ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΕΑΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Οι επιστολές που αναρτούμε αποτελούν ένα βήμα έκφρασης γι’ αυτούς που για πολλά χρόνια αδίκως είχαν υποστεί την καταπίεση του καπνίσματος, χωρίς να το έχουν επιλέξει, ενώ πολλές φορές κάτι τέτοιο δεν ήταν απλά θέμα επιλογής, αλλά ζωτική ανάγκη για την προστασία της υγείας τους ή της υγείας κυοφορούμενου εμβρύου. Πολλές από τις καταγγελίες ή αναφορές που δημοσιεύουμε αντικατοπτρίζουν την έντονη πίκρα για την παραβίαση του δικαιώματος του κάθε Έλληνα πολίτη να ζει χωρίς να τον βλάπτουν οι άλλοι. Οι προσβολές και η απαξίωση που βίωσαν οι μη καπνιστές φαίνεται μερικές φορές στον τρόπο έκφρασης τους, που πολλές φορές ίσως να ξενίζει λόγω της έντασης του.

Οι δήθεν “μαγκιές” και “ανυπακοές” κάποιων καπνιστών, ούτε πολιτισμένους ούτε γενναίους ανθρώπους χαρακτηρίζουν. Οι καπνιστές είναι συμπολίτες μας και κατά κανόνα καλοί και ηθικοί άνθρωποι. Ποτέ η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία δεν αντιδίκησε μαζί τους ή τους κατηγόρησε για τη συνήθεια τους, που και αυτοί ξέρουν ότι τους βλάπτει (και πολλές φορές έχουν σκεφθεί να τη διακόψουν). Στους καπνιστές δεν απαγόρευσε κανείς να καπνίσουν. Ο μόνος περιορισμός που τους αφορά είναι αυτός του να μην βλάπτουν τους άλλους με τη συνήθεια τους. Και όταν οι νόμοι της Πολιτείας επιβάλουν κάποιους περιορισμούς για το κοινό συμφέρον (για την προστασία της υγείας και για την μακροζωία του πληθυσμού) δεν είναι αντάξιο πολιτών και δη Ελλήνων να δηλώνουν ανυπακοή.
Πως θα φαινόταν σ’ αυτούς τους αντάρτες καπνιστές αν οι ίδιοι ή κάποιος στενός συγγενής τους τραυματιζόταν από όχημα με οδηγό κάποιον που είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών και αυτός αντί να δηλώσει τη συντριβή και μεταμέλεια του για το συμβάν, τους έλεγε πως αυτός δεν υπακούει σε νόμους που απαγορεύουν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και πως αυτός είναι ελεύθερος και να πίνει και να οδηγεί και κανένας “μυγιάγγιχτος” δεν θα του το απαγορεύσει; Σας φαίνεται μια τέτοια συμπεριφορά λογική ή ηθική ή άξια μίμησης; Το ίδιο ισχύει και για το “αντάρτικο” στον αντικαπνιστικό νόμο.

Συμπερασματικά: Όχι, οι καπνιστές δεν είναι κατηγορούμενοι, οι παραβατικές συμπεριφορές είναι.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας