Στη δεύτερη θέση εντός Ε.Ε. οι Έλληνες καπνιστές

Τις πρώτες θέσεις στο κάπνισμα και στην παιδική παχυσαρκία καταλαμβάνει η Ελλάδα στην Ε.Ε., ενώ η επιφυλακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό αποτελεί «μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία» σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως αναφέρει έκθεση για την κατάσταση της υγείας στην Ε.Ε. του αρμόδιου επιτρόπου Βιτένις Αντριουκαΐτις.

Σύμφωνα με έκθεση, παρόλο που οι ενήλικες Έλληνες καπνιστές έχουν μειωθεί από το 2000, το 27% παραμένει να καπνίζει καθημερινά, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία.  Στους έφηβους 15-16 ετών μόνο ένας στους πέντε δήλωσε ότι έχει καπνίσει τον προηγούμενο μήνα, ποσοστό χαμηλότερο από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση εφηβικής παχυσαρκίας, ακολουθώντας τη Μάλτα.

Τα αγόρια είναι πιο υπέρβαρα και παχύσαρκα από τα κορίτσια, ενώ 17% των ενηλίκων είναι επίσης παχύσαρκοι στη χώρα. Το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα στις χώρες της Μεσογείου με την Ιταλία να καταγράφει ποσοστό 11% και την Κύπρο 14%. Σύμφωνα με την έκθεση, το μεγάλο ποσοστό της παχυσαρκίας οφείλεται στη φτωχή διατροφή και μικρή φυσική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα, μόλις το 50% των Ελλήνων δήλωσαν ότι τρώνε φρούτα μέσα στην ημέρα και μόνο το 60% λαχανικά, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε., ενώ μόλις ένας στους εννιά έφηβους δήλωσε ότι κάνει κάποιο είδος μέτριας άσκησης κάθε μέρα. Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα βρίσκεται στα 81,4 χρόνια το 2017, μισό έτος υψηλότερο από τον μέσον όρο της Ε.Ε. 

Οι βασικές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα είναι το εγκεφαλικό και ισχαιμική καρδιοπάθεια, ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο. Μάλιστα, παρατηρείται αύξηση θνησιμότητας από καρκίνο του παγκρέατος και του παχέος εντέρου από το 2000.

Η έκθεση τονίζει ότι με εξαίρεση τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα που έχουν μειωθεί, η οικονομική κρίση είχε αισθητή επίδραση στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού και κυρίως στην ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά αυτοκτονίας και κατάθλιψης έχουν επιδεινωθεί.

Αν και η Ελλάδα παραμένει να έχει το χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στην Ε.Ε. μετά την Κύπρο, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί κατά 30% (4,3 ανά 100 000 άτομα κατά μέσον όρο από το 2010 σε σύγκριση με 3,3 κατά την προηγούμενη δεκαετία). Συγχρόνως, η έκθεση αναφέρεται σε μία σειρά μελετών, η οποία διαπίστωσε αύξηση των σοβαρών συμπτωμάτων κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό, από 3,3% το 2008 σε 12,3% το 2013.

ΠΗΓΗ

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας