Σχετικά με το πρόβλημα των παράνομων τσιγάρων
Είναι γεγονός πως η αύξηση της τιμής των τσιγάρων οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης, στόχος επιθυμητός για την προστασία της δημόσιας υγείας. Όμως, υπάρχουν ορισμένα όρια στις αυξήσεις, πέρα από τα οποία αρχίζει να εμφανίζεται και να διογκώνεται το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης , το λαθρεμπόριο.
Αυτό δεν είναι σημαντικό πρόβλημα σε οργανωμένες χώρες, όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και ισχυροί είναι και αποτελεσματικοί. Σε χώρες, όμως, όπως η Ελλάδα, όπου κάτι τέτοιο δεν ισχύει ο κίνδυνος άνθισης του λαθρεμπορίου είναι πολύ μεγάλος, και αυτό μας το δείχνει το σχετικό άρθρο του Γιάννη Μαστροκώστα στον ιστότοπο Huffington Post*.
To 2009 το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων ήταν περίπου το 3% της συνολικής αγοράς, ενώ το 2016 βρίσκεται στο 18,8%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ένα στα πέντε πακέτα τσιγάρα που καταναλώθηκαν στη χώρα ήταν παράνομο. Η ζημιά για το δημόσιο, τεράστια. Περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ έγιναν … καπνός. Σύμφωνα με τη μελέτη της KPMG η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει τη 2η θέση στην ΕΕ-28 με το υψηλότερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων μετά τη Λετονία.
Εκτός από τους αποτελεσματικούς ελέγχους, τις αυστηρές ποινές ( π.χ. άμεση απέλαση του αλλοδαπού που διακινεί παράνομα τσιγάρα) και άλλα διοικητικά μέτρα, εκείνο που πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας είναι ότι η ανθυγιεινή και άχρηστη συνήθεια του καπνίσματος εκτός από την υγεία βλάπτει σοβαρά και τη δημόσια ασφάλεια, αφού η βάση ανάπτυξης της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας είναι το λαθρεμπόριο τσιγάρων και άλλων εθιστικών ουσιών.