Καπνιστές και παχύσαρκοι σε ειδική καραντίνα πριν το χειρουργείο;

Υπάρχει πρόθεση, από σχετική επιτροπή, να αρνείται το Αγγλικό Ε.Σ.Υ. τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις σε καπνιστές και παχύσαρκους.
Και οι δύο αυτές κατηγορίες  ασθενών παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά επιπλοκών, ενώ μπορεί να αποδειχθεί η επέμβαση άχρηστη ( π.χ. αν αφορά τα στεφανιαία τους) όταν ο χειρουργημένος συνεχίζει το κάπνισμα.
Αυτή η πρόθεση έχει διχάσει τον ιατρικό κόσμο, αλλά και τους πολίτες,
Σύμφωνα με τα κριτήρια που εισηγείται η επιτροπή είναι να παραπέμπονται για χειρουργείο οι καπνιστές αφού έχουν διακόψει τη συνήθεια τους τουλάχιστον 8 εβδομάδες από την προγραμματισθείσα επέμβαση Κάτι τέτοιο μπορεί να επιβεβαιωθεί από ειδική επιτροπή όχι σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ασθενής αλλά αντικειμενικά με εργαστηριακές εξετάσεις.
Όσο για τους παχύσαρκους προβλέπεται να χάσουν 10-15% του βάρους τους ( ανάλογα του πόσο παχύσαρκοι είναι) σε διάστημα 9 μηνών και μετά να γίνουν δεκτοί για χειρουργείο.
Το 85% των πολιτών πιστεύει ότι οι καπνιστές θα πρέπει να διακόπτουν το κάπνισμα πριν παραπεμφθούν για θέμα υγείας.
Μία ισχυρή μειοψηφία σε δημοσκόπηση της Telegraph , 43% πιστεύει, ότι καθήκον του ΕΣΥ είναι να αντιμετωπίζει κάθε ασθενή ισότιμα.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουμε πως και εμείς έχουμε προσωπική ευθύνη για την υγεία μας, αλλά και για την καλή έκβαση μίας θεραπευτικής παρέμβασης.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας