Μεγαλύτερη η θνησιμότητα των καπνιστών σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη.

Στο ερώτημα ποια είναι η συσχέτιση της χρήσης πούρων, της πίπας και τσιγάρων με τον κίνδυνο θνησιμότητας στον πληθυσμό των ΗΠΑ έδωσε απάντηση μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό JAMA ;

Επρόκειτο για μία μελέτη εθνικής εμβέλειας που ξεκίνησε το 1985 και παρακολούθησε τη θνησιμότητα των 357.420 ατόμων που συμμετείχαν σ΄αυτή και οι οποίοι ανέφεραν τακτικά τη σχέση τους με το κάπνισμα ή όχι.

Στην περίοδο παρακολούθησης συνέβησαν 51.150  θάνατοι . Οι καπνιστές γενικά προέκυψε πως εμφάνιζαν υψηλότερους κινδύνους θνησιμότητας από ό, τι οι μη καπνιστές ή αυτοί που το είχαν διακόψει. Ιδιαίτερα οι καπνιστές είχαν αυξημένο κίνδυνο από θάνατο από καρκίνους που οφείλονται στον καπνό (π.χ. της ουροδόχου κύστεως, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του πνεύμονα, της στοματικής κοιλότητας και του παγκρέατος).

Το 2014 έχει υπολογιστεί ότι τα τσιγάρα ευθύνονται για περίπου 480.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στις Η.Π.Α. Αξιοσημείωτο είναι ότι ότι το κάπνισμα πούρων και πίπας είναι πιο διαδεδομένο απ’ ό,τι πιστευόταν, αφού στις Η.Π.Α. το 2015, περίπου 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 12 ετών και άνω ήταν  καπνιστές πούρων (τις τελευταίες 30 ημέρες).

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι η χρήση πούρων,πίπας και τσιγάρων προκαλεί κινδύνους θνησιμότητας, ακόμη και μεταξύ των σημερινών χρηστών τσιγάρων, με χαμηλότερο το σχετικό κίνδυνο  για τους πρώην χρήστες από τους τρέχοντες. Παρατήρηση που δείχνει τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος για τη μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας από τον καπνό.

 

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας