Το αθέατο ήμισυ του παντός

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, έτσι δεν είναι; Η πρώτη μέρα είναι και η δυσκολότερη, σωστά; Το πρώτο βήμα είναι το σημαντικότερο, αυτό δεν μαθαίνουμε από παιδιά;

Εμείς λέμε πως όχι.

Το πρώτο βήμα δεν γίνεται την πρώτη μέρα που δεν θα ανάψεις τσιγάρο. Το πρώτο βήμα γίνεται μέρες, ίσως και εβδομάδες πριν.

Πριν την πρώτη μέρα που δεν θα καπνίσεις, ιδανικά θα έχεις περάσει μέρες που θα προετοιμάζεσαι.

Έχουμε καλλιεργήσει μία κουλτούρα με έμφαση στην επίδειξη αποφασιστικότητας και «σφίγγω τα δόντια», «κλείνω τα μάτια» και «βουτάω στο κενό».

Έχουμε εκπαιδευτεί να θεωρούμε την πρώτη μέρα που σταματάμε μία κακή συνήθεια ως την σημαντικότερη μέρα για την αλλαγή αυτή. Ορίζουμε μία ημερομηνία, κάνουμε τις τελευταίες μας ατασθαλίες την προηγούμενη μέρα, φυσάμε-ξεφυσάμε, αναβάλλουμε ίσως, σφίγγουμε τα δόντια, και ξεκινάμε να κάνουμε την αλλαγή που θέλουμε.

Την μέρα αυτή τη φοβόμαστε, την περιμένουμε με λαχτάρα, και με την ελπίδα ότι μαγικά θα είναι αλλιώς η ζωή από εκεί και πέρα. Λέμε θα κόψω το τσιγάρο, θα αρχίσω δίαιτα, θα ξεκινήσω τρέξιμο και όντως το κάνουμε. Όμως το κάνουμε απροετοίμαστοι. Και αυτό, δυστυχώς μας κοστίζει στη συνέχεια.

Η οπτική αυτή μας κρύβει αυτό που θα έπρεπε να είναι ο πρωταγωνιστής της κάθε αλλαγής: την προετοιμασία. Οι μέρες που προηγούνται της Ημέρας 1 είναι το ήμισυ του παντός, αν όχι παραπάνω.

Μάλλον δεν θα ξεκινούσες ένα ταξίδι χωρίς να οργανώσεις τη βαλίτσα σου. Μη ξεκινήσεις να κόψεις το τσιγάρο χωρίς να οργανώσεις τη φαρέτρα σου.

Όσο το σκέφτεσαι – ακόμα και αν δεν σκοπεύεις να το κόψεις άμεσα – ενημερώσου, ψάξε πληροφορίες, και οργάνωσε τον τρόπο δράσης σου.

Τι μπορείς να κάνεις όσο προετοιμάζεσαι;

Μάθε για το τι να περιμένεις από το στερητικό σύνδρομο

Σκέψου τι θα σε δυσκολέψει – ψάξε εναλλακτικές

Μίλα με γνωστούς ή φίλους που το έκοψαν – ζήτησε τη συμβουλή τους

Αν το έχεις κόψει ξανά στο παρελθόν, θυμήσου τι σε βοήθησε και τι όχι

Και τόσα άλλα

Είναι καλύτερα να καθυστερήσεις την Ημέρα 1 έτσι ώστε να προετοιμαστείς καλύτερα. Ακόμα και ένας μήνας καθυστέρησης είναι προτιμότερος από το να μπεις με ενθουσιασμό σε μία προσπάθεια και να βρεθείς μπροστά σε δυσκολίες απροετοίμαστος.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας