Όχι στο κάπνισμα στις κινηματογραφικές ταινίες.

Σε συζήτηση με θέμα την αύξηση της τιμής των τσιγάρων ( στο πλαίσιο της αντικαπνιστικής πολιτικής) η γερουσιαστής του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ναντίν Γκρελέ-Σερτενέ, είπε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο σημαντικό το κάπνισμα στο γαλλικό σινεμά· κάνει το κάπνισμα ελκτικό στα παιδιά με το να το παρουσιάζει σαν κάτι φυσιολογικό. Πρέπει να αναλάβουμε δράση». Με αυτή τη δήλωση της, απόλυτα λογική, ανθρώπινη και αντικειμενική, συμφώνησε και η υπουργός Υγείας.

Το ίδιο θετική στην απαγόρευση του καπνίσματος των ηθοποποιών στις ταινίες είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όλοι αυτοί, όμως, δεν υπολόγισαν την έντονη αντίδραση ορισμένων Γάλλων καλλιτεχνών που στο όνομα της “ελευθερίας της τέχνης” επιτέθηκαν στην γερουσιαστή και στην Υπουργό , με εξαιρετική σφοδρότητα, αναγκάζοντας την πρώτη να κάνει διορθωτική τοποθέτηση.

Κάπου, οι φίλοι καλλιτέχνες, φαίνεται να έχουν μπερδέψει την έννοια ελευθερία της τέχνης. Αυτή αφορά την αισθητική έκφραση, το καλλιτεχνικό μήνυμα και δεν μπορεί να αποτελεί κίνητρο παρώθησης των ανθρώπων σε συνήθειες που τους κάνουν να υποφέρουν και που θα τους κοστίσουν σε χρόνια και ποιότητα ζωής. Η τέχνη δεν είναι προσκλητήριο για επιδείνωση, αλλά για βελτίωση του ανθρώπινης ζωής.

Και αν οι τζιχαντιστές που πυροδοτούν τις βόμβες τους σκοτώνοντας αθώους αρχίζουν να χορεύουν πριν την πράξη τους, μπορούμε να τους αθωώσουμε στο όνομα της ελευθερίας της τέχνης, αν ο καθοδηγητής τους ισχυριστεί ότι οργάνωσαν ένα καλλιτεχνικό happening;

Λίγη αυτοσυγκράτηση. Και μην ξεχνάμε η καλλιτεχνική έκφραση δεν έχει σχέση με το κάπνισμα. Στα κορυφαία καλλιτεχνικά δημιουργήματα  οι ήρωες κάπνιζαν;

Πηγή είδησης: http://www.efsyn.gr/arthro/kovoyn-tsigaro-apo-tis-tainies

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας