Τουρκία – Απαγορεύεται πλήρως το άτμισμα

“Το (ηλεκτρονικό τσιγάρο) θα απαγορευτεί, περιλαμβανομένης της εισόδου του στη χώρα”

Στην απαγόρευση του ατμίσματος στην Τουρκία προχωρά η κυβέρνηση Ερντογάν. «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα απαγορευθούν πλήρως» διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

«Το υπουργείο επεξεργάζεται ορισμένους νέους κανονισμούς και τροποποιήσεις του νόμου, ανέφερε ο Κότζα την Τρίτη κατά τη διάρκεια δεξίωσης στο κοινοβούλιο που σηματοδότησε την έναρξη του νέου νομοθετικού έτους.

«Το (ηλεκτρονικό τσιγάρο) θα απαγορευτεί, περιλαμβανομένης της εισαγωγής του (προϊόντα) στη χώρα. Εργαζόμαστε σε έναν νομοθετικό κανονισμό. Οι περιγραφές των ανοιχτών και κλειστών χώρων θα μπορούσαν να αποσαφηνιστούν με μια οδηγία, αλλά θα προχωρήσουμε και σε κάποιους κανονισμούς μέσω τροποποιήσεων του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων» εξήγησε.

Ο τούρκος υπουργός Υγείας επέκρινε επίσης το γεγονός ότι στη γείτονα οι καλύτεροι χώροι σε εστιατόρια και άλλους χώρους διασκέδασης προορίζονται για τους καπνιστές. «Θα υπάρξει μια νέα προσέγγιση για να περιγράψουμε τους υπαίθριους χώρους ώστε να κατανοήσουμε πώς πρέπει να είναι ένας ανοιχτός χώρος» σημείωσε ο Κότζα.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/world/firmani-erntogan-stin-tourkia-apagoreyetai-pliros-to-atmisma


Να θυμίσουμε ότι από το 2009 ισχύει στην Τουρκία απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται όλα τα καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Η απαγόρευση δεν ισχύει όμως μόνον για το τσιγάρο και τα πούρα αλλά και για τον παραδοσιακό ναργιλέ. 

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι Τούρκοι καπνίζουν ναργιλέ στα καφενεία, αρκετοί καταστηματάρχες ζητούσαν να γίνουν εξαιρέσεις: “Στην Τουρκία», λέει ο ιδιοκτήτης ενός καφέ στην Άγκυρα, «οι περισσότεροι καπνίζουν στα καφέ και τα καφενεία και όχι σε εστιατόρια ή στο χώρο εργασίας. Πολλοί θέλουν τον ναργιλέ τους δίπλα στον καφέ ή το τσάι. Κατά την γνώμη μου τα καφέ θα πρέπει να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, καπνιστών και μή καπνιστών. Και ας αποφασίζει ο πελάτης που θα πηγαίνει”.

«Δεν θα γίνει καμία εξαίρεση»

Εξαιρέσεις δεν προβλέπονται ούτε πρόκειται να γίνουν, απάντησε κατηγορηματικά προς όλους ο Τούρκος υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάα. Ο ίδιος θεωρεί υπερβολικούς τους φόβους και τις ανησυχίες των καταστηματαρχών για δραματική μείωση του τζίρου τους:

“Υπήρχαν πολλές προτάσεις και απαιτήσεις. Κάποιοι ζήτησαν να υπάρξουν ξεχωριστοί χώροι καπνιστών όπου θα υπάρχει καλός κλιματισμός. Δεν κάνουμε πλέον καμία παραχώρηση. Ούτε έχουμε πρόθεση να αλλάξουμε τον νόμο αργότερα.

Γνωρίζουμε ποιος σπέρνει αυτό το φόβο στους καταστηματάρχες: η βιομηχανία και οι πωλητές τσιγάρων. Μόνον αυτοί θα ζημιωθούν από το νέο νόμο και κανείς άλλος”.

Όταν πριν από ενάμιση χρόνο άρχισε να ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσια κτίρια, κάπνιζε το 33 % των Τούρκων. Έκτοτε ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 31 %.

Να σχολιάσουμε ότι στην Τουρκία από το 2009 έως σήμερα ο νόμος τηρείται αυστηρά και οι παραβάτες τιμωρούνται

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας