Οι καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοιό προειδοποιούν οι επιστήμονες

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στους άνδρες θα μπορούσαν να σχετίζονται με το κάπνισμα.

Οι ειδικοί πνευμονολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της ανάπτυξης επιπλοκών του κορωνοιού, καθώς μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ποιος είναι πιο ευάλωτος στην ασθένεια. Ο μεγάλος όγκος των δεδομένων (κρουσμάτων) που τώρα έχουν οι ερευνητές δείχνει σαφή συσχέτιση μεταξύ εκείνων που πάσχουν από τον Covid-19 (κορωνοιό) και του καπνίσματος.

Μια νέα ανάλυση των πρώτων 8.000 περιπτώσεων που διεξήχθησαν από ερευνητές στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με την ασθένεια, να έχουν σοβαρότερα συμπτώματα, όπως η πνευμονία, και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτήν.

Ένας λόγος μπορεί να είναι το γεγονός ότι οι Κινέζοι άνδρες είναι βαρείς καπνιστές.

Στην ανάλυση που δημοσιεύθηκε τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξαν περισσότερες από 64.000 περιπτώσεις της νόσου και περισσότεροι από 1.400 θάνατοι.

Η ανάλυση των ασθενών από την Κίνα και την Αμερική δείχνει ότι οι άντρες είναι πολύ πιθανότερο να μολυνθούν από το Covid-19, με 55% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων να αφορά τους άνδρες.

Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι οι άνδρες τείνουν να υποφέρουν από πιο σοβαρές επιπλοκές – το 61,5% αυτών που διαγνώστηκαν με πιο σοβαρή μορφή πνευμονίας είναι άνδρες. Και το ποσοστό θνησιμότητας των ανδρών ήταν τρεις φορές υψηλότερο από εκείνο των γυναικών – το 4,45% των ανδρών απεβίωσε, σε σύγκριση με το 1,25% των γυναικών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Όσο πιο μεγάλος είναι κάποιος σε ηλικία τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος, σύμφωνα με τη μελέτη, καθώς σχεδόν το 10% των ανδρών της μελέτης ηλικίας  άνω των 60 ετών απεβίωσε. Ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην ασθένεια δεν είναι πλήρως κατανοητός.

Κάποιοι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) περιγράφει ως «έμφυτο βιολογικό πλεονέκτημα» των γυναικών. Θα μπορούσε όμως να οφείλεται στους παράγοντες του τρόπου ζωής, ιδιαίτερα το κάπνισμα.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τον ΠΟΥ δείχνουν ότι το 52,1% των Κινέζων ανδρών καπνίζουν, σε σύγκριση με μόλις 2,7% των γυναικών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 16,5% των ανδρών καπνίζουν, έναντι 13% των γυναικών.

Τα υψηλά ποσοστά καπνίσματος έχουν επίσης συνδεθεί με πιο σοβαρές επιπλοκές τόσο στον Sars όσο και στον Mers.

Ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της αναπνευστικής νόσου στην Βρετανία, ο Gisli Jenkins, καθηγητής πειραματικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, δήλωσε ότι οι καπνιστές είχαν υψηλά ποσοστά χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), μια μορφή πνευμονικής βλάβης. Τα δε άτομα με ΧΑΠ διατρέχουν υψηλό κίνδυνο στις αναπνευστικές ασθένειες όπως η λοίμωξη από τον νέο κορωνοιό.

Ο καθηγητής Jenkins δήλωσε ότι θα είναι “έκπληξη” εάν οι καπνιστές δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για το Covid-19 από τους μη καπνιστές. Και είπε ότι μπορεί να υπάρξει σχέση μεταξύ του υψηλού ποσοστού καπνίσματος και της σοβαρότητας της νόσου.

“Η Κίνα έχει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά σε ΧΑΠ και έχει επίσης υψηλά ποσοστά βαριάς πνευμονίας. Σε αυτό το συγκεκριμένο κορωνοιό, το 15% του κινεζικού πληθυσμού που έχει μολυνθεί, έχει σοβαρή αναπνευστική νόσο και περίπου το 2% έχει πεθάνει – στον υπόλοιπο κόσμο η ασθένεια δεν φαίνεται να είναι τόσο σοβαρή.”

Ο Δρ Sanjay Agrawal, πρόεδρος του Royal College of Physicians για τον έλεγχο του καπνού, δήλωσε ότι οι έρευνες έδειξαν ότι οι καπνιστές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν πνευμονία από τους μη καπνιστές.

“Είναι επίσης πιο πιθανό να πάθουν λοιμώξεις, γιατί ο καπνός θα επηρεάσει την άμυνά τους, με αποτέλεσμα να είναι πιό ευαίσθητοι τόσο στις ιογενείς όσο και στις βακτηριακές λοιμώξεις”, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα στρατηγική για τη διαχείριση της νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο εστιάστηκε στο περιορισμό και την καθυστέρηση της, έτσι ώστε οι καπνιστές που αποφάσιζαν σήμερα να κόψουν το τσιγάρο να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στην ασθένεια όταν τελικά αυτή φθάσει.

“Η ουσία είναι ότι μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα ανά πάσα στιγμή. Θα δείτε οφέλη μέσα σε ημέρες, εβδομάδες και μήνες. … Αν σταματήσετε να καπνίζετε σήμερα, θα μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών της ασθένειας και σε δύο με τρεις μήνες θα ωφεληθείτε », δήλωσε.

ΠΗΓΗ

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας