Πίνοντας οινοπνευματώδη

Όταν πίνετε οινοπνευματώδη μπορεί να νοιώσετε επιθυμία να καπνίσετε. Καθώς χρόνια ολόκληρα είχατε συνδέσει τη χαλάρωση από το ποτό με το άναμμα του τσιγάρου, αυτή η δύναμη της συνήθειας μπορεί να σας δημιουργήσει έντονη πίεση να ανάψετε ένα τσιγάρο. Σε χαλαρή και ευχάριστη διάθεση εύκολα μπορεί να αφεθείτε στη σκέψη «όλα είναι ωραία, ένα τσιγαράκι δεν πειράζει, μπορώ να το κάνω».

Γενικά, πίνοντας οινοπνευματώδη ποτά, χαλαρώνει ο έλεγχος του εαυτού σας, γι’ αυτό και είναι πιο εύκολο να ενδώσετε στην επιθυμία του τσιγάρου.

Να είστε λοιπόν προετοιμασμένοι γι’ αυτό το πρόβλημα όταν πρόκειται να πιείτε.

  • Αποφύγετε μέρη και παρέες που είχατε συνδέσει με το πιοτό όσο χρονικό διάστημα δεν ελέγχεται πλήρως την επιθυμία να ξανακαπνίσετε. Αν έχετε φίλους που δεν καπνίζουν, τότε μπορείτε να πιείτε μαζί τους ένα ποτηράκι.
  • Χρησιμοποιείτε αντί για οινοπνευματώδη ποτά, χυμούς φρούτων ή σόδα.
  • Αν στην κατανάλωση οινοπνεύματος υπήρχε μία ρουτίνα, π.χ. να πιείτε ένα ποτηράκι στο τέλος της εργασίας ή όταν βρίσκεστε με φίλους σε κάποιο καφενείο ή μπαρ. Αλλάξτε τη ρουτίνα σας. Δεν θα παρεξηγηθείτε. Οι φίλοι σας θα σας καταλάβουν.
  • Το ίδιο ισχύει και για το σπίτι. Είτε είστε μόνοι, είτε με παρέα αποφύγετε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα σ’ ότι αφορά τη σχέση οινοπνεύματος και τσιγάρου συνιστούν οι τακτικοί πότες, αυτοί δηλ. που συστηματικά καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως είναι και βαρείς καπνιστές και θα πρέπει να καταβάλουν συστηματικότερη προσπάθεια ( συχνά μέσα από ειδικά συμβουλευτικά προγράμματα) για να επιτύχουν τη διακοπή τόσο του καπνίσματος , όσο και της τακτικής κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας