Μια είδηση και μία ιστορία

Διαβάζουμε στο άρθρο του Μπάμπη Πολυχρονιάδη στο e-tetradio.gr:

«Γνωρίζοντας από το παρελθόν ότι οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες είχαν άμεσα οφέλη από το κάπνισμα στο Hollywood, σκεφτήκαμε ότι ίσως λόγω του σχετικού περιορισμού στις ταινίες, μήπως έβαλαν το… χεράκι τους στις σειρές του Netflix, μιας και οι άμεσες διαφημίσεις τσιγάρων απαγορεύονται δια ροπάλου τα τελευταία χρόνια.

Έτσι λοιπόν, είπαμε να κάνουμε μία αναζήτηση στους μεγαλομετόχους αφενός του Netflix και αφετέρου στη μεγάλη καπνοβιομηχανία Philip Morris. Και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του CNN Business, ω εκ του θαύματος, στην πρώτη δεκάδα μεγαλομετόχων οι δύο εταιρείες έχουν πέντε κοινά επενδυτικά σχήματα, ενώ από αυτά δύο βρίσκονται στην «κορυφή» και των δύο εταιρειών»

(Πηγή: www.e-tetradio.gr/Article/22392/to-kapnisma-paei-synnefo-stis-seires-toy-netflix)

Ο Χ ήταν μανιώδης καπνιστής μέχρι την ημέρα που αποφάσισε να το κόψει, κυρίως για λόγους υγείας. Είχαν περάσει έξι χρόνια και όλα είχαν πάει εξαιρετικά. Πήγαινε κολυμβητήριο περίπου τέσσερις φορές την εβδομάδα. Όλη του η ζωή είχε περάσει σε μια νέα καθημερινότητα όπου τίποτα δεν μαρτυρούσε ότι κάποτε κάπνιζε ένα πακέτο την ημέρα. Κάπου είχε διαβάσει πως το μυστικό της επιτυχίας ήταν να θεωρείς τον εαυτό σου μη-καπνιστή και όχι πρώην καπνιστή. Και έτσι και έκανε. Μπορούσε να βγει για ποτό ή καφέ, ακόμα και με καπνιστές και δεν είχε επιθυμήσει να καπνίσει ούτε μια φορά.

Ένα βράδυ συζητούσαν με την κοπέλα του για το ποια σειρά να βάλουν να δούνε. Εκείνη πρότεινε μία παλαιότερη, το Mad Men που την είχε ολόκληρη το Netflix. Τέλεια ιδέα. Η σειρά είναι όντως εξαιρετική. Διαδραματίζεται στην Αμερική του 1960 και περιγράφει τη ζωή στελεχών του τομέα της διαφήμισης.

Αφού είδαν την πρώτη και τη δεύτερη σεζόν μονορούφι σε τέσσερις μέρες, ο Χ έβαλε τη φόρμα του, πήγε στο περίπτερο, αγόρασε ένα πακέτο τσιγάρα και χωρίς δεύτερη σκέψη, ξανά άρχισε το κάπνισμα.

Βλέπετε, η σειρά ήταν εξαιρετική και καλοδουλεμένη. Προσπαθώντας να απεικονίσει με ρεαλισμό την δεκαετία του 60, οι πρωταγωνιστές κάπνιζαν. Κάπνιζαν όλοι, πολύ, και συνέχεια. Και ο Χ για ώρες έβλεπε μπροστά του ανθρώπους να καπνίζουν. Και ξαφνικά θέλησε και εκείνος να καπνίσει.

Μία από τις πρώτες συμβουλές που δίνουμε στη διακοπή του καπνίσματος είναι το «καθάρισμα» του ζωτικού χώρου από τασάκια, αναπτήρες, φιλτράκια και λοιπά είδη. Επίσης, για κάποιο διάστημα συνιστούμε να μην βρίσκεστε σε χώρους που συνήθως καπνίζουν, όπως για παράδειγμα στο σπίτι κάποιου φίλου καπνιστή. Ο λόγος είναι για να προστατευτείτε από την «πρόκληση». Για κάποιο καιρό αφού θα έχετε κόψει το τσιγάρο θα είστε ευάλωτοι σε ερεθίσματα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως θα επηρεάζεστε από τη μυρωδιά του καπνού, τον ήχο του αναπτήρα που ανάβει, ακόμα και από τον ήχο της ζελατίνας που σκίζεται.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Μέσα στην πολυπλοκότητα του, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ απλός σε κάποια θέματα. Για χρόνια τον εκπαιδεύατε ότι μόλις ακούσει τον ήχο του αναπτήρα σε 7 δευτερόλεπτα θα του έρθει ένα κύμα νικοτίνης για να απαλύνει τον ερεθισμό της στέρησης.

Όταν ο εγκέφαλος περιμένει νικοτίνη, αλλά τελικά δεν την λαμβάνει, μένει σε μία κατάσταση προσμονής, έστω και για λίγο. Και τότε είναι που με τον τρόπο του θα σας σπρώξει προς το κάπνισμα.

Όσο καπνίζετε μπορεί να μην το παρατηρείτε. Όμως όταν πια δεν του προσφέρετε τη νικοτίνη που περιμένει, θα δείτε πως έχετε αντίδραση στο σώμα. Ίσως σαν ελαφρύ μούδιασμα, ή μία μυστήρια και ξαφνική επιθυμία για τσιγάρο, παρόλο που έχετε ξεπεράσει το στερητικό σύνδρομο εδώ και καιρό.

Τον πρώτο καιρό, ιδανικά για τον πρώτο χρόνο, φιλτράρετε πολύ προσεκτικά τα οπτικά ερεθίσματα, όπως για παράδειγμα ταινίες και σειρές.

Αν βρεθείτε αντιμέτωποι με κάτι που σας «σπρώχνει» προς το κάπνισμα, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Για αρχή, αναγνωρίστε ότι σας συμβαίνει.

Είδατε κάτι, σας θύμισε το κάπνισμα, σας έκανε να το λαχταρήσετε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι εξαρτήσεις έχουν ένα ύπουλο τρόπο να μας μπερδεύουν – προσπαθούν να μεταμφιέσουν την εξάρτηση σε φυσιολογική ανάγκη. Δεν είναι.

  • Καταλάβετε τι νιώθετε.

Δεν είναι δική σας η ανάγκη να καπνίσετε – είναι ψευδό-επιθυμία του εγκεφάλου.

  • Πάρτε μια βαθιά ανάσα, κάντε κάτι άλλο για 15 λεπτά.
  • Επιλέξτε τις μάχες σας.

Αν παρόλο που βάζετε μπροστά τη λογική σας βλέπετε πως αυτό που κάνετε/βλέπετε συνεχίζει να δρα αρνητικά στην προσπάθεια σας, τότε πολύ απλά, απομακρυνθείτε από αυτό. Καμία σειρά και καμία ταινία δεν αξίζει να χαλάσετε τον κόπο που έχετε κάνει.

Όσο περνάει ο καιρός θα νιώθετε και πιο σίγουροι για τον εαυτό σας. Επίσης θα μπορείτε να αναγνωρίζετε ποιες καταστάσεις σας καθιστούν ευάλωτους. Έτσι θα μπορείτε να προετοιμάζεστε κατάλληλα για αυτές.

Για την ιστορία, ο Χ έκοψε και το κάπνισμα και το Mad Men.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας