Τουρκία – Πρόστιμα σε όλους τους οδηγούς που καπνίζουν ….Όχι ΔΕΝ είναι ανέκδοτο

Στην Ελλάδα, η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που εγκρίθηκε τον περασμένο Αύγουστο προβλέπει «τσουχτερά»πρόστιμα σε όσους οδηγούς ΙΧ καπνίζουν, εφόσον υπάρχει εντός του ανήλικο παιδί έως 12 ετών.

Τα προαναφερθέντα δεν είναι παρά ανέκδοτο, μπροστά στην αποφασιστικότητα των τουρκικών αρχών να πατάξουν τα αποτσίγαρα από τους δρόμους της χώρας, αλλά και την κακή συνήθεια των καπνιστών να καπνίζουν εν ώρα οδήγησης. Σε όσους καπνίζουν, υποχρεούνται να πληρώσουν πρόστιμο της τάξης των 24 ευρώ (153 τουρκικές λίρες).

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 5.000 οδηγοί σε όλη την Τουρκία έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμο για το κάπνισμα στο ΙΧ τους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Συνολικά, περισσότεροι από 37.000 αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους για αυτό το σκοπό συνοδευόμενοι από 169 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους που μπορούσαν να εντοπίσουν την μυρωδιά του καπνού στο αυτοκίνητο.

Η αποτελεσματική προσπάθεια των αστυνομικών είναι σίγουρα κάτι που συγχαίρει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Σάββατο δήλωσε σε δημοσιογράφους, ότι «Βλέπω μερικές φορές τους οδηγούς να καπνίζουν στα αυτοκίνητα και όποτε ττους βλέπω, τους προειδοποιώ, λέγοντάς τους ότι είναι ντροπιαστικό όλο αυτό. Πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα και οι οδηγοί και οι επιβάτες των οχημάτων.

Από τον Ιούλιο του 2009 έχει απαγορευτεί τον κάπνισμα στην Τουρκία σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, των μπαρ και των καφετεριών, και αργότερα επεκτάθηκε σε άλλους χώρους, όπως στάδια και αυλές.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας