δια μέσου των αερολυμάτων κατά την αναπνοή, αερολύματα που είναι αυξημένα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως είναι το κάπνισμα ή το άτμισμα. Σε χώρους με καπνιστές ή ατμιστές, οι κορονοϊοί με διάμετρο 0,1 μικρομέτρων μπορούν να ενωθούν με τα μεγαλύτερου μεγέθους σωματίδια του καπνού του τσιγάρου και έτσι αυτά  τα φορτωμένα με ιικά σωματίδια αερολύματα να μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε απόσταση 8 μέτρων».

Ως εκ τούτου η πρόσφατη ανακοίνωση της Ισπανικής Εταιρείας Πνευμονολογίας και Θωρακοχειρουργικής – SEPAR (απ’ όπου και το σχετικό απόσπασμα που παρατίθεται προηγουμένως) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο καπνός που εκπνέετέ από τον συμβατικό καπνό και τις ηλεκτρονικές συσκευές αντιπροσωπεύει ένα εξαιρετικό όχημα για τη μετάδοση των σωματιδίων του ιού μεταξύ των ανθρώπων.

Επειδή δε τόσο οι καπνιστές όσο και οι μη καπνιστές στέκονται σε μπαλκόνια και σε σχετικά περιορισμένους ανοικτούς χώρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς μάσκες, ο κίνδυνος εξάπλωσης του Covid-19 από το κάπνισμα αυξάνεται.

Γι΄αυτό και η SEPAR απευθυνόμενη προς την Πολιτεία προτείνει να θεωρηθεί ως απαραίτητη» ανάγκη η μεταρρύθμιση του Αντικαπνιστικού Νόμου να επεκταθεί και στην απαγόρευση του καπνίσματος σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, όπως π.χ. οι βεράντες.