Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι καταργούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα την καθολική απαγόρευση ορισμένων γεύσεων ηλεκτρονικών τσιγάρων, λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

Η απαγόρευση ισχύει για τη γεύση μέντα και για αρώματα φρούτων που προσφέρονται σε ηλεκτρονικά τσιγάρα με ανταλλακτικά δοχεία (cartridges), όπως τα δημοφιλή pods που πωλούνται από την εταιρεία Juul. Οι ΗΠΑ πάντως δεν θα απαγορεύσουν τις γεύσεις μενθόλης, καπνού ή τα αρώματα φρούτων, που προσφέρονται στους καταναλωτές με άλλους τρόπους, και όχι μέσω e-cigarettes που βασίζονται σε cartridges.

Για περισσότερο από ένα χρόνο οι νομοθέτες στις ΗΠΑ επεξεργάζονταν το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ αρκετά κράτη ακόμα πρόκειται να ψηφίσουν παρόμοια μέτρα. Η Νότιος Κορέα, η Ινδία και η Βραζιλία είναι μεταξύ των δεκάδων χωρών που έχουν ανακοινώσει σχετικές απαγορεύσεις, ενώ άλλα κράτη, όπως η Κίνα, ανακοίνωσαν περιορισμούς.

Ο Υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Alex Azar, δήλωσε ότι η διοίκηση Trump ήθελε να συνεχίσει να υπάρχει στην αγορά μια εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά τσιγάρα για τους ενήλικες, όμως παράλληλα έπρεπε να ανταποκριθεί στις ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες για την αυξανόμενη εξάρτηση των εφήβων από το νέο αυτό προϊόν. Πενήντα πέντε άνθρωποι έχουν πεθάνει και περισσότεροι από 2,5 χιλιάδες άνθρωποι νοσηλεύτηκαν με προβλήματα στους πνεύμονες εξαιτίας του ατμίσματος, λένε οι υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ. Κάποιοι ερευνητές υποστήριξαν ότι η Βιταμίνη Ε-acetate, που μερικές φορές προστίθεται στα προϊόντα μαριχουάνας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στα παραπάνω περιστατικά.

Αναφερόμενος στην κρίση, ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν όλες τις γεύσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου εκτός από την γεύση καπνού, αλλά η κυβέρνηση χαλάρωσε τη θέση της μετά από πιέσεις της βιομηχανίας. «Οφείλουμε να προστατέψουμε τις οικογένειες μας, αλλά παράλληλα, είναι μια μεγάλη βιομηχανία, και θέλουμε να προστατεύσουμε τη βιομηχανία», δήλωσε ο Donald Trump πρόσφατα.

Η Juul, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ, είχε ήδη αποσύρει τα αρωματισμένα pods της από την αγορά, αλλά το μέτρο που ανακοινώθηκε πρόσφατα υποχρεώνει και τους ανταγωνιστές της να κάνουν το ίδιο εντός μερικών εβδομάδων. Οι ΗΠΑ επίσης πρόσφατα αύξησαν το όριο ηλικίας για την αγορά προϊόντων καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα 21 χρόνια επίσης.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας