Καταγγελία από εργαζόμενο της Δ.Ε.Η.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λαμβάνοντας υπόψη την εγκύκλιο του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και της οδηγίας του Υπουργείου Υγείας Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζώης, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής Περιβάλλοντος, του Τμήματος Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων με θέμα « Εφαρμογή της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας» που αποστείλατε προς όλες τις Περιφέρειες της χώρας και τους φορείς του Δημοσίου για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, θέλω με την επιστολή μου αυτή να σας καταγγείλω καθημερινές παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας από εμπλεκόμενο φορέα της Δ.Ε.Η.
Μεγάλα είναι τα ελλείματα στην εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, καθώς σε πολλούς χώρους εργασίας με παρεκλλίνουσες και παραβατικές συμπεριφορές υπάλληλοι συνεχίζουν την κατανάλωση καπνικών προϊόντων (συμβατικά τσιγάρα, ηλεκτρονικά τσιγάρα, τσιγάρα με θερμαινόμενη λεπίδα) ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η υγεία των μη καπνιστών, υπολοίπων εργαζομένων και επισκεπτών.
Οι παραβάτες καπνίζουν ακατάπαυστα και απροκάλυπτα μέσα στις εγκαταστάσεις και γραφεία της ΔΕΗ και συγκεκριμένα σε κλειστούς χώρους, μέρη όπου υπάρχουν και χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, σε σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης, εύφλεκτα υγρά όπως και αέρια με αποτέλεσμα ο καπνός τους τσιγάρου να επικάθεται σε αυτά, όπως σε μηχανές, Η/Υ, έπιπλα, γραφεία, τοίχους ακόμη και δάπεδα μετατρέποντας τους χώρους επικίνδυνους εργασιακά.
Oι συνεχόμενες παραβιάσεις όσον αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αντί να εξαλείφονται πολλαπλασιάζονται και ακμάζουν. Με πλήρη γνώση και ενημέρωση της εγκυκλίου που έχει αποσταλεί από το Υπουργείο Υγείας στις 26/07/2019 με αριθμό πρωτοκόλλου Δ1γ/Γ.Π./οικ.55959 και βασικό στόχο έχει την προστασία και προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, υπάλληλοι της επιχείρησης συνεχίζουν τις παραβιάσεις και καταπατούν ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, θέτοντας σε ύψιστο κίνδυνο υγείας ακόμη και ευάλωτα άτομα.
Σε καθημερινή βάση και σε κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία και συναθροίζονται εργαζόμενοι παρατηρούνται φαινόμενα των βλαβερών επιπτώσεων του καπνίσματος. Αμφισβητώντας την τήρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου χλευάζουν και γελοιοποιούν την εγκύκλιο του Υπουργού με εκφράσεις «Χέστηκα τι λέει ο Νόμος, αν σε ενοχλεί το τσιγάρο, παραιτήσου!», «Το δικό μου τσιγάρο σε πείραξε εδώ μέσα; Όλοι καπνίζουν εμένα βρήκες και κάνεις παρατηρήσεις κάθε φορά;», «Δεν με ενδιαφέρει, και το μνημόνιο Νόμος είναι αλλά σας γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια», «Εμείς κάνουμε κουμάντο εδώ, ας πάει να λέει ότι θέλει ο Υπουργός, στα @@ μας» προκαλώντας βλαβερές επιπτώσεις τόσο στους ίδιους όσο και στους υπόλοιπους που αναγκάζονται να γίνονται αποδέκτες του παθητικού καπνίσματος.
Με αυτόν τον τρόπο, η ομαλή εργασία δε διασφαλίζεται καθώς δεν τηρούνται εγκύκλιοι, οδηγίες και διατάξεις υγιεινής και ασφαλείας. Επίσης, με ανάρμοστη και άκρως προκλητική συμπεριφορά του υπεύθυνου που παρεκκλίνει από τους κανονισμούς και δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στο εργασιακό σύνολο καθώς καπνίζει στο γραφείο του, σε κλειστούς χώρους, σε οχήματα και αυτοκίνητα χρήσης της επιχείρησης και αντί να καταδείξει την παραπτωματική – παραβατική συμπεριφορά υπαλλήλων αντιθέτως τους παροτρύνει να καπνίζουν με το να δημιουργούνται καταστάσεις αφόρητες και υποτροπιάζουσες.
Η συγχρονική, επομένως προσπέλαση του φαινομένου με συνεχόμενες παραβιάσεις του αντικαπνιστικού νόμου οδηγεί σε παρερμηνείες ή ιδεολογικά φορτισμένες συμπεριφορές που στιγματίζουν υπαλλήλους μη καπνιστές καθώς προσπαθούν να δομήσουν μια σωστή ταυτοποίηση της Δ.Ε.Η. και να κερδίσουν την αυτοεκτίμηση γίνονται θύματα των αιτιατών αυτών συνδέσεων της απόκλισης και της παραβατικότητας.
Η παραβίαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από υπαλλήλους στην υπηρεσία, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη. Λαμβάνοντας υπόψη τις καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος σε καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα, σε συνδυασμό με την εξάρτηση, την οποία προκαλεί η νικοτίνη, το κάπνισμα αποτελεί το βλαπτικότερο παράγοντα για την υγεία του ανθρώπου και μια από τις κυριότερες αιτίες πρώιμης θνησιμότητας εργαζομένων της Δ.Ε.Η..
Μια υπεύθυνη κοινωνική πολιτική οφείλει να δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο το κάπνισμα δεν θα θεωρείται πλέον φυσιολογικό, θα ενθαρρύνει τους καπνιστές να μειώσουν ή να διακόψουν το κάπνισμα. Η νέα κυβέρνηση διά στόματος του Πρωθυπουργού έχει χαρακτηρίσει την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου προτεραιότητα, εστιάζοντας σε πρώτη φάση σε δημόσια κτίρια, όπως η Βουλή, τα υπουργεία κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό καλείστε να εντατικοποιήσετέ τους ελέγχους – εφόδους στην ΔΕΗ με τις όποιες κυρώσεις και κλήσεις στους παραβάτες.
Με την κοινή μας αυτή προσπάθεια θα δοθεί το έναυσμα για μια σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών σε ολόκληρη την επιχείρηση. Η ανάπτυξη στρατηγικών σε συνδυασμό με συγκεκριμένα σχέδια δράσης και τη μεταξύ μας συνεργασία αποτελεί τη μόνη διέξοδο, μια διέξοδο Δημόσιας Υγείας και Καλύτερης Ποιότητας Ζωής στην Ελλάδα του 2019, στην Ελλάδα του μέλλοντος.


ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΕΑΕ
Οι επιστολές που αναρτούμε αποτελούν ένα βήμα έκφρασης γι’ αυτούς που για πολλά χρόνια αδίκως είχαν υποστεί την καταπίεση του καπνίσματος, χωρίς να το έχουν επιλέξει, ενώ πολλές φορές κάτι τέτοιο δεν ήταν απλά θέμα επιλογής, αλλά ζωτική ανάγκη για την προστασία της υγείας τους ή της υγείας κυοφορούμενου εμβρύου. Πολλές από τις καταγγελίες ή αναφορές που δημοσιεύουμε αντικατοπτρίζουν την έντονη πίκρα για την παραβίαση του δικαιώματος του κάθε Έλληνα πολίτη να ζει χωρίς να τον βλάπτουν οι άλλοι. Οι προσβολές και η απαξίωση που βίωσαν οι μη καπνιστές φαίνεται μερικές φορές στον τρόπο έκφρασης τους, που πολλές φορές ίσως να ξενίζει λόγω της έντασης του.
Οι δήθεν “μαγκιές” και “ανυπακοές” κάποιων καπνιστών, ούτε πολιτισμένους ούτε γενναίους ανθρώπους χαρακτηρίζουν. Οι καπνιστές είναι συμπολίτες μας και κατά κανόνα καλοί και ηθικοί άνθρωποι. Ποτέ η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία δεν αντιδίκησε μαζί τους ή τους κατηγόρησε για τη συνήθεια τους, που και αυτοί ξέρουν ότι τους βλάπτει (και πολλές φορές έχουν σκεφθεί να τη διακόψουν). Στους καπνιστές δεν απαγόρευσε κανείς να καπνίσουν. Ο μόνος περιορισμός που τους αφορά είναι αυτός του να μην βλάπτουν τους άλλους με τη συνήθεια τους. Και όταν οι νόμοι της Πολιτείας επιβάλουν κάποιους περιορισμούς για το κοινό συμφέρον (για την προστασία της υγείας και για την μακροζωία του πληθυσμού) δεν είναι αντάξιο πολιτών και δη Ελλήνων να δηλώνουν ανυπακοή. Πως θα φαινόταν σ’ αυτούς τους αντάρτες καπνιστές αν οι ίδιοι ή κάποιος στενός συγγενής τους τραυματιζόταν από όχημα με οδηγό κάποιον που είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών και αυτός αντί να δηλώσει τη συντριβή και μεταμέλεια του για το συμβάν, τους έλεγε πως αυτός δεν υπακούει σε νόμους που απαγορεύουν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και πως αυτός είναι ελεύθερος και να πίνει και να οδηγεί και κανένας “μυγιάγγιχτος” δεν θα του το απαγορεύσει; Σας φαίνεται μια τέτοια συμπεριφορά λογική ή ηθική ή άξια μίμησης; Το ίδιο ισχύει και για το “αντάρτικο” στον αντικαπνιστικό νόμο.
Συμπερασματικά: Όχι, οι καπνιστές δεν είναι κατηγορούμενοι, οι παραβατικές συμπεριφορές είναι.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας