Ολλανδία – STOP στην πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύση

Απαγορεύεται από το 2021 στην Ολλανδία η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας την Τρίτη 23.06.2020

Σκοπός της απόφασης που παίρνει η Ολλανδία είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση να καταστεί λιγότερο ελκυστικό στους νέους το άτμισμα.

Οι γεύσεις που διατίθενται σήμερα στην Ολλανδία ποικίλλουν – από μοχίτο και παγωτό φράουλα μέχρι μάνγκο και σοκολάτα.

Με τις γεύσεις να είναι γλυκές και την άποψη που θέλει το άτμισμα να ενέχει λιγότερους κινδύνους για την υγεία, η συνήθεια αυτή έγινε γρήγορα δημοφιλής μεταξύ των νέων μη καπνιστών και συχνά θεωρείται ένα μεταβατικό στάδιο πριν από την έναρξη της χρήσης των κανονικών προϊόντων καπνού.

“Είναι απαράδεκτο 20.000 άνθρωποι να πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας από τις επιπτώσεις του καπνίσματος και περίπου 75 παιδιά καθημερινά να ξεκινούν το κάπνισμα”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Πάουλ Μπλόκχουις. “Η άκαπνη γενιά που βλέπουμε να έρχεται επίσης χρειάζεται να είναι απαλλαγμένη και από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τον νόμο περί καπνίσματος, ώστε να περιλάβει και την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύση, που πιθανόν να τεθεί σε ισχύ το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τα προϊόντα καπνού με γεύση για άτμισμα θα παραμείνουν διαθέσιμα, κυρίως για να συνδράμουν τους συστηματικούς καπνιστές να απαλλαγούν από την συνήθειά τους, πρόσθεσε.

Οι υπέρμαχοι του ατμίσματος υποστηρίζουν ότι είναι μια πιο ακίνδυνη μορφή καπνίσματος, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι οι συσκευές αυτές είναι περισσότερο καταστροφικές για την υγεία από ό,τι θεωρείτο.

Το 2015 το Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Δημόσια Υγεία έδειξε ότι ο καπνός του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιείχε μια σειρά από χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Τον περασμένο χρόνο αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η χρήση τους αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων των πνευμόνων όπως το άσθμα ή το εμφύσημα.

Έκθεση της ολλανδικής κυβέρνησης το 2017 αποφάνθηκε ότι πάνω από το ένα τέταρτο των ανθρώπων, ηλικίας 12 με 16 ετών, απάντησαν ότι έχουν δοκιμάσει άτμισμα τουλάχιστον μια φορά.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι ναργιλέδες έχουν απαγορευτεί στην Ολλανδία από το 2016 για άτομα κάτω των 18 ετών.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ