• Τελευταία Νέα

  Ένας ενήλικος στο Ιλινόις των ΗΠΑ υπέκυψε σε μια σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια, η οποία προκλήθηκε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή οι αμερικανικές αρχές.

  Η υγειονομική υπηρεσία του Ιλινόις ανακοίνωσε ότι ο ή η ασθενής, το όνομα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, ήταν μεταξύ 17 και 38 ετών. Ο θάνατος αυτός καταγράφεται την ώρα που οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την έξαρση μιας ανεξήγητης πνευμονολογικής ασθένειας, την οποία οι αρχές συνδέουν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

  «Χθες (Πέμπτη) ενημερωθήκαμε για τον θάνατο ενός ενήλικα ο οποίος είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο για μια σοβαρή, ανεξήγητη πνευμονολογική πάθηση, αφού χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό τσιγάρο», δήλωσε η επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας του Ιλινόις Ενγκόζι Εζίκε.

  Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε χθες ότι έχει καταγράψει από τα τέλη Ιουνίου 193 κρούσματα μιας σοβαρής πνευμονολογικής πάθησης σε 22 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, η οποία συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

  Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε μόλις δύο ημέρες, αφού την Τετάρτη το CDC είχε επισημάνει ότι υπάρχουν 153 κρούσματα σε 16 πολιτείες.

  Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς περιλαμβάνουν αδυναμία, δύσπνοια, βήχα και σε κάποιες περιπτώσεις εμετούς και διάρροιες.

  Η αιτία της ασθένειας δεν έχει εντοπιστεί, αλλά όλοι οι ασθενείς είχαν χρησιμοποιήσει πρόσφατα ηλεκτρονικό τσιγάρο για να εισπνεύσουν νικοτίνη και σε κάποιες περιπτώσεις κάνναβη.

  «Η σοβαρότητα της ασθένειας από την οποία πάσχουν οι άνθρωποι είναι ανησυχητική. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα μπορεί να είναι επικίνδυνα», τόνισε η Εζίκε.

  Η σύνδεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχει αποδειχθεί ακόμη, προειδοποίησε ωστόσο η Ιλεάνα Αρίας, υπεύθυνη μολυσματικών ασθενειών στο CDC. Αν και οι υποθέσεις μοιάζουν να είναι ίδιες, «δεν γνωρίζουμε αν έχουν την ίδια αιτία ή αν πρόκειται για διαφορετικές ασθένειες που παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα», πρόσθεσε.

  Από την πλευρά του ο επικεφαλής του CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ δήλωσε: «Με λύπη ενημερωθήκαμε για τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με την επιδημία μιας σοβαρής πνευμονολογικής ασθένεια μεταξύ των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου».

  «Ο τραγικός θάνατος στο Ιλινόις ενισχύει τους σοβαρούς κινδύνους που συνδέονται με τα προϊόντα του ηλεκτρονικού τσιγάρου», πρόσθεσε.

  «Το άτμισμα εκθέτει τους χρήστες σε διάφορες ουσίες για τις οποίες δεν διαθέτουμε επαρκείς πληροφορίες για τις βλαπτικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν», επεσήμανε ο Ρέντφιλντ, εξηγώντας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ασφαλές για τα παιδιά, τους νέους, τις έγκυες ή ακόμη και για τους ενήλικες που δεν χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού.

  (με πληροφορίες από BBC)

  ΠΗΓΗ

  Τον επικεφαλής της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, δέχθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Μπεχράκης ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εκστρατεία για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στη χώρα μας.

  Υποδεχόμενος τον κ. Μπεχράκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για μία ευρωπαϊκή πρωτοτυπία και σημείωσε ότι αποδεικνύει πως «εμείς, οι Έλληνες, μπορούμε να δείξουμε τον δρόμο και σε άλλους σ’ ένα τόσο μεγάλο θέμα, όπως είναι το θέμα ότι τα παιδιά, “εξ απαλών ονύχων”, για να χρησιμοποιήσω την γνωστή έκφραση, πρέπει να είναι ενήμερα».

  Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας τον Ιούνιο του 2015, τονίζοντας πόσο έχουν βελτιωθεί τα πράγματα σήμερα, ενώ εξήρε και την συμβολή του κ. Μπεχράκη προς αυτήν την κατεύθυνση.

  Από την πλευρά του, ο κ. Μπεχράκης ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σημερινή συνάντηση και επισήμανε τον συμβουλευτικό και δημιουργικό ρόλο του κ. Παυλόπουλου στην πορεία της αντικαπνιστικής εκστρατείας στην Ελλάδα.

  «Έχουμε φτάσει σήμερα να έχουν μειωθεί οι καπνιστές, να έχουμε μία μεταστροφή των απόψεων του κοινού για το κάπνισμα, τα παιδιά να αποστρέφονται το κάπνισμα και να είμαστε μπροστά στην τελική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Είναι ένα δύσκολο βήμα, το οποίο πιστεύουμε ότι θα γίνει επιτυχώς διότι, για πρώτη φορά, εκτός από την αμέριστη δική σας συμπαράσταση, έχει και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο καθηγητής. Όπως πρόσθεσε, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει βάλει το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα του, ενώ στο υπουργείο Υγείας σήμερα «επικρατεί οργασμός γύρω από την εφαρμογή του νόμου».

  Παράλληλα, ο κ. Μπεχράκης υποστήριξε ότι χρειάζεται προσπάθεια, ώστε το πεδίο της εφαρμογής του νόμου να γίνει όχι πεδίο αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων αλλά πεδίο σύγκλισης, πεδίο συνεργασίας, πεδίο αμοιβαιότητας και σεβασμού των πολιτών. «Έτσι ώστε όλοι μαζί να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Εν πολλοίς, μόνος του ο Έλληνας το έχει εφαρμόσει αυτό σε πολλά μέρη» παρατήρησε.

  Τέλος, ανέφερε ότι «εκκρεμούν δύο κλάδοι: Ο ένας είναι τα κλειστά γραφεία του δημόσιου τομέα και ο δεύτερος είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος». «Εκεί νομίζω ότι με το πνεύμα και το κλίμα που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε θα πετύχει η εφαρμογή του νόμου και θα μπορέσουμε να φτιάξουμε μία Ελλάδα για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι, μία Ελλάδα που θα είναι πράγματι μία σωστή κοινωνία ενός ευρωπαϊκού κράτους του 21ου αιώνα» κατέληξε ο επικεφαλής της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

  ΠΗΓΗ

  Με πρόστιμο 1.500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα οι οδηγοί ταξί, λεωφορείων αλλά και ΙΧ δημοσίας χρήσης που καπνίζουν στην καμπίνα επιβατών, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

  Σύμφωνα με την εγκύκλιο αλλά και τον νέο ΚΟΚ, προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα σε οδηγούς ΙΧ που καπνίζουν ενώ τα πρόστιμα γίνονται υπέρογκα αν στο ΙΧ υπάρχει ανήλικο παιδί έως 12 ετών.

  Που θα απαγορεύεται το κάπνισμα

  Το υπουργείο επιχειρώντας να θέσει τέλος στη κακιά συνήθεια χιλιάδων οδηγών, πρόκειται να εφαρμόσει σκληρά μέτρα.

  Ειδικότερα απαγορεύεται το κάπνισμα στα αεροδρόμια (εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές), στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.

  Επίσης θα απαγορεύεται στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων αλλά και στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

  Αφαίρεση διπλώματος

  Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

  Σημειώνεται μάλιστα ότι στους οδηγούς που παραβαίνουν τους κανόνες, θα επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

  Δεν εξαιρούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

  Μάλιστα, οι ατμιστές δε φαίνεται να εξαιρούνται από την απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

  Συγκεκριμένα, από την απαγόρευση δεν εξαιρούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς και τα πάσης φύσεως φυτικά προϊόντα για το κάπνισμα.

  Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από αστυνομικά όργανα στους δρόμους της χώρας, ώστε να διαπιστώνεται η παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών.

  ΠΗΓΗ

  Απάντηση στο ερώτημα αν κινδυνεύει ο κλάδος εστίασης και διασκέδασης από την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας :

  Το τελευταίο διάστημα διάφοροι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης ( καφενεία, bar, ταβέρνες, εστιατόρια κ.λ.π) αλλά και πολιτικοί εκφράζουν δημόσια το φόβο, πως η απαγόρευση καπνίσματος στους χώρους αυτούς θα είχε αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, που θα μπορούσαν να φτάσουν έως το κλείσιμο καταστημάτων και αύξηση της ανεργίας.

  Είναι βάσιμος αυτός ο φόβος;

  Ξεκάθαρα ΟΧΙ.

  Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επίσημα και επιστημονικά έγκυρα στοιχεία από τις Η.Π.Α. προκύπτει πως όπου εφαρμόστηκε η αυστηρή αντικαπνιστική νομοθεσία, όχι μόνο δεν μειώθηκε ο τζίρος των κέντρων διασκέδασης, αλλά αντίθετα αυξήθηκε. Το ίδιο συνέβη με τον αριθμό των αδειών για ίδρυση νέων κέντρων. Επιπλέον τα καταστήματα σε περιοχές όπου εφαρμόστηκε αυστηρά η αντικαπνιστική νομοθεσία είχαν μεγαλύτερο τζίρο, από τα καταστήματα γειτονικών περιοχών όπου το κάπνισμα επιτρεπόταν.

  Λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των ερευνών που έδειξαν πως όπου εφαρμόστηκε αυστηρά η απαγόρευση καπνίσματος, αυξήθηκε το ποσοστό των καπνιστών που εκδήλωσαν την πρόθεση τους να διακόψουν το κάπνισμα, γίνεται αντιληπτό ότι η απαγόρευση καπνίσματος σε χώρους διασκέδασης είναι μία πολύ ωφέλιμη για τη δημόσια υγεία παρέμβαση.

  Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του μέτρου στη χώρα μας είναι:

  α) η καθολική εφαρμογή του νόμου, χωρίς εξαιρέσεις ( αφενός για να μην ανησυχούν οι ιδιοκτήτες για αθέμιτο ανταγωνισμό – παρόλο που όπως αναφέραμε κάτι τέτοιο δεν υφίσταται- και αφετέρου για να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία των Ελλήνων και

  β) η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στην απαίτηση συμμόρφωσης όλων στο νόμο. Χωρίς ενεργοποίηση των πολιτών, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (περισσότερο από το 70%) που δεν είναι καπνιστές θα συνεχίσουν να υφίσταται την ταλαιπωρία του καπνού των άλλων.

   

  Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ένας μη κρατικός και μη κερδοσκοπικός φορέας με περισσότερο από μισό αιώνα αντικαπνιστικής δράσης, είναι στη διάθεση σας για κάθε πληροφορία σχετικά με το κάπνισμα, τις επιδράσεις του και τους τρόπους αντιμετώπισης του. Στην ιστοσελίδα μας www.stopkapnisma.gr μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιοδήποτε σχετικό θέμα ή πρόβλημα.

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

  Η πόλη του Αγίου Δημητρίου συμμετέχει επίσημα στην Πανελλαδική εκστρατεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, για την ευαισθητοποίηση των γονέων και την αποφυγή του καπνίσματος στις Παιδικές χαρές, προχωρώντας στην τοποθέτηση ειδικής σήμανσης με την ένδειξη «Μην καπνίζετε. Εδώ παίζουμε εμείς!» στις παιδικές χαρές όλου του Δήμου.

  Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος Αγίου Δημητρίου επιχειρεί να παροτρύνει τους γονείς και τους συνοδούς των παιδιών που παίζουν στην παιδική χαρά, να μην καπνίζουν, να μην αποτελούν οι ίδιοι πρότυπα μίμησης, να προστατεύσουν την υγεία των παιδιών και τα δικαιώματά τους και να μην τα εκθέτουν στους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος. Ταυτόχρονα όμως, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια προσπάθεια εξαφάνισης των αποτσίγαρων από τις παιδικές χαρές, τα οποία είναι τοξικά απόβλητα και δηλητηριώδη για τα παιδιά, καθώς η μάσηση ή κατάποσή τους είναι επικίνδυνη για την υγεία τους. Και φυσικά, εκτός από αισθητικούς λόγους η συγκεκριμένη δράση είναι και βαθιά περιβαλλοντική.

  Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συνεπής στις δεσμεύσεις του για μια Βιώσιμη πόλη με υγιή πληθυσμό, έχει θέσει τις  αντικαπνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης πολύ ψηλά στην ατζέντα του. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια: 

  ✔ Λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία Δημοτικό Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος

  ✔ Υλοποιεί αντικαπνιστικές εκστρατείες στα σχολεία, όπως φέτος που συνεργάστηκε με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων ΗΛΙΟΣ και την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρουσιάζοντας την παιδική θεατρική παράσταση της πνευμονολόγου Δήμητρας Μπουσίου, «Το βατραχάκι που πήδησε στο βάλτο»

  Οι Δήμοι, αλλά και γενικότερα οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία κινείται στο πλαίσιο της πρόληψης και προαγωγής της υγείας τοποθετώντας τα παιδιά στο επίκεντρο των στρατηγικών των δράσεων τους για τις εκστρατείες αυτές.

  Διαβάστε αναλυτικά το Δελτίο τύπου

  Σε παιδικές χαρές του Δήμου Αλίμου είδαμε την παραπάνω ταμπέλα που γράφει «Μην καπνίζετε. Εδώ παίζουμε εμείς».

  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για την προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο του 2019.

  Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που σε συνεργασία με διάφορους δήμους, φροντίζουν να υπενθυμίζουν στους γονείς πως ο χώρος της παιδικής χαράς, όπου τα παιδιά παίζουν, δεν είναι χώρος για να καπνίσουν.

  Ο Δήμος Αλίμου συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα και έτσι, σε παιδικές χαρές θα δείτε την παραπάνω ταμπέλα.

  ΠΗΓΗ

  Εγκύκλιο με θέμα την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας απέστειλε προς τις Περιφέρειες της χώρας και τους φορείς του Δημοσίου, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

  Στόχος της εγκυκλίου είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού. Βασικό στοιχείο πέραν των απαραίτητων ενεργειών ενημέρωσης του κοινού αποτελεί και η υπενθύμιση της κείμενης νομοθεσίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με την ορθή και αυστηρή τήρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου κατά προτεραιότητα.

  Εγκύκλιος Κικίλια: Που απαγορεύεται το κάπνισμα

  • Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λ.π).
  • Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία–Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) κ.α.
  • Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια.
  • Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.
  • Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.
  • Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης:

  α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας,
  (β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
  (γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,
  (δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές,
  (ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων,
  (στ) στα παντός είδους κυλικεία,
  (ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων,
  η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

  Διαβάστε όλη την εγκύκλιο

  Η μάχη για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών μέσω της μείωσης του καπνίσματος ήταν το αντικείμενο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

  Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν άμεσα αλλά και μεσοπρόθεσμα για τη μείωση του καπνίσματος, την οποία ο πρωθυπουργός ανέδειξε σε μείζονα προτεραιότητα. Πόσο μάλλον όταν οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι πιο ώριμη από ποτέ να αποδεχθεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

  Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα δημόσια κτίρια. Δηλαδή τη Βουλή, τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και γενικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, αποφασίστηκε η έναρξη ευρείας καμπάνιας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενόψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου τους επόμενους μήνες.

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

  Αθήνα, 23 Ιουλίου 2019

  ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

  Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
  Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια

  Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, εκφράζει την ευαρέσκεια της για την αποφασιστικότητα με την οποία επιδιώκετε την εφαρμογή των αντικαπνιστικών διατάξεων, που έχει θεσπίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Θα σας παρακαλούσαμε όμως, να επεκτείνετε το μέτρο της απαγόρευσης και στους ακόλουθους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ :

  1. Παιδικές Χαρές
  2. Παραλίες της χώρας
  3. Άλση και πλατείες όπου βρίσκουν καταφύγιο αναψυχής οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και τα μικρά παιδιά

  Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία μια από τις 10 καλύτερες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Ευρώπης σε ότι αφορά τον αντικαπνιστικό αγώνα στην νεολαία, θα συνεχίσει να διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό, την εμπειρία και τις διεθνείς σχέσεις της, για να ενισχύσει την προσπάθεια της Πολιτείας για ένα μέλλον ελεύθερο καπνού για όλους τους Έλληνες.

  Με τιμή,

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
  Ευάγγελος Φιλόπουλος                                           Νικόλαος Κορδιολής

  Τηλ. Επικοινωνίας : 210 / 64.56.713, 210/38.26.600 , ΦΑΞ : 210/ 38.31.406 email :[email protected]

  ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Σάββατο 27 Ιουλίου στις 10.00 π.μ

  στην Είσοδο της Α΄ Πλαζ του Αλίμου

  Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία θα πραγματοποιήσει  σε συνεργασία με το Δήμο Αλίμου συμβολική τοποθέτηση πινακίδων και πανό στις πλαζ τις περιοχής, προτρέποντας τους επισκέπτες να μην αφήνουν αποτσίγαρα στις παραλίες. Πρόκειται για μια ενέργεια υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας και προστασίας των μη καπνιστών, ιδίως των παιδιών.

  Με αυτή την ευκαιρία απευθύνουμε ανοιχτή επιστολή προς τους συμπολίτες μας με ακόλουθο κείμενο και τίτλο :

  «Καθαρές παραλίες χωρίς αποτσίγαρα»

  Γνωρίζετε ότι ;

  1. Οι γόπες ( τα αποτσίγαρα) αποτελούνται από τις συσσωρευμένες τοξικές ουσίες στο τελευταίο τμήμα του τσιγάρου και από τις πλαστικές ίνες του φίλτρου. Τα αποτσίγαρα αποσυντίθενται αλλά δεν είναι βιοδιασπώμενα. Για πολλά χρόνια (περισσότερα από  δέκα !) δηλητηριάζουν το περιβάλλον.
  2. Παγκοσμίως πετάγονται 6 τρις. αποτσίγαρα το χρόνο, από τα οποία 4,5τρις ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους
  3. Στη χώρα μας πετάγονται 3.500.000 κιλά, δηλ 3.500 τόνοι αποτσίγαρα, 2.650 των οποίων ρυπαίνουν το περιβάλλον με τις εξής συνέπειες :
   • Κατάποση και δηλητηρίαση από μικρά παιδιά και από ζώα.
   • Δηλητηρίαση των υδάτων, των ψαριών, πουλιών.
   • Πρόκληση πυρκαγιών ( αστικών και δασών) με μόλυνση εδάφους και αέρα από τοξικές ουσίες
   • Δηλητηρίαση της τροφικής αλυσίδας
   • Σπατάλη οικονομικών πόρων

  ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!

  ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ!

  Σας περιμένουμε, θα είμαστε όλοι εκεί, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ε. Φιλόπουλος,ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Α. Κονδύλης και οι εθελοντές μας. 

  ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

   Τηλ. Επικοινωνίας : 210 / 64.5.6713, 210/38.26.600, Εmail: [email protected]

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΛΙΜΟΥ


  Gepostet von Ευάγγελος Φιλόπουλος am Samstag, 27. Juli 2019

  Gepostet von Ευάγγελος Φιλόπουλος am Samstag, 27. Juli 2019

   

  Στις άμεσες προτεραιότητες του νέου υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, βρίσκεται η εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, ως συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Ο Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται ενώπιον μίας μεγάλης πρόκλησης, ενός στοιχήματος το οποίο, από το 2002 που έγινε η πρώτη νομοθετική απόπειρα, καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να κερδίσει.

  Το «σχέδιο δράσης» της ΝΔ, προβλέπει καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, χωρίς εξαιρέσεις και εκτείνεται κατά κύριο λόγο σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας.
  2. Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για καταγγελίες παραβάσεων.
  3. Ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών που σήμερα είναι και η πλειονότητα των Ελλήνων.

  Οι περισσότεροι είναι «υπέρ»

  Παρά τον έντονο διάλογο που έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα, σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ), η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων όχι μόνο είναι «υπέρ», αλλά απαιτεί την καθολική εφαρμογή του νόμου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται το περίπου 70% των μη καπνιστών, τα σωματεία εργαζομένων στο χώρο της εστίασης αλλά και πολλοί καπνιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τηλεφωνική γραμμή αναφοράς παραβάσεων που διαθέτει η ΕΑΕ, οι καταγγελίες για τη μη εφαρμογή του νόμου είναι καθημερινές.

  Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν το κάπνισμα στην Ελλάδα. Παρότι οι καπνιστές τα τελευταία χρόνια μειώνονται, η θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή λίστα είναι απογοητευτική, κατέχοντας τα πρωτεία. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι στη χώρα μας καπνίζει πάνω από το 30% των ενηλίκων, με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα, ενώ ξοδεύονται 25-30 εκατ. ευρώ/έτος για τσιγάρα.

  Όσον αφορά στο παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ., κάθε χρόνο 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του, εκ των οποίων 165.000 είναι παιδιά, που χάνουν τη ζωή τους πριν την ηλικία των 5 ετών, από νοσήματα όπως πνευμονία, άσθμα ή σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.

  Οι απαγορευμένοι χώροι και τα πρόστιμα

  Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στα εξής σημεία:

  • σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας
  • σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά
  • στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής
  • στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές
  • στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων
  • στα παντός είδους κυλικεία
  • στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων
  • στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

  Τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηρά (από 50 έως 10.000 ευρώ που υπερδιπλασιάζονται σε περιπτώσεις υποτροπών).

  Κάθε χρόνο, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Μέλη του, την 31 Μαΐου δίνεται η ευκαιρία να συντονίσουν δράσεις ενημέρωσης, για τις θανατηφόρες και τις άλλες βλαπτικές επιδράσεις από τη χρήση  καπνικών προϊόντων στην υγεία.

  Την 31 Μαΐου 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εστιάζει μεταξύ άλλων στην επίδραση από τη χρήση των καπνικών προϊόντων στην κατάσταση υγείας των πνευμόνων που προκαλεί εκτός από καρκίνο, χρόνιες αναπνευστικές διαταραχές και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής και όχι μόνο των καπνιστών.

  Ο WHO επισημαίνει ότι, οι υπεύθυνοι για την προστασία της δημόσιας υγείας, κυβερνητικοί φορείς και οι συνεργαζόμενες αντικαρκινικές και αντικαπνιστικές οργανώσεις κάθε χώρας, οφείλουν να υιοθετήσουν πολιτικές για μείωση της κατανάλωσης καπνικών προϊόντων.

  Παραπέρα επισημαίνεται ότι, η μόλυνση του περιβάλλοντος από τον καπνό του τσιγάρου – στους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους -που περιέχει πάνω από 7000 γνωστές χημικές ενώσεις από τις οποίες οι 69 είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες, προκαλούν- σε καπνιστές και μη καπνιστές –πρόσθετους κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, αναπνευστικές διαταραχές και άλλες επιπλοκές.

  Οι προτεινόμενες παγκόσμιες αντικαπνιστικές δράσεις για την χωρίς καπνό ημέρα την 31 Μαΐου 2019, φαίνονται συνοπτικά στις παρακάτω οδηγίες για λήψη μέτρων αποφυγής του καπνίσματος όπως :

  • Επισήμανση των κινδύνων στην υγεία από τη χρήση καπνικών προϊόντων το παθητικό κάπνισμα και τη βλαπτική τους επίδραση στη λειτουργία των πνευμόνων
  • Αύξηση των θανάτων από καρκίνο και άλλα νοσήματα των πνευμόνων
  • Ενημέρωση για τη σχέση θανάτων ασθενών με φυματίωση από το κάπνισμα
  • Επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στις διάφορες ηλικιακές ομάδες,
  • Επισήμανση για τη σημασία στην καλή ποιότητα ζωής από την διατήρηση υγειών πνευμόνων
  • Ενεργοποίηση δράσεων και υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων από κυβερνητικούς και άλλους φορείς σε συνεργασία με το κοινό , με στόχο τη μείωση των κινδύνων των πνευμόνων από το κάπνισμα.

  Για όλα τα παραπάνω, οι κυβερνήσεις των χωρών που είναι μέλη του WHO ενθαρρύνονται να αναλάβουν πρόσθετα μέτρα για πλήρη ενεργοποίηση της λεγομένης συνθήκης FCTC με στόχο την παραπέρα μείωση των κινδύνων από τη χρήση καπνού.

   

  Τα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας οφείλουν επίσης να υιοθετήσουν και να προωθήσουν δράσεις προστασίας της υγείας των οικογενειών και των παιδιών τους, από τους κινδύνους του καπνού.

  Διαβάσαμε ότι κάποιος οργάνωσε στο facebook ψηφοφορία με θέμα: Συμφωνείτε να απαγορευτεί το κάπνισμα σε πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους;

  Αυτός που αναφέρεται στο παραπάνω ερώτημα θεωρεί ότι οι δράσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, απαιτούν συναινετικές διαδικασίες για να υιοθετηθούν.

  Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ζητά από την πολιτεία την απαγόρευσή του καπνίσματος σε πάρκα, παραλίες και χώρους άθλησης, κατ’ αντιστοιχία και πρακτική που άρχισε να εφαρμόζεται σταδιακά σε πολλές χώρες στην Ευρώπη με τελευταίο το Παρίσι.

  Ναι λένε μερικοί, αλλά μεταξύ άλλων, ο φίλος και συνάδελφος Μανώλης Γ. με απορία σημειώνει «ρε παιδιά εδώ και χρόνια έχει απαγορευτεί το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους και δεν εφαρμόζεται, πιστεύετε ότι θα εφαρμοστεί σε κλειστούς χώρους;»

  Στο Facebook επίσης σχολιάστηκε ποικιλότροπα η τοποθέτηση καλαίσθητων πινακίδων από δημοτικές αρχές νοτίων κυρίως προαστίων και άλλων περιοχών της Αττικής, ενώ μας έχουν αιφνιδιάσει παρόμοιες αναγγελίες από δημοτικές αρχές και άλλων περιοχών της χώρας που πρωτοστατούν με αντικαπνιστικά δρώμενα.

  Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία πρωτοτυπεί θετικά με προτάσεις και δράσεις που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας στα πλαίσια των σκοπών και των στόχων της, με προτεραιότητα στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και της μαθητιώσας κυρίως νεολαίας, την ειδική εκπαίδευση των λειτουργών υγείας, μαζί με τα πανελλαδικά προγράμματά της που αφορούν την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των πιο γνωστών νεοπλασμάτων της γυναίκας και του άνδρα κ.α. Δράσεις ευαισθητοποίησης όλων μας.

  Επειδή τις επόμενες ημέρες οι περισσότεροι συμπολίτες μας θα απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη θάλασσα, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία απευθύνει έκκληση σε όσους εξακολουθούν να καπνίζουν να αποφεύγουν τη συνήθεια τους όταν πάνε για μπάνιο (δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζονται), αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστον να μην σβήνουν, αφήνουν ή πετούν τα αποτσίγαρα τους στις παραλίες. Πέρα από τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν οι γόπες (ιδίως για τα μικρά παιδιά) αποτελούν μία τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροΐνες πλαστικού (καθώς το φίλτρο είναι πλαστικό που δεν εξαφανίζεται), αλλά και διάχυσης των τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.

  Σε ό,τι αφορά την χώρα μας, οι καπνιστές απορρίπτουν ετησίως στο περιβάλλον της πατρίδας μας πάνω από 2.650 τόνους αποτσίγαρα, επιφέροντας δυσθεώρητη επιβάρυνση στο περιβάλλον, αλλά και τη δημόσια υγεία.

  Οι δραματικοί αριθμοί για την «εγκληματική συμπεριφορά» των Ελλήνων που «απολαμβάνουν το τσιγαράκι τους» τόσο στους κλειστούς χώρους όσο και στις παραλίες και μετά το πετούν στην άμμο ή στα βότσαλα καταδεικνύουν πως οι γόπες είναι το συχνότερο «σκουπίδι» σ’ αυτές, αντιπροσωπεύοντας το 38,3% του συνόλου των απορριμμάτων που συλλέγονται κάθε χρόνο.

  Επίσης, υπενθυμίζεται στις γόπες που πετούν στο ύπαιθρο ασυνείδητοι καπνιστές αποδίδονται περίπου 1.431 μικρές και μεγάλες πυρκαγιές που αποτεφρώνουν δασικές και άλλες εκτάσεις της ελληνικής επικράτειας.

  Χαρακτηριστικό είναι πως περίπου 19% έως 38% των συνολικών απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των ακτών κάθε χρόνο είναι αποτσίγαρα. Στοιχεία από την πόλη του Σαν Φρανσίσκο δείχνουν πως από τα απορρίμματα των δρόμων το 24,6% αφορά απορρίμματα που σχετίζονται με το τσιγάρο, δηλαδή αποτσίγαρα, περιτυλίγματα και κουτιά τσιγάρων. Περιτυλίγματα από πακέτα τσιγάρων βρήκαν στο εσωτερικό μιας μέδουσας στη μεσόγειο, ενώ σε άλλη παράλληλη έρευνα ανευρέθηκαν πλαστικές σακούλες σε μεγάλο ωκεάνιο βάθος.

  «Πέρα από το αντιαισθητικό θέαμα, τα φίλτρα των τσιγάρων χρειάζονται γενιές και γενιές για να αποδομηθούν πλήρως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το πρόβλημα είναι εξίσου έντονο. Τα αποτσίγαρα ευθύνονται για δηλητηριάσεις μικρών παιδιών, ζώων και πουλιών αλλά και για τη μόλυνση του περιβάλλοντος (ιδίως των υδάτων), εξαιτίας των τοξικών ουσιών που απελευθερώνονται κατά την αποδόμησή τους».

  Από έρευνα με θαλάσσιους οργανισμούς φάνηκε πως η μέση θανατηφόρα δόση γι’ αυτούς ήταν περίπου ένα αποτσίγαρο ανά λίτρο γλυκού ή θαλάσσιου νερού. Περίπου 0,6-3,0% των ξηρών φύλλων καπνού αποτελούνται από νικοτίνη. Αυτή είναι που προκαλεί τα τοξικά συμπτώματα σε μικρά παιδιά που μάσησαν ή κατάπιαν τσιγάρα ή αποτσίγαρα.

  Ευτυχώς που τα αποτσίγαρα έχουν πικρή γεύση και αυτό μπορεί να μειώσει την πρόσληψη μίας αυξημένης ποσότητας νικοτίνης. Παρόλα αυτά επειδή τα παιδιά εξερευνούν το περιβάλλον τους με στοματική επαφή ή με τη μίμηση των ενηλίκων ο κίνδυνος δηλητηρίασης τους, όπως δείχνουν και οι σχετικές μελέτες, είναι υπαρκτός. Στα μικρά παιδιά 1 με 2 mg νικοτίνης μπορεί να είναι τοξικά, προκαλώντας ναυτία και εμετό σε χαμηλές δόσεις και πιο εκτεταμένα νευρολογικά συμπτώματα σε υψηλότερες δόσεις.

  Οι αναφορές για δηλητηριάσεις παιδιών μικρής ηλικίας που μάσησαν ή κατάπιαν αποτσίγαρα πεταμένα σε ελεύθερους χώρους είναι αρκετές, πολλές δε απ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάστηκε νοσηλεία.

  Στους ίδιους κινδύνους είναι εκτεθειμένα και τα κατοικίδια ζώα, στα οποία η μέση θανατηφόρα δόση έχει αναφερθεί πως είναι 9,2 mg/kg. Παρόλα αυτά και δόσεις μικρότερες από 1 mg/kg φαίνεται ότι προκαλούν συμπτώματα. Μικρόσωμα σκυλιά εμφανίζουν συμπτώματα και μετά την κατάποση ενός μόνο τσιγάρου.

  Αλλά, όπως οι βλαβερές επιπτώσεις της κατανάλωσης καπνού στην υγεία δεν φαίνονται άμεσα (δεν είναι οξείες), αλλά απαιτούνται χρόνια έκθεσης στο κάπνισμα, έτσι και στην περίπτωση της αλόγιστης απόρριψης των αποτσίγαρων στο ανοιχτό περιβάλλον οι επιδράσεις στην υγεία εμφανίζονται αργότερα με έμμεσο τρόπο, μέσω της αρνητικής επίδρασης τους σ’ αυτό.

  Επιπλέον, η διάχυση των βαρέων μετάλλων, φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και της νικοτίνης στο περιβάλλον και η μέσω αυτών μόλυνση των υδάτινων πόρων (γιατί εκεί καταλήγουν) προκαλεί δηλητηρίαση της θαλάσσιας ζωής (και όχι μόνο) που διά της τροφικής αλυσίδας επιστρέφει στον άνθρωπο ως νοσογόνος παράγοντας.

  Μία άλλη πλευρά της ελεύθερης απόρριψης των αποτσίγαρων είναι ότι βοηθά στη διατήρηση της καπνιστικής συνήθειας και επομένως συμβάλει έμμεσα στη βλάβη της υγείας καπνιστών και μη καπνιστών.

  Τι μπορεί να γίνει;

  Το θέμα έχει απασχολήσει από τις αρχές του 21ου αιώνα την επιστημονική κοινότητα και τους πολιτικούς οργανισμούς.

  Παρεμβάσεις που μπορεί να αποδώσουν είναι η ενημέρωση των καπνιστών για το τι επίδραση έχει ένα μικρό αποτσίγαρο που απλά πετιέται στο δρόμο ή αφήνεται στην παραλία. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μεγάλη άγνοια για το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο όταν συνειδητοποιηθεί αλλάζει και τη στάση των καπνιστών.

  Ως πρόσθετα μέτρα μπορεί να επιλεγούν, η υιοθέτηση ενός συστήματος εγγύησης – επιστροφής χρημάτων για χρησιμοποιημένες γόπες, η συμμετοχή των καπνοβιομηχανιών στα έξοδα για καθαρισμό και αναγραφή προειδοποιήσεων στα πακέτα σχετικά με τις επιδράσεις των απορριμμάτων του ταιγάρου.
  Ακόμα, η τοποθέτηση υπαίθριων συλλεκτήρων αποτσίγαρων, η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες και η ύπαρξη ειδικών χώρων καπνίσματος, εξοπλισμένων με ειδικούς συλλεκτήρες (μπορεί να είναι στο πάνω μέρος της παραλίας), καθώς και η απαγόρευση και της χρήσης πλαστικών και γυάλινων φιαλών.

  Σ’ αυτό το πλαίσιο καλούνται οι καπνιστές να αποφύγουν το κάπνισμα σε:

  • παιδικές χαρές
  • πλατείες
  • άλση
  • δασύλλια
  • χώρους άθλησης
  • καλοκαιρινά θέατρα και κινηματογράφους
  • στάσεις αναμονής για επιβίβαση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παραλίες
  • να μην πετάνε τα αποτσίγαρα στους παραπάνω αναφερόμενους χώρους, ούτε στα πεζοδρόμια ή τους δρόμους.

  Φίλοι καπνιστές αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το κάπνισμα, φροντίστε τουλάχιστον να τοποθετείτε τις γόπες των τσιγάρων σε κάποιο αυτοσχέδιο δοχείο ή σε κάποιο χωνάκι από χαρτί και πετάτε τα στη συνέχεια σε κάδους απορριμμάτων.

  Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τις αρμόδιες κρατικές ή δημοτικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να πληροφορήσουν τους συμπολίτες μας, ή να προβούν σε συστάσεις και να οργανώσουν ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για περιβαλλοντικά και υγειονομικά σωστή συμπεριφορά των λουομένων.

  Ευχόμαστε σε όλους καλή ξεκούραση και διασκέδαση, που θα είναι ακόμα καλύτερη αν φροντίσουμε να διατηρήσουμε τις παραλίες και τις θάλασσες καθαρές ώστε να μπορούμε να τις απολαύσουμε για τα επόμενα χρόνια εμείς και τα παιδιά μας.

  Επιμέλεια:
  Δρ Νικόλαος Κορδιολής,
  Ιατρός, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

  Κάθε χρόνο σ’ όλες τις χώρες του κόσμου η 31η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης απειλής για την υγεία των ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες, δηλ. το κάπνισμα.

  Στη χώρα μας παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των καπνιστών, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά προβλήματα που οφείλουμε να επιλύσουμε με ταχύ ρυθμό και αποφασιστικές δράσεις. Η Ελλάδα είναι πρώτη σε αναλογία σε θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο απ΄ αυτή την μορφή καρκίνου χάνεται πληθυσμός ίσος με τους κατοίκους ενός νησιού όπως η Ικαρία ή η Λέρος.

  Αν δε συνυπολογίσουμε και τους άλλους καρκίνους και ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα ο αριθμός των θανάτων θα εξαφάνιζε σε λίγα χρόνια τόσους πολλούς συμπολίτες μας όσο ο πληθυσμός των νησιών των Κυκλάδων.

  Με αφορμή την 31 Μαΐου, επιτακτικά καλούμε την Πολιτεία και τους συμπολίτες μας άμεσα να στρατευθούν στις προσπάθειες για να:

  • αποτρέψουν τους νέους και τις νέες να αρχίσουν το κάπνισμα. Ιδιαίτερα να προσέξουν τους κινδύνους που συνοδεύουν την προώθηση των «λιγότερων επιβλαβών» (προσοχή: όχι μη επιβλαβών) προϊόντων ατμίσματος υγρών ή καπνικών προϊόντων που οδηγούν τη νεολαία στην εξάρτηση από τη νικοτίνη.
  • αναλάβουν πρωτοβουλίες για βοήθεια στους καπνιστές να απελευθερωθούν από τη συνήθεια του καπνίσματος
  • περιφρουρήσουν την υγεία των μη καπνιστών με την εφαρμογή των νόμων για απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους και κέντρα αναψυχής, αλλά παράλληλα να απαιτήσουν την απαγόρευση σε ευαίσθητους δημόσιους ανοικτούς χώρους, όπως είναι οι παιδικές χαρές, οι παραλίες, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα πάρκα κ.λ.π.

  Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο τύπου


  ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΚΛΕΓΕΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  Αγαπητοί/ές

  Συγχαρητήρια για την εκλογή σας στις αυτοδιοικητικές αρχές του τόπου.

  Ελπίζουμε να έχετε μία καλή θητεία, για οποιαδήποτε θέση και αν έχετε εκλεγεί. Εκτός των άλλων ζητημάτων η τοπική αυτοδιοίκηση είναι από τη φύση της ο φορέας που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προαγωγή υγείας των συμπολιτών μας. Και η ευθύνη σας σ’ αυτό είναι πολύ σημαντική, αν όχι σημαντικότερη απ’ άλλα θέματα που θα σας απασχολήσουν.

  Στο πλαίσιο αυτό σας καλούμε να στηρίξετε ενεργά την εκστρατεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για:

  ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΚΑΠΝΟΥ

  Τοποθετήστε στις παιδικές χαρές της Περιφέρειας ή του Δήμου σας τις καλαίσθητες ταμπέλλες που προτρέπουν τους συμπολίτες μας να μην καπνίζουν μέσα σ’ αυτές. Είναι ανθυγιεινό και κακό παράδειγμα για τα παιδιά μας.

  ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΑ

  Τα αποτσίγαρα διεθνώς αποτελούν την μεγαλύτερη ποσότητα σκουπιδιών που καλούνται να συλλέξουν οι δημοτικές αρχές. Δυστυχώς εκτός των εξόδων για την περισυλλογή τους (που οδήγησαν Δήμους σε άλλες χώρες να ζητούν αποζημιώσεις από τις καπνοβιομηχανίες) τα αποτσίγαρα δεν είναι μόνο σκουπίδια, αλλά τοξικά απόβλητα. Η μόλυνση του περιβάλλοντος από τις τοξικές ουσίες που περιέχουν και από το μη βιοδιασπώμενο πλαστικό υλικό των φίλτρων είναι εξαιρετικά μεγάλη, ιδιαίτερα η μόλυνση των θαλασσών μας.

  Γι αυτό σας προτρέπουμε να αναρτήσετε όπου μπορείτε και επιτρέπεται τις ειδικές πινακίδες προτροπής στους πολίτες τουλάχιστον να μην μετατρέπουν τις παραλίες μας σε τασάκια.

  Στα γραφεία της Ε.Α.Ε. θα ενημερωθείτε για τις μακέτες των πινακίδων και για τον τρόπο υλοποίησης των εκστρατειών που σας αναφέραμε.

  Σας ευχόμαστε και πάλι δημιουργική θητεία

  Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή

  Η διακοπή του καπνίσματος από την έγκυο απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

  Οι γυναίκες που κόβουν το τσιγάρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κινδυνεύουν λιγότερο να γεννήσουν πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, γέννησης μωρού με πολύ μικρό βάρος, θνησιγένειας και αναπτυξιακών καθυστερήσεων. Το ποσοστό των γυναικών που καπνίζουν στην αρχή της εγκυμοσύνης, μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ενώ σταθερό έχει μείνει μετά το 2010 το ποσοστό των καπνιστριών που κόβουν το τσιγάρο κατά τη διάρκεια της κύησης.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σαμίρ Σονέτζι της Ιατρικής Σχολής του Κολλεγίου Ντάρτμουθ του Νιου Χαμσάιρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 25 εκατομμύρια εγκύους που γέννησαν μεταξύ 2011-2017, σε σχέση με το αν και πόσο κάπνιζαν τρεις μήνες προτού μείνουν έγκυες, καθώς και σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

  Διαπιστώθηκε ότι η διακοπή του καπνίσματος όχι μόνο πριν την εγκυμοσύνη, αλλά και στη διάρκεια της, σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Όσο πιο έγκαιρα η έγκυος έκοβε το κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση του κινδύνου (έως 20% για όσες σταματούσαν το κάπνισμα στην αρχή της κύησης).

  Όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο μία γυναίκα στις τέσσερις (περίπου το 25%), που καπνίζει προτού μείνει έγκυος, μπορεί να το κόψει τελείως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, οι μισές (50%) που συνεχίζουν να καπνίζουν παρόλο που έχουν μείνει έγκυες, το κάνουν με μεγάλη συχνότητα (περισσότερα από 10 τσιγάρα τη μέρα).

  «Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που γεννά στρες. Οι γυναίκες που κάπνιζαν πριν μείνουν έγκυες, συνεχίζουν να καπνίζουν για να μετριάσουν αυτό το στρες» δήλωσε ο Σονέτζι, κάτι που όμως -όπως είπε- αυξάνει τους κινδύνους για το μωρό τους.

  Η μελέτη δείχνει ότι η διακοπή του τσιγάρου κατά την εγκυμοσύνη έχει οφέλη ακόμη και για τις βαριές καπνίστριες, που καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο τη μέρα.

  https://www.athensvoice.gr

  ΘΕΜΑ : «Ενημέρωση εθνικών φορέων και αντιπροσωπειών σε Διακυβερνητικούς Οργανισμούς περί των Αποφάσεων της 8ης Συνόδου των Μερών (Conference of the Parties – COP 8) της Σύμβασης Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (Framework Convention on Tobacco Control – FCTC).»

  Σχετ.: α) Ο Ν. 3420/2005 (ΦΕΚ 298/ τ. Ά/ 2005) «Κύρωση της Σύμβασης Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του καπνού».
  β) O N. 3730/2008 ((ΦΕΚ 262/ τ. Ά/ 2008) “Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις».
  γ) Οι σχετικές Αποφάσεις που υιοθετήθηκαν από τα Μέρη της Σύμβασης Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού κατά τη διάρκεια της 8ης Συνόδου (COP 8, 1-6 Οκτωβρίου 2018, Γενεύη).

  Ακολουθεί αναλυτικά συνημμένο το υπ. αρ. πρωτ. Δ2β/οικ. 30078/17-04-2018 έγγραφο (ΑΔΑ:69Ν5465ΦΥΟ-7ΣΕ) του Αν. Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Ενημέρωση εθνικών φορέων και αντιπροσωπειών σε Διακυβερνητικούς Οργανισμούς περί των Αποφάσεων της 8ης Συνόδου των Μερών (Conference of the Parties – COP 8) της Σύμβασης Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (Framework Convention on Tobacco Control – FCTC)».

  Γνωστοποίηση αποφάσεων COP8 προς εθνικούς φορείς και ΔΚΟ_69Ν5465ΦΥΟ-7ΣΕ

  Εμείς το Δ.Σ. του Παραρτήματος Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η Κεντρική Διοίκηση της Ε.Α.Ε., τα μέλη, οι εθελοντές, τα Στελέχη, εκφράζοντας όλους εκείνους τους Συμπολίτες μας που εκλιπαρούν για το αυτονόητο, δηλαδή την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου (Ν. 3868/2010), στους κλειστούς Δημόσιους χώρους και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

  Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις υπηρεσίες, τους φορείς, προς τους οποίους θα κοινοποιηθεί το ψήφισμα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων των, να μεριμνήσουν, επιτέλους, για την άμεση εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου στην Περιφέρεια Λιβαδειάς.

  Διαβάστε την συνέχεια στο παρακάτω άρθρο

   

  Όπως κάθε χρόνο η 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για προβληματισμό αλλά και κινητοποίηση σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου. Αυτός είναι ο στόχος και το νόημα των σχετικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που οργανώνει κάθε χρόνο αυτήν την εποχή η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε κάθε γωνιά της Ελλάδος με τα τοπικά της Παραρτήματα.

  Η καμπάνια για 2019, με κεντρικό σύνθημα «είμαι και θέλω…» ξεκίνησε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 με την οργάνωση συνέντευξης τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να αναδειχτούν στα Μ.Μ.Ε. τα θετικά μηνύματα από τον χώρο της επιστήμης αλλά και οι προτεραιότητες που πρέπει να όλοι να υποστηρίξουμε ώστε σύντομα η ασθένεια να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά.

  Και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 στην επίσημη εκδήλωση που διοργανώνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Υπουργείο Υγείας υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Φάρος).

  Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων,
  κύριος Vytenis Andriukaitis.
  Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

   

  Με το σύνθημα’ Το άτμισμα δεν είναι κάπνισμα” ο  Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), ο οποίος σκοπεύει να αλλάξει τίτλο του και να ονομάζεται Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος, προσπαθεί να μας πείσει, σε συνέντευξη τύπου το Δεκέμβρη του 2018, ότι κακώς η νομοθεσία προβλέπει την ίδια μεταχείριση των νικοτινούχων εισπνεόμενων προϊόντων, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα όπως “είμαστε η μόνη χώρα με τέτοια συμπεριφορά”, ξεχνώντας βέβαια ότι η χώρα μας απλά έχει εφαρμόσει Ευρωπαϊκή οδηγία, ή αναφέροντας το άλλο επιχείρημα  πως “το άτμισμα είναι λιγότερο βλαβερό”. Παρόλο που είναι ακόμα νωρίς για οριστικά συμπεράσματα – με βάση τις επιστημονικές αρχές – και παρόλο που συσσωρεύονται οι ενδείξεις για την ανθυγιεινή συνήθεια του ατμίσματος, και μόνο το επιχείρημα: απόκτησε αυτή τη συνήθεια γιατί είναι λιγότερο βλαβερή , είναι από μόνο του πρόκληση στη νοημοσύνη μας. άλλο απέκτησε αυτή τη συνήθεια γιατί είναι υγιεινή και άλλο απέκτησε την γιατί είναι δυνητικά λιγότερο επικίνδυνη.

  Το ίδιο ισχύει για την οργή του Συνδέσμου για τα μη νικοτινούχα ατμικά προϊόντα. Νομίζουμε ότι και πάλι πάσχει λογικά η οργή τους για τις απαγορεύσεις τους. Δηλ. τι ζητούν να ατμίζουν οι Έλληνες έτσι απλά για να μοιάζει το στόμα τους εξάτμιση αυτοκινήτου; Ξέρουν πολύ καλά ότι αυτή η πρακτική είναι το δόλωμα για το επόμενο στάδιο που είναι τα νικοτινούχα σκευάσματα και η μετατροπή ελεύθερων ατόμων σε εξαρτημένα.

  Όσο δε για το φόβο αφανισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επικράτηση των πολυεθνικών, αργά καταλαβαίνουν πως χρησιμοποιήθηκαν ως κράχτες και λαγοί για τις πολυεθνικές. Ας θυμηθούν τι συνέβει και με τα καπνικά προϊόντα. Δεν ήταν το κράτος ή κάποιος άλλος που εξαφάνισε τους Έλληνες παραγωγούς και τις Ελληνικές καπνοβιομηχανίες. Ήταν η αναντίρρητη τάση επικράτησης του ισχυρότερου ( δηλ. των πολυεθνικών) πάνω στους μικρούς. Οι κυρίαρχοι στα ατμικά προϊόντα θα είναι και πάλι οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες.

  Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία πρωτοστάτησε στη χώρα μας στον αντικαπνιστικό αγώνα. Είναι αμέτρητες οι παρεμβάσεις μας στη νεολαία όλης της χώρας, στο γενικό κοινό, στους ειδικούς, στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Δημιουργήσαμε πλουσιότατο έντυπο υλικό,  βίντεο, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος για να πετύχουμε την ελάττωση των καπνιστών στη χώρα μας ( και εν μέρει έχουμε συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του στόχου).

  Πρόσφατα αναδειχθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στις καλύτερες 10 Μη κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΜΚΟ) της Ευρώπης για το πρόγραμμα μας SmokefreeGreece.

  Δεν είναι η μόνη διάκριση μας, αλλά και αυτή αποτελεί μία πρόσθετη αναγνώριση του έργου που επιτελούμε.

  Ένα ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύθηκε σthn ελληνική ιστοσελίδα tvxs.gr kai στο οποίο περιγράφεται η διπλή στρατηγική των καπνοβιομηχανιών με στόχο τη συνέχιση της κερδοφορίας τους. Η μία στρατηγική απευθύνεται στις πολιτισμένες χώρες και στους υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου καταναλωτές σε Ευρώπη και Η.Π.Α. ( αλλά και στους εφήβους αυτών των χωρών) και η άλλη στις υποανάπτυκτες Αφρικανικές χώρες και στην Νοτιοανατολική Ασία. Με την πρώτη στρατηγική προωθείται το κάπνισμα λιγότερων επιβλαβών προϊόντων ( άτμισμα κ.λ.π.) και με τη δεύτερη η συνέχιση πώλησης προϊόντων καπνού. Αξίζει να διαβαστεί, για να γίνει αντιληπτό πως ο εθισμός είναι στην ουσία η καθημερινή δουλεία σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα  (https://tvxs.gr/news/kosmos/h-nea-amfilegomeni-stratigiki-yper-tis-ygeias-mas

  Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στις Ηνωμένες Πολιτείες εξελίσσεται. Μεταξύ των ενηλίκων, η χρήση αυξήθηκε από το 2010 έως το 2013 και στη συνέχεια παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και αυτό συνέβη μεταξύ των νυν και πρώην καπνιστών τσιγάρων.

  Οι πωλήσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξήθηκαν κατά 150%, από 1,6 εκατομμύρια μονάδες τον Ιανουάριο 2012 σε 4 εκατομμύρια μονάδες τον Φεβρουάριο του 2013 (Δες Σχήμα). Από τότε μέχρι το τέλος του 2016, οι πωλήσεις παρέμειναν σε 4 έως 6 εκατομμύρια μονάδες. Το ποσοστό των αρωματισμένων πωλήσεων αυξήθηκε από 1,5% (1,6 εκατομμύρια μονάδες που πωλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2012) σε 20,7% ( 5,0 εκατομμύρια μονάδες τον Δεκέμβριο του 2016. Το ποσοστό των πωλήσεων μενθόλης ήταν σταθερό σε ποσοστό μόλις 40% κατά την περίοδο της μελέτης, με μειώσεις κατά την περίοδο 2013-2015 και αυξήσεις κατά το 2016.

  Η τρέχουσα χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των εφήβων αυξήθηκε κατά 900% από το 2011 έως το 2015, πριν μειωθεί το 2016.

  Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο προϊόν καπνού στους εφήβους. Η δημοτικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων οφείλεται εν μέρει στις διάφορες γεύσεις που έχουν και οι οποίες μπορούν να κάνουν τα προϊόντα αυτά ιδιαίτερα ελκυστικά για τους νέους (5,8-11), ενώ οι γεύσεις  μενθόλης μπορούν να καλύψουν την αψάδα του καπνού και να προωθήσουν την εκκίνηση της καπνιστικής συνήθειας στους νέους. Τα περισσότερα προϊόντα καπνού που χρησιμοποιούνται από τους νέους είναι αρωματισμένα. Το 2014, το 70% των σημερινών χρηστών καπνού στη σχολική ηλικία ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν αρωματισμένα προϊόντα. Ο αρωματισμένος καπνός δημιουργεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία, επειδή η χρήση αρωματισμένων ηλεκτρονικών τσιγάρων στους έφηβους συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα πρόθεσης έναρξης του καπνίσματος απ’ όσους εξ’ αυτών δεν κάπνισαν ποτέ, ενώ συνοδεύεται από χαμηλότερη πρόθεση διακοπής σ’ όσους τα χρησιμοποιούν και από μειωμένη εκ μέρους τους αντίληψης της βλάβης που προκαλούν σε σύγκριση με τους μη χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων.

  Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αερολυμάτων με συστατικά ηλεκτρονικού τσιγάρου, συμπεριλαμβανομένων των αρωματικών ουσιών, δεν είναι πλήρως κατανοητές. Τα επίπεδα και η έκθεση σε τοξικές ουσίες μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το υγρό, τον τρόπο χρήσης και από τον τρόπο θέρμανσης του προϊόντος. Επιπλέον, αν και ορισμένα αρωματικά χημικά προϊόντα είναι εγκεκριμένα για λήψη από του στόματος, μπορούν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία όταν εισπνέονται. Μια πρόσφατη εμπεριστατωμένη ανασκόπηση έδειξε ότι τα αερολύματα ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορούν να προκαλέσουν οξεία δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων και να προάγουν το οξειδωτικό στρες, να αυξήσουν τη διαστολική αρτηριακή πίεση (λόγω της νικοτίνης) και να αυξήσουν το βήχα και τον αναπνευστικό συριγμό στους έφηβους χρήστες.

  Από το 2012 έως το 2016, ο αριθμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων που διατίθενται στα παραδοσιακά καταστήματα λιανικής πώλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 190% και το ποσοστό εξ αυτών που είναι αρωματισμένα αυξήθηκε από 11% σε 44%. Το 2014, στην αγορά διατέθηκαν τουλάχιστον 466 μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων και 7.764 μοναδικές ( διαφορετικές) γεύσεις. Αυτός ο πολλαπλασιασμός των προϊόντων από το 2012 έως το 2016 αντιστοιχούσε σε αύξηση των πωλήσεων. Από το 2012 έως το 2016, οι πωλήσεις αρωματισμένων ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξήθηκαν σημαντικά. Περισσότερο από το ήμισυ (56,3%) των συνολικών πωλήσεων ηλεκτρονικών τσιγάρων το 2016 ήταν προϊόντα αρωματισμένα ή με μενθόλη και οι πωλήσεις παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές ανά είδος προϊόντος. Αυτά τα ευρήματα ταιριάζουν με αυτά των προηγούμενων μελετών που τεκμηρίωσαν την πρόσφατη ευρεία αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ και την εξέχουσα χρήση αρωματισμένων ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ εφήβων και ενηλίκων στις ΗΠΑ. Όπως και με τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων, οι πωλήσεις πολλών άλλων προϊόντων καπνού και μη καύσιμων προϊόντων καπνού αρωματισμένων και με μενθόλη αυξήθηκαν επίσης από το 2011 έως το 2015. Συνεπώς, η συνεχής παρακολούθηση της ποικιλίας των προϊόντων καπνού με αρωματισμένα προϊόντα στην αγορά των ΗΠΑ, όλων των κατηγοριών, είναι κρίσιμη για την ενημέρωση των στρατηγικών πρόληψης και ελέγχου του καπνού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Βασισμένες σε στοιχεία σε επίπεδο πληθυσμού στρατηγικές μπορούν και έχουν εφαρμοστεί για την ελαχιστοποίηση των δυνητικών δυσμενών επιπτώσεων της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως είναι οι έφηβοι, και θα μπορούσαν επίσης να μεγιστοποιήσουν την ευκαιρία να διαπιστωθούν τα πιθανά οφέλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε  ενήλικες καπνιστές που εγκαταλείπουν το κλασικό κάπνισμα. Ο Ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Απαγορεύει επίσης τη διανομή δωρεάν δειγμάτων ηλεκτρονικών τσιγάρων και πωλήσεων μηχανών πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων, εκτός από χώρους μόνο για ενήλικες. Επιπλέον, 5 ομόσπονδα κράτη, η περιφέρεια της Κολούμπια και περισσότερες από 200 κοινότητες έχουν αυξήσει την ελάχιστη ηλικία πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων στα 21 χρόνια. Η θέσπιση και η επιβολή των 21 ετών ως ελαχίστης ηλικίας για όλα τα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, καθώς και άλλες πολιτικές σε επίπεδο λιανικής μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των δυνατοτήτων πρόσβασης και χρήσης αυτών των προϊόντων μεταξύ των εφήβων και των νέων ενηλίκων, αλλά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που αγοράζονται από ενήλικες καπνιστές για να σταματήσουν πλήρως το κάπνισμα να επιτρέπεται.

  Επειδή οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν ηλεκτρονικά τσιγάρα από τους φίλους, την οικογένεια ή τους συνομηλίκους τους, παρά να τα αγοράσουν, η αύξηση της ελάχιστης ηλικίας θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει την προσφορά από τους συνομιλήκους. Επιπλέον, η απόκτηση από τους συμμαθητές και τα μέλη της οικογένειάς τους υποδηλώνει τη σημασία όχι μόνο της επιβολής των υφισταμένων πολιτικών, αλλά και του υπολογισμού των μη εμπορικών πρακτικών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των προσπαθειών πρόληψης του καπνίσματος. Άλλες αποτελεσματικές στρατηγικές για την αποτροπή της πρόσβασης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα μεταξύ των εφήβων περιλαμβάνουν την εξάλειψη των μηχανών αυτοεξυπηρέτησης και την εφαρμογή άλλων πολιτικών σε επίπεδο λιανικής. Ομοίως, η συμπερίληψη των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε νόμους για τους κλειστούς χώρους ελεύθερους καπνού μπορεί επίσης να αποτρέψει την ακούσια έκθεση των ευάλωτων ατόμων και να μειώσει τις δυνατότητες ανανέωσης της χρήσης των προϊόντων καπνού, επιτρέποντας ωστόσο στους ενήλικες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά τσιγάρα στην προσπάθεια τους να σταματήσουν το κάπνισμα των συμβατικών τσιγάρα να καπνίζουν σε εξωτερικούς χώρους έτσι ώστε να μην εκθέτουν  ακουσίως τους παρευρισκόμενους στα αέρια του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

  Το υψηλό ποσοστό των πωλήσεων ηλεκτρονικών τσιγάρων με μενθόλη (κατά μέσο όρο 37%) και οι αυξήσεις των πωλήσεων αρωματισμένων ηλεκτρονικών τσιγάρων, που έδειξαν και άλλες μελέτες επιβεβαιώνεται με την παρούσα. Το ποσοστό των πωλήσεων ηλεκτρονικού τσιγάρου με μενθόλη είναι γενικά σύμφωνο με εκείνο των τσιγάρων με μενθόλη, που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων τσιγάρων.

  Μεταξύ των νυν χρηστών καπνού στην μελέτη “Αξιολόγηση του πληθυσμού για τον καπνό και την υγεία” (PATH), το 80% των εφήβων ηλικίας 12 έως 17 ετών, το 73% των νέων ενηλίκων ηλικίας 18 έως 24 ετών και το 63% των ενηλίκων ηλικίας 25 έως 29 ετών κάνουν χρήση αρωματισμένων προϊόντων καπνού. Από αυτές τις 3 ηλικιακές ομάδες, 16%, 33% και 49%, αντίστοιχα, έκαναν αποκλειστικά κάπνισμα τσιγάρων με μενθόλη. Σε συνδυασμό με τα προηγούμενα δεδομένα επιτήρησης, τα συμπεράσματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία των στρατηγικών ελέγχου του καπνού για την αντιμετώπιση γευστικών ουσιών που περιλαμβάνουν τα προϊόντα καπνού. Επίσης, απαιτείται έρευνα για να εκτιμηθεί η αντιλαμβανόμενες επιπτώσεις στην υγεία, τους τρόπους που απευθύνεται η προώθηση αυτών των προϊόντων στους νέους και των συμπεριφορών διακοπής μεταξύ των χρηστών άλλων προϊόντων καπνού και των προϊόντων καπνού με μέντα.

  Συνοπτικές πληροφορίες περί της εφαρμογής της  Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας

  Οι από :

  1.  Στο Α4γ/Γ.Π/οικ.10790  13/2/2017
  2. ΓΠ/Δ2β/οικ.8809/31-1-2018

  Σχετικές εγκύκλιοι Υπουργείου Υγείας

  Με τις παραπάνω σχετικές, αναφέρονται οι απαγορεύσεις, τα όργανα διαδικασίας τήρησης και εφαρμογής των νόμων, ο έλεγχος και η επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες  κ.α πρακτικά θέματα

  Όργανα ελέγχου :

  1 .Αρμόδιες Αρχές για τον έλεγχο εφαρμογής του ν.3868/2010 καθώς και για τον έλεγχο εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας κοινοτικής και εθνικής , τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων ορίζονται:

  Διαβάστε την συνέχεια εδώ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Αύγουστος 2018

  Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ζητά από το Κράτος και τους Δήμους να προστατεύσουν τους επισκέπτες των Πάρκων και των Κοινόχρηστων Ανοιχτών Χώρων, απαγορεύοντας το κάπνισμα σε αυτούς. Το ίδιο ισχύει και για τις παραλίες και για τους χώρους άθλησης. Είναι καιρός τώρα που σταδιακά πολλές πόλεις στην Ευρώπη, με τελευταίο το Παρίσι, έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν αυτή την πρακτική.

  Απευθυνόμαστε για μία ακόμα φορά στο Υπουργείο Υγείας ζητώντας να φέρει στην Βουλή την κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση και στους Δήμους να φροντίσουν για την ενημέρωση και την τοποθέτηση ειδικών πινακίδων στους Δημόσιους Ανοιχτούς Κοινόχρηστους χώρους.

  Η Ε.Α.Ε ξεκίνησε εδώ και δύο (2) χρόνια την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την απαγόρευση του καπνίσματος αφ΄ ενός μεν στις παιδικές χαρές και αφ΄ ετέρου στις παραλίες, όπου τα αποτσίγαρα αποτελούν τοξικά απόβλητα για το περιβάλλον και  τους ανθρώπους. Διαθέτει δε μακέτα της ειδικής πινακίδας ενημέρωσης των επισκεπτών στις παιδικές χαρές, την οποία προσφέρει σε όποιον Δήμο την ζητήσει.

  Ο Πρόεδρος της
  Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
  Ευάγγελος Φιλόπουλος

  Διαβάστε το δελτίο τύπου για το κάπνισμα σε ανοιχτούς χώρους

  Είναι γνωστό πως συχνά η διακοπή καπνίσματος συνοδεύεται από αύξηση του σωματικού βάρους ( κατά μέσο όρο 4-5 κιλά). Αυτό συμβαίνει γιατί η νικοτίνη καταστέλλει την όρεξη και αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού.

  Η διακοπή σε συνδυασμό με σωστή άσκηση και διατροφική συμβουλή εμποδίζουν την εμφάνιση αυτών επιπλέον κιλών. Αλλά ακόμα και αν αυτά παρουσιαστούν μία μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό New England Journal of Medicine που παρακολούθησε για 20 χρόνια 170.000 άνδρες και γυναίκες υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Διαπίστωσαν ότι όσοι έκοψαν το κάπνισμα αύξησαν μεν την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, αλλά αυτό δεν οδήγησε σε αύξηση του ποσοστού προώρων θανάτων σε αυτή την ομάδα.

  Συνεπώς, παρόλο που η αύξηση του σωματικού βάρους συνδέεται με διάφορες παθήσεις, το συνολικό κέρος από τη διακοπή του τσιγάρου είναι πολύ μεγάλο.

  Ας κάνουμε μια υπενθύμιση της τελευταίας Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας του Υπουργείου Υγείας και ελπίζουμε να εφαρμοστεί από κάθε φορέα.

  ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
  ΘΕΜΑ: «Απαγόρευση καπνίσματος – εφαρμογή της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας».

  Στο πλαίσιο της επίτευξης του βασικού στόχου της προάσπισης της δημόσιας υγείας, το Υπουργείο
  Υγείας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο μέσω της προσπάθειας για την καταπολέμηση, τόσο του φαινομένου της εξάρτησης από το κάπνισμα, όσο και των αρνητικών συνεπειών της χρήσης προϊόντων καπνού στο σύνολο του πληθυσμού. Υπό το πρίσμα αυτό, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει ενεργό συμμετοχή στην αντίστοιχη προσπάθεια που γίνεται σε επίπεδο Ε.Ε. – με το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ, μέσω του Νόμου 4419/2016 – αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο – μέσω της κύρωσης της Σύμβασης Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (FCTC – Framework Convention on Tobacco Control) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

  Αποτέλεσμα των προσπαθειών που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η σύνθεση ενός
  απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου, που αξιολογείται, εμπλουτίζεται και βελτιώνεται διαρκώς, και αποτελεί το κυριότερο εργαλείο καταπολέμησης των αρνητικών συνεπειών του καπνίσματος και της
  ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η συμβολή των οποίων
  είναι καταλυτική, για το σημαντικό αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας.

  Στόχος της παρούσας είναι η ενημέρωση των εμπλεκομένων στην εφαρμογή της σχετικής
  νομοθεσίας για το κάπνισμα και τις επιμέρους πτυχές της, προκειμένου να τηρηθούν οι στόχοι της.

  Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο στον παρακάτω σύνδεσμο

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

  Στο πάρκο George Brassens ισχύει πλέοναπό τις 10 Ιουλίου, η απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στον τόπο σχεδόν εννέα εκταρίων . “Εισέρχεσαι σ’ έναν κήπο χωρίς καπνό”, ανακοινώνει μια ταμπέλα στην είσοδο του πάρκου. Η δημοτική αρχή της πόλης ζήτησε τη βοήθεια των πολιτών για να προστατευθεί έτσι η υγεία και καθαριότητα στο πάρκο, που παίζουν πολλά παιδιά και βρίσκουν χώρο αναψυχής ενήλικες και υπερήλικες.

  Η απαγόρευση του καπνού δεν ισχύει, όμως,  μόνο γι’ αυτό το πάρκο σ, αλλά και για άλλα πέντε πάρκα της πρωτεύουσας. Η απαγόρευση, θα εφαρμοστεί πειραματικά για τέσσερις μήνες και καλύπτει όλη την περιοχή των επιλεγμένων αστικών κήπων.

  ΠΗΓΗ: http://www.spiegel.de/gesundheit/diagnose/frankreich-paris-verhaengt-rauchverbot-in-sechs-staedtischen-parks-a-1218645.html

   

  Ο «Συνήγορος των ΑμεΑ» (Διαδικτυακή Κοινότητα) μας απέστειλε και κοινοποιούμε δημόσια την παρακάτω επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό για προστασία από το παθητικό κάπνισμα των ατόμων με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες !

  Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος.

  Προς Πρωθυπουργό της Ελλάδος,
  αξιότιμο κύριο Αλέξη Τσίπρα (Θερμή παράκληση να του διαβιβαστεί το παρόν έγγραφο)

  Προς ΓΓ Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού
  [email protected]

  ΓΓ Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης
  [email protected]

  Προς Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ,
  αξιότιμο κύριο Δημήτριο Λιάκο
  [email protected]

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  Αγαπητέ, κύριε Πρωθυπουργέ,

  Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος και τη δραματική πραγματικότητα για το ότι σχεδόν εξακόσιοι άνθρωποι στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν από ασθένειες που είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με το παθητικό κάπνισμα (αυτοί οι άνθρωποι ως επί των πλείστων είναι άτομα με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες):

  Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι, για τους περισσότερους χώρους που αποτελούν και χώρους εργασίας, – ειδικά για τα Πανεπιστήμια, όπου δεν είναι εφικτός ο αποτελεσματικός έλεγχος καθώς είναι γνωστό ότι αποτελούν τον μοναδικό χώρο στην Ελλάδα όπου δεν υπάρχει αστυνόμευση και σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν αποτελεσματική εποπτεία των χώρων λόγω της λεγόμενης “Πανεπιστημιακής Ασυλίας”, – χρειάζεται να παρθεί πολιτική πρωτοβουλία, επειδή η υγεία των ανθρώπων με σοβαρές παθήσεις (φοιτητών/εργαζόμενων/επισκεπτών) εκτίθεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω του καπνίσματος, διότι εκτός του ότι παραβιάζεται ο ν. 3830/2008, επίσης:

  α) Παραβιάζεται το συνταγματικό αγαθό της υγείας, άρθρο 5 & άρθρο 21 του Συντάγματος.

  β) Παραβιάζονται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλους όσους εισέρχονται μέσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

  γ) Παραβιάζεται η ίση μεταχείριση προς τους ανθρώπους με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες αφού είναι αδύνατη η παραμονή τους στους χώρους των Πανεπιστημίων χωρίς να εκτεθεί σε άμεσο κίνδυνο η υγεία τους.

  δ) Παραβιάζεται ο ν. 4488/2017, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄, ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ,
  Άρθρο 61 – Γενικές Υποχρεώσεις
  1. Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ή δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.
  Ιδίως υποχρεούται:
  α) να αφαιρεί υφιστάμενα εμπόδια κάθε είδους.

  Για όλους τους παραπάνω λόγους χρειάζεται επιτέλους να εφαρμοστούν όλες οι διατάξεις που προστατεύουν τα παραπάνω δικαιώματα των ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας και αναπηρίες με το να τροποποιηθεί κατάλληλα ο “αντικαπνιστικός” νόμος, ώστε να αποκτήσει ποινικό χαρακτήρα για τους υπεύθυνους των χώρων αυτών που παραβιάζεται η νομοθεσία ορίζοντας και την ΕΛ.ΑΣ. ως αρμόδιο όργανο ελέγχου.

  Με εκτίμηση,
  Ανδρέας Μπαρδάκης,

  Φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,
  Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»,
  Πρόεδρος του συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»,
  Αρ. μητρώου στα βιβλία σωματείων 32051 – Πρωτοδικείου Αθηνών,
  Μέλος του συλλόγου “Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα.

  Κοινοποίηση:
  Σύλλογος «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» [email protected]

  Σύλλογος «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα» [email protected]

  Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία «ΕΣΑμεΑ» esaea@otenet.gr

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

   

  H 31 Μαΐου έχει προσδιοριστεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως ημέρα κατά του καπνίσματος. Ημέρα που οι καπνιστές καλούνται να αναλογιστούν την φθοροποιό επίδραση της καπνιστικής συνήθειας στην υγεία τους και να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό στη διακοπή της. Ημέρα που κυβερνήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών οι οποίες αγωνίζονται για ένα μέλλον ελεύθερου καπνού, καλούνται να αναστοχαστούν τις πρακτικές τους και να χαράξουν νέους πιο αποτελεσματικούς τρόπους παρεμβάσεων στην κοινωνία, ώστε να επιτύχουν την εξάλειψη αυτής της σύγχρονης μάστιγας.

  Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία πρωτοπόρος στον αντικαπνιστικό αγώνα στη χώρα μας, συνεχίζει τις προσπάθειες της προσφέροντας τις εξής νέες δυνατότητες στο κοινό:

  • Μία πλήρη ιστοσελίδα για τη διακοπή καπνίσματος με διεύθυνση: www.stopkapnisma.gr. Στην ιστοσελίδα οι καπνιστές θα βρουν διαθέσιμες χρήσιμες πληροφορίες και υλικό για το επιβλαβές του καπνίσματος και μία σειρά από δοκιμασμένες συμβουλές και πρακτικές για τη διακοπή του καπνίσματος. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μέσω chat με εξειδικευμένο σύμβουλό για προσωπική συμβουλευτική, αν αυτό το κρίνουν αναγκαίο.
  • Καθώς απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων ( >70%) είναι να εφαρμοστεί η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, η Ε.Α.Ε. εγκαινιάζει μέσω της ιστοσελίδας της www.stopkapnisma.gr μία ειδική φόρμα επικοινωνίας, όπου μπορεί ο κάθε πολίτης να απευθυνθεί και να αναφέρει που και πότε διαπίστωσε παραβάσεις του νόμου. Χωρίς να επιβάλουμε τιμωρίες, έχουμε τη δυνατότητα να πείσουμε τους παραβάτες να προσεγγίσουν με λογική και συναίσθημα το πρόβλημα και να φανούν συνεπείς στην εφαρμογή του νόμου. Καλούμε όλους τους πολίτες να μη διστάζουν να μας κοινοποιούν τις παραβάσεις, δηλ. να πάρουν στα χέρια τους το δικαίωμα να εργάζονται , να διασκεδάζουν και να συναναστρέφονται άλλους ανθρώπους σε περιβάλλον ελεύθερο καπνού. Όπως σε τελική ανάλυση η προστασία του Συντάγματος αφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, έτσι και η προστασία της υγείας μας και εκείνης των παιδιών μας είναι δική μας υπόθεση.
  • Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί τους Έλληνες να μην καπνίζουν σε παιδικές χαρές, σε παραλίες και σε χώρους που αθλούνται νέοι και ξεκουράζονται ηλικιωμένοι. Ζητάμε από το κράτος να θεσμοθετήσει την απαγόρευση καπνίσματος σ’ αυτούς τους χώρους και να θεωρήσει τα αποτσίγαρα ως τοξικά απόβλητα φροντίζοντας παράλληλα να μειωθεί η ρύπανση απ’ αυτά με κάθε πρόσφορο μέσο.
  • Καλούμε την Πολιτεία να συνεχίσει την αυστηρή πολιτική στο θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου και να είναι έτοιμη για τη νέα εκδοχή του (JULL), που επειδή έχει μορφή παρόμοια με στικάκι USB, αποτελεί πρόκληση για τους νέους να γλιστρήσουν στην εξάρτηση από τη νικοτίνη, κάτι που υποθηκεύει την υγεία τους στο μέλλον.
  • Επίσης, καλούμε την Πολιτεία να προσέξει το θέμα της άμεσης ή έμμεσης διαφήμισης δήθεν «αβλαβών προϊόντων» καπνού, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο που στοχεύει κατά κύριο λόγο στη νεολαία.

  Τέλος, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βεβαιότητα ότι τα Μ.Μ.Ε. θα σταθούν στο ύψος τους και θα συνεχίσουν να ενημερώνουν ορθά τον Ελληνικό λαό για το επικίνδυνο της καπνιστικής συνήθειας.

  Η Ε.Α.Ε. προτείνει να αποδεχτούμε όλοι το στόχο οι καθημερινοί καπνιστές στη χώρα μας το 2025 να είναι σε ποσοστό του πληθυσμού λιγότεροι από το 20%. Δεν είναι δύσκολο. Άλλοι λαοί τα κατάφεραν, εμείς γιατί όχι. Θέλει, βέβαια, συνεχή προσπάθεια και έξυπνες τακτικές πειθούς. Εμείς, ως Αντικαρκινική θα είμαστε παρόντες με όλες μας τις δυνάμεις σ΄αυτή την καλή προσπάθεια.

  Αντιγράφουμε την είδηση από την Huffington Post:

  ” Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι στους ίδιους περιορισμούς και απαγορεύσεις που υπάγεται το συμβατό τσιγάρο, υπάγεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο και κατά συνέπεια σε όσους χώρους απαγορεύεται η χρήση του συμβατού τσιγάρου, απαγορεύεται και η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

  Ειδικότερα, ο νόμος 4419/2016, έχει επιβάλει περιορισμούς και απαγορεύσεις στη διαφήμιση, στην πώληση και τη χρήση του συμβατού τσιγάρου και τον προϊόντων καπνού (απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μεταφορικά μέσα, κ.λπ.). Ακόμη, με υπουργικές αποφάσεις καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των χώρων καπνίσματος, το ύψος των προστίμων για τους παραβάτες, κ.λπ.
  Τώρα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄αριθμ. 704/2018 απόφασή της (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Σπυρίδων Μαρκάτης) απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, που ζητούσε να ακυρωθεί μια σειρά υπουργικών αποφάσεων για την απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, τους περιορισμούς στη διαφήμιση προϊόντων καπνού, κ.λπ.
  Αναλυτικότερα, ο σύνδεσμος υποστήριζε ότι προκαλεί δυσμενείς οικονομικές συνέπειες η απαγόρευση, η διαφήμιση, κ.λπ. του ηλεκτρονικού τσιγάρου και η εξομοίωση του με το συμβατό και παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη οικονομική ελευθερία όσων δραστηριοποιούνται στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, σημείωνε ο σύνδεσμος και τόνιζε ότι από επιστημονικές ενδείξεις και εκπονούμενες έρευνες δεν προκύπτει ταύτιση της επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία του ηλεκτρονικού και του συμβατού τσιγάρου.

  Ακόμη, σύμφωνα με τον σύνδεσμο προκύπτει η αποφασιστική συμβολή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διακοπή του καπνίσματος ή στον δραστικό περιορισμό του και κατ΄ επέκταση στην προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας.

  Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η βλάβη την οποία επικαλείται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, δεν προκαλείται από τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, αλλά ευθέως από τον νόμο 4419/2016.

  Παράλληλα, η Ολομέλεια αναφέρει ότι ο σύνδεσμός, μπορεί να αξιώσει χρηματική αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα εφόσον από την εφαρμογή του νόμου 4419/2016 δέχθηκε οικονομική ζημιά, όπως και να αξιώσει αποζημίωση για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί (και τα μέλη του) από την εφαρμογή του εν λόγω νόμου. ”

   

  Mία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Pediatrics έδειξε ότι οι έφηβοι που καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο εκθέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνους, καθώς η διαδικασία παραγωγής ατμού από το  περιεχόμενο των φιαλιδίων των ηλεκτρονικών τσιγάρων δημιουργεί καρκινογόνες ουσίες,  πέρα από τη βασική εξαρτησιογόνο ουσία ( και επικίνδυνη για την υγεία) νικοτίνη που σε ορισμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να περιέχεται και σε ορισμένα να απουσιάζει.

  Η μελέτη που έγινε σε δείγμα 104 εφήβων έδειξε πως όσοι άτμιζαν είχαν τριπλάσια ποσότητα καρκινογόνων ουσιών στο σώμα τους σε σχέση με αυτούς που δεν άτμιζαν καθόλου και τέτοιες ουσίες καρκινογόνες ήταν το ακρυλονιτρίλιο, η ακρολείνη, το προπυλενοηείδιο, το ακρυλαμιαδιο, και η κροταλδεϋδη. . Αλλά και οι ουσίες όπως η προπυλενογλυκόλη και η γλυκερόλη οι οποίες είναι βασικά συστατικά του υγρού των  ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να σχηματίσουν καρκινογόνες ουσίες όταν θερμαίνονται για να δημιουργήσουν ατμό.

  Είναι επομένως επιτακτική η ενημέρωση των εφήβων για τους πραγματικούς κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

  ( Αναλυτικά στοιχεία της μελέτης στη διεύθυνση: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2018/03/01/peds.2017-3557 )

  Στο ερώτημα ποια είναι η συσχέτιση της χρήσης πούρων, της πίπας και τσιγάρων με τον κίνδυνο θνησιμότητας στον πληθυσμό των ΗΠΑ έδωσε απάντηση μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό JAMA ;

  Επρόκειτο για μία μελέτη εθνικής εμβέλειας που ξεκίνησε το 1985 και παρακολούθησε τη θνησιμότητα των 357.420 ατόμων που συμμετείχαν σ΄αυτή και οι οποίοι ανέφεραν τακτικά τη σχέση τους με το κάπνισμα ή όχι.

  Στην περίοδο παρακολούθησης συνέβησαν 51.150  θάνατοι . Οι καπνιστές γενικά προέκυψε πως εμφάνιζαν υψηλότερους κινδύνους θνησιμότητας από ό, τι οι μη καπνιστές ή αυτοί που το είχαν διακόψει. Ιδιαίτερα οι καπνιστές είχαν αυξημένο κίνδυνο από θάνατο από καρκίνους που οφείλονται στον καπνό (π.χ. της ουροδόχου κύστεως, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του πνεύμονα, της στοματικής κοιλότητας και του παγκρέατος).

  Το 2014 έχει υπολογιστεί ότι τα τσιγάρα ευθύνονται για περίπου 480.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στις Η.Π.Α. Αξιοσημείωτο είναι ότι ότι το κάπνισμα πούρων και πίπας είναι πιο διαδεδομένο απ’ ό,τι πιστευόταν, αφού στις Η.Π.Α. το 2015, περίπου 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 12 ετών και άνω ήταν  καπνιστές πούρων (τις τελευταίες 30 ημέρες).

  Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι η χρήση πούρων,πίπας και τσιγάρων προκαλεί κινδύνους θνησιμότητας, ακόμη και μεταξύ των σημερινών χρηστών τσιγάρων, με χαμηλότερο το σχετικό κίνδυνο  για τους πρώην χρήστες από τους τρέχοντες. Παρατήρηση που δείχνει τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος για τη μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας από τον καπνό.

   

  ΟΙ τρύπες αερισμού που υπάρχουν στα φίλτρα των τσιγάρων βοηθούν στην μείωση των ποσοστήτων βλαβερών ουσιών του καπνού καθώς μαζί με τον καπνό εισρέει και αέρας. Η λειτουργία αυτή είναι πραγματική μόνο στις μηχανές καταγραφής που χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια ( γιατί έχουν σταθερά αργό ρυθμό ρουφήγματος).

  Στην πραγματικότητα ο καπνιστής κλείνει τις τρύπες είτε γιατί το δικό του ρούφηγμα είναι πιο ισχυρό των μηχανών μέτρησης, είτε  καλύπτει τις τρύπες με τα χείλη του, είτε μασάει το φίλτρο και χαλάει έτσι τις τρύπες.

  Τώρα για τις λανθασμένες αναφορές τιμών πίσσας και νικοτίνης έχουν μηνυθεί μεγάλες καπνοβιομηχανίες. Αναμένουμε.

  http://www.topontiki.gr/article/259220/filtergate-neo-megalo-skandalo-ton-kapnoviomihanion-ta-lanthasmena-pososta-pissas-kai

  Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει ελεύθερες ρίζες που έχουν τη  δυνατότητα να διευκολύνουν την εμφάνιση του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα των αεραγωγών αυξάνει την έκφραση ενός ειδικού υποδοχέα ( του παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων – PAFR) γεγονός που με τη σειρά του διευκολύνει τον πνευμονιόκοκκο να προσκολληθεί στα επιθηλιακά κύτταρα των αεραγωγών των πνευμόνων, με κίνδυνο ανάπτυξης πνευμονίας..

  Αυτό έδειξε μελέτη πειραματική που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό European Respiratory Iournal.

  Είναι ακόμα νωρίς για οριστικά συμπεράσματα για το κατά πόσο είναι επιβλαβές το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όμως, πληθαίνουν οι μελέτες που δείχνουν ότι είναι κάθε άλλο παρά ακίνδυνο

  Το ποσοστό καπνιστών μεταξύ των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέμεινε σχετικά σταθερό μεταξύ του 2015 και του 2016, , σύμφωνα με μελέτη του CDC, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Morbidity and Mortality Weekly Report .

  Το 2016, το 15,5% των ενηλίκων στις ΗΠΑ, δηλ. 37,8 εκατομμύρια άτομα, ήταν καπνιστές τσιγάρων, συγκριτικά με το 15,2%, δηλ. 36,5 εκατομμύρια που ήταν το 2015.

  Τα τελευταία 50 χρόνια σημειώθηκε μία ραγδαία μείωση των καπνιστών από το υψηλότερο ποσοστό που ήταν περίπου 43% σ τα μέσα της δεκαετίας του 1960 στο σημερινό 15,5%.

  Παρόλο που φαίνεται σαν να σταμάτησε η πτώση, αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς είναι προσωρινό και εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο στόχος το 2020 να καπνίζει μόνο το 12% των Αμερικανών είναι εφικτός.

  Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι καπνιστές που διέκοψαν τη συνήθεια τους μεταξύ 2005 και 2016 αυξήθηκε από 50,8% στο 59% αντίστοιχα, και μάλιστα η μεγαλύτερη σχετική αύξηση σημειώθηκε στις ηλικίες των 25-44 ετών ( κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό). Καθώς ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζουν οι καπνιστές φαίνεται να μειώνεται αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που διακόπτουν το κάπνισμα.

  Οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες ( 17,6% προς 13,5% αντίστοιχα), ενώ οι νεαροί ενήλικες 19-24 ετών φαίνεται να καπνίζουν λιγότερο από τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Τέλος εντυπωσιακή είναι η διαφορά (9πλάσια) στα ποσοστά καπνιστών μεταξύ αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης και εκείνων με στοιχειώδη εκπαίδευση και των  λάβει ανώτατη μόρφωση συγκριτικά με εκείνους με στοιχειώδη

  Σοβαρή υποχώρηση της Κομισιόν στο θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και οι διεθνείς επιστημονικές ενώσεις έχουν προειδοποιήσει για τις ανθυγιεινές επιδράσεις του συγκεκριμένου προϊόντος, η αυστηρή αντι-εξαρτησιογόνος ( αντικαπνιστική) πολιτική φαίνεται προς στιγμή πιο ανίσχυρη, μπροστά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

  Όμως, επειδή η φορολογική επιβάρυνση των προϊόντων καπνού αποτελεί ένα σημαντικό μέσο μείωσης του αριθμού των ανθρώπων που έχουν αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια, είναι λάθος ο δισταγμός που επιδεικνύει σ΄αυτήν την περίπτωση η Κομισιόν να εφαρμόσει την ίδια πολιτική και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ( στις συσκευές ατμίσματος).

  Πιστεύουμε ότι σύντομα θα αναθεωρήσει τις σχετικές απόψεις της.

  Στις Κοινότητες που υπάρχουν αυστηροί νόμοι που απαγορεύουν το κάπνισμα στους χώρους εργασίας,  τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα είναι χαμηλότερα σε σχέση με Κοινότητες που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

  Αυτό ήταν το συμπέρασμα μελέτης που έγινε στο Κεντάκι και δημοσιεύθηκε στις 28 Νοεμβρίου στο περιοδικό Cancer. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία της τελευταίας 20ετίας για νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονος μεταξύ των κατοίκων της πολιτείας που ήταν ηλικίας άνω των 50 ετών ανάλογα αν οι τοπικές κοινότητες εφάρμοζαν αυστηρά , μέτρια ή ελάχιστα την αντικαπνιστική πρακτική στους χώρους εργασίας. Διαπίστωσαν μείωση στο ποσοστό νέων περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα κατά 8% στις κοινότητες με αυστηρούς νόμους απαγόρευσης του καπνίσματος συγκριτικά με τις κοινότητες που δεν είχαν ή εφάρμοζαν τέτοιους νόμους.

  Τα οφέλη από την τήρηση με αυστηρότητα των απαγορευτικών νόμων για το κάπνισμα δεν αφορούν μόνο τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και άλλες παθήσεις όπως έδειξαν προηγούμενες μελέτες ( π.χ. μείωση των ποσοστών καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων,άσθματος και εμφυσήματος.

  Ας γίνουν μαθήματα τα παραπάνω αποτελέσματα και σ’ εμάς και να πάψουμε να δείχνουμε κατανόηση στην επικίνδυνη για την υγεία όλων καπνιστική συνήθεια των συναδέλφων μας στους χώρους δουλειάς, ενώ και η πολιτεία οφείλει να ασκήσει τον πρέποντα έλεγχο στο πλαίσιο της υγιεινής των χώρων εργασίας.

  .ΠΗΓΗ: Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ- Medline Plus 5-12-17

  ” Έντεκα χρόνια πέρασαν πριν οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες συμμορφωθούν με δικαστική απόφαση η οποία τους επιβάλλει να προβάλλουν διαφημιστικά σποτ και να κάνουν καταχωρίσεις κατά του καπνίσματος. Ωστόσο, από αυτή την Κυριακή 26 Νοεμβρίου η πλειονότητά τους πλήρωσε και δημοσίευσε στα αμερικανικά ΜΜΕ τέτοιου είδους διαφημιστικά.

  Τον Νοέμβριο του 2006, ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αποφανθεί ότι οι καπνοβιομηχανίες ψεύδονται και παραπληροφορούν το κοινό για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία και είχε διατάξει βιομηχανίες όπως η R.J. Reynolds και η Philip Morris να προβάλουν στην τηλεόραση και στον Τύπο σποτάκια προκειμένου να «διορθώσουν τα ψέματά τους».

  Όπως ήταν αναμενόμενο, οι καπνοβιομηχανίες προσέβαλαν την απόφαση ασκώντας σειρά εφέσεων με τις οποίες ζητούσαν να τροποποιηθούν ορισμένες λεπτομέρειες στο κείμενο της αρχικής δικαστικής απόφασης.

  Με τον τρόπο αυτό πέτυχαν την αναβολή εφαρμογής της αρχικής δικαστικής απόφασης για περισσότερα από 10 χρόνια. Έτσι, απέφευγαν την προβολή των αντικαπνιστικών σποτ, τόσο στα παραδοσιακά ΜΜΕ, αλλά και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που την περίοδο εκείνη ήταν λιγότερο δημοφιλείς και δεν περιλαμβάνονταν στην απόφαση του δικαστηρίου.

  Ωστόσο, πλέον, έχοντας χάσει όλα αυτά τα δικαστήρια, από σήμερα οι καπνοβιομηχανίες υποχρεώνονται να πληρώσουν για μια ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση στο κεντρικό σώμα των 50 μεγαλύτερων εφημερίδων της χώρας, όπως η Washington Post ή οι New York Times, η οποία θα δημοσιεύεται στα κυριακάτικα φύλλα πέντε φορές κατά τη διάρκεια ενός έτους.

  Επίσης, θα πρέπει να αγοράσουν διαφημιστικό χρόνο για συνολικά 260 τηλεοπτικά σποτ στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, όπως το ABC, το CBS και το NBC, τα οποία θα προβάλλονται τακτικά σε μια περίοδο 12 μηνών.

  Τα τηλεοπτικά διαφημιστικά μηνύματα παρουσιάζουν με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

  «Το κάπνισμα σκοτώνει κατά μέσο όρο 1.200 Αμερικανούς την ημέρα και προκαλεί ετησίως περισσότερους θανάτους σε σύγκριση με τις δολοφονικές επιθέσεις, το AIDS, τις αυτοκτονίες, τα ναρκωτικά, τα τροχαία δυστυχήματα και το αλκοόλ, όλα μαζί» σημειώνεται σε ένα από αυτά.

  Το κάπνισμα παραμένει η βασική αιτία θανάτου και νοσημάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για 480.000 θανάτους ετησίως, παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε σημαντικά.

  Το 2015 ήταν μόλις 15% των ενηλίκων, έναντι του 42% στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

  Βέβαια, εκτιμάται ότι μεγάλο ποσοστό της μείωσης του αριθμού των καπνιστών σχετίζεται και με την υψηλή φορολογία που επιβάλλεται στις εκστρατείες κατά του καπνίσματος, αλλά και στους περιορισμούς στην προβολή των διαφημίσεων με αποδέκτες του νέους.

  Παρ’ όλα αυτά, οι καπνοβιομηχανίες δαπανούν ετησίως ποσά που φτάνουν τα 8 δισ. δολάρια τον χρόνο για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. ”

  Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των συντακτών

  Σε συζήτηση με θέμα την αύξηση της τιμής των τσιγάρων ( στο πλαίσιο της αντικαπνιστικής πολιτικής) η γερουσιαστής του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ναντίν Γκρελέ-Σερτενέ, είπε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο σημαντικό το κάπνισμα στο γαλλικό σινεμά· κάνει το κάπνισμα ελκτικό στα παιδιά με το να το παρουσιάζει σαν κάτι φυσιολογικό. Πρέπει να αναλάβουμε δράση». Με αυτή τη δήλωση της, απόλυτα λογική, ανθρώπινη και αντικειμενική, συμφώνησε και η υπουργός Υγείας.

  Το ίδιο θετική στην απαγόρευση του καπνίσματος των ηθοποποιών στις ταινίες είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Όλοι αυτοί, όμως, δεν υπολόγισαν την έντονη αντίδραση ορισμένων Γάλλων καλλιτεχνών που στο όνομα της “ελευθερίας της τέχνης” επιτέθηκαν στην γερουσιαστή και στην Υπουργό , με εξαιρετική σφοδρότητα, αναγκάζοντας την πρώτη να κάνει διορθωτική τοποθέτηση.

  Κάπου, οι φίλοι καλλιτέχνες, φαίνεται να έχουν μπερδέψει την έννοια ελευθερία της τέχνης. Αυτή αφορά την αισθητική έκφραση, το καλλιτεχνικό μήνυμα και δεν μπορεί να αποτελεί κίνητρο παρώθησης των ανθρώπων σε συνήθειες που τους κάνουν να υποφέρουν και που θα τους κοστίσουν σε χρόνια και ποιότητα ζωής. Η τέχνη δεν είναι προσκλητήριο για επιδείνωση, αλλά για βελτίωση του ανθρώπινης ζωής.

  Και αν οι τζιχαντιστές που πυροδοτούν τις βόμβες τους σκοτώνοντας αθώους αρχίζουν να χορεύουν πριν την πράξη τους, μπορούμε να τους αθωώσουμε στο όνομα της ελευθερίας της τέχνης, αν ο καθοδηγητής τους ισχυριστεί ότι οργάνωσαν ένα καλλιτεχνικό happening;

  Λίγη αυτοσυγκράτηση. Και μην ξεχνάμε η καλλιτεχνική έκφραση δεν έχει σχέση με το κάπνισμα. Στα κορυφαία καλλιτεχνικά δημιουργήματα  οι ήρωες κάπνιζαν;

  Πηγή είδησης: http://www.efsyn.gr/arthro/kovoyn-tsigaro-apo-tis-tainies

  Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσαν ότι οι λεγόμενοι ατμιστές παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών που συνδέονται δυνητικά με σοβαρές παθήσεις του πνεύμονα, συμπεριλαμβανομένης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και της Κυστικής ίνωσης, μαζί με ερυθηματώδη λύκο και ψωρίαση.

  Στους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου και τσιγάρων διαπιστώθηκε μία αύξηση στη βλεννίνη 5AC, μια έκκριση ειδικής βλέννας που σχετίζεται με χρόνια βρογχίτιδα και άσθμα.

   

  Υπάρχει πρόθεση, από σχετική επιτροπή, να αρνείται το Αγγλικό Ε.Σ.Υ. τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις σε καπνιστές και παχύσαρκους.
  Και οι δύο αυτές κατηγορίες  ασθενών παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά επιπλοκών, ενώ μπορεί να αποδειχθεί η επέμβαση άχρηστη ( π.χ. αν αφορά τα στεφανιαία τους) όταν ο χειρουργημένος συνεχίζει το κάπνισμα.
  Αυτή η πρόθεση έχει διχάσει τον ιατρικό κόσμο, αλλά και τους πολίτες,
  Σύμφωνα με τα κριτήρια που εισηγείται η επιτροπή είναι να παραπέμπονται για χειρουργείο οι καπνιστές αφού έχουν διακόψει τη συνήθεια τους τουλάχιστον 8 εβδομάδες από την προγραμματισθείσα επέμβαση Κάτι τέτοιο μπορεί να επιβεβαιωθεί από ειδική επιτροπή όχι σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ασθενής αλλά αντικειμενικά με εργαστηριακές εξετάσεις.
  Όσο για τους παχύσαρκους προβλέπεται να χάσουν 10-15% του βάρους τους ( ανάλογα του πόσο παχύσαρκοι είναι) σε διάστημα 9 μηνών και μετά να γίνουν δεκτοί για χειρουργείο.
  Το 85% των πολιτών πιστεύει ότι οι καπνιστές θα πρέπει να διακόπτουν το κάπνισμα πριν παραπεμφθούν για θέμα υγείας.
  Μία ισχυρή μειοψηφία σε δημοσκόπηση της Telegraph , 43% πιστεύει, ότι καθήκον του ΕΣΥ είναι να αντιμετωπίζει κάθε ασθενή ισότιμα.

  Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουμε πως και εμείς έχουμε προσωπική ευθύνη για την υγεία μας, αλλά και για την καλή έκβαση μίας θεραπευτικής παρέμβασης.

  Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργούν μία θερμοκρασία ικανή να μετατρέψει σε ατμό την υγρή νικοτίνη που περιέχει και αυτόν τον ατμό να εισπνεύσει ο “ατμιστής”  για να εισάγει στον οργανισμό του την ουσία από την οποία είναι εθισμένος, δηλ. τη νικοτίνη.  Μία νέα τάση που φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα σε πολλές χώρες τα τσιγάρα που ο καπνός δεν καίγεται αλλά θερμαίνεται τόσο ώστε να παραχθεί ατμός και αυτόν να εισπνεύσουν οι χρήστες.  Αυτή η μέθοδος μοιάζει περισσότερο στην αίσθηση του καπνίσματος και δίνει στον καπνιστή το ιδιαίτερο αίσθημα στο θώρακα όπως συμβαίνει με το κανονικό τσιγάρο.

  Αυτός ο νέος τρόπος εξάρτησης από τη νικοτίνη δεν υπάρχει σε όλες τις χώρες, στην Ελλάδα όμως, εδώ και καιρό. Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν να είμαστε επιφυλακτικοί διότι δεν υπάρχουν η επαρκή δεδομένα για την ασφάλεια αυτών των προϊόντων και αυτή η έλλειψη δεδομένων (γνώσης), είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Πρέπει πρώτα να είναι κάποιος βέβαιος ότι ένα προϊόν δεν είναι επιβλαβές και μετά να εγκρίνει τη χρήση του. Δεν είναι σωστό να αντιμετωπίσει ως κίνδυνο τη συγκεκριμένη καπνιστική συμπεριφορά

  Φαίνεται από μελέτες στις χώρες που αυτά τα τσιγάρα κυκλοφορούν υπάρχει μία πάρα πολύ μεγάλη αύξηση των πωλήσεών τους. Στην Ιαπωνία, μάλιστα φτάνει το 1400% μεταξύ των ετών 2015 και 2017.

  Επίσης άλλη μία μέθοδος που δοκίμασαν οι ερευνητές για να διερευνήσουν τη διεισδυτικότητα αυτών των τσιγάρων ήταν χρησιμοποιήσουν την μηχανή αναζήτησης google, ;όπου σ΄αυτή τη χώρα κατέγραψαν επτάμισι εκατομμύρια αναζητήσεις το μήνα

  Να θυμίσουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν διαφημίζονται πλέον ως μέθοδος διακοπής καπνίσματος και έχουν ενταχθεί στην ίδια κατηγορία με το κάπνισμα. Και αυτό γιατί λείπουν οι αποδείξεις αφενός μεν ότι συμβάλλουν στη διακοπή του καπνίσματος, αφετέρου δε γιατί δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους

  Πηγή: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0185735

   

  Απογοήτευση προκάλεσε στην Καλιφόρνια η απόφαση του κυβερνήτη Jerry Brown να θέσει βέτο σε σχέδιο νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα στις παραλίες της πολιτείας και στα πάρκα της.  Από το 1989 έως το 2014 τα πιο συνήθη απορρίμματα που μαζευόντουσαν κάθε χρόνο στις ακτές της Καλιφόρνιας ήταν τσιγάρα και φίλτρα τσιγάρων,περισσότερα από 6,9 εκατομμύρια,  δηλ. το 37% όλων των απορριμμάτων στις ακτές, με δεύτερα στη λίστα τα περιτυλίγματα και τις συσκευασίες τροφίμων (10%) και 8% όλα τα υπόλοιπα.

  Το κάπνισμα στην παραλία ήδη έχει απαγορευτεί σε πολλές πόλεις και Πολιτείες όπως παραδείγματος χάρη στο Σαν Φραντζίσκο, στο Σαν Ματέο και στο Λος Άντζελες.

  Το 2009 το Μαίν απαγόρευσε το κάπνισμα στα πάρκα και στις ιστορικές τοποθεσίες,  ενώ πέρυσι στη Νέα Υερσέη ένας παρόμοιος νόμος υπεγράφη που απαγορεύει το κάπνισμα στις παραλίες στα πάρκα και στα δάση της Πολιτείας, με ένα πρόστιμο για τους παραβάτες που κυμαίνεται από 100 έως 250$.

  Αυτή η απόφαση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας που εναντιώνεται στην προσπάθεια για μείωση των επιπτώσεων του καπνίσματος τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον, απογοήτευσε τις αντικαπνιστικές οργανώσεις, οι οποίες με τον αγώνα τους και τη συμπαράσταση της πολιτείας έχουν δει να πέφτει συνεχώς το ποσοστό των καπνιστών και από το 1988 που το 24% των κατοίκων της Καλιφόρνιας κάπνιζε, αυτό πλέον το 2014 συνεχίζει να το κάνει το 12%, ποσοστό που είναι το δεύτερο χαμηλότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Επομένως παρατηρούμε για μία ακόμα φορά ότι και στις πιο προηγμένες χώρες του αντικαπνιστικού αγώνα, υπάρχουν αντιδράσεις και οπισθοδρομήσεις κάτω από πολιτικές και άλλες πιέσεις. Η θητεία του κυβερνήτη Brown λήγει σε 15 μήνες και οι αντικαπνιστές θα λάβουν υπόψη στην επιλογή τους και αυτή του την απόφαση.

  Αντιγράφουμε από την Καθημερινή ( 12/9/17)

  ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Σουηδική έρευνα με επικεφαλής τον δρα Μάγκνους Λούντμπεκ του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, δείχνει για πρώτη φορά ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη προκαλούν άμεσα σκλήρυνση των αρτηριών του ατμιστή. Η σκλήρυνση αυτή είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή.

  Η μικρή μελέτη έγινε σε 15 άτομα με μέση ηλικία 26 ετών, που έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με ή χωρίς νικοτίνη επί 30 λεπτά. Στη συνέχεια ελέγχθηκαν η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός παλμός και η κατάσταση των αρτηριών τους.

  Διαπιστώθηκε ότι στα άτομα που είχαν ατμίσει τσιγάρο με νικοτίνη, είχαν αυξηθεί σημαντικά τόσο η πίεση όσο και οι παλμοί της καρδιάς τους, ενώ είχε περίπου τριπλασιαστεί –έστω και παροδικά– η αρτηριακή ακαμψία, σε σχέση με όσους είχαν ατμίσει τσιγάρο χωρίς νικοτίνη. Ετερη έρευνα, με επικεφαλής έναν Ελληνα επιστήμονα, εξέτασε τις 122 ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνότερα στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα).

  Διαπίστωσε ότι όλα τα υγρά περιέχουν τουλάχιστον μια ερεθιστική χημική ουσία, που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Βαρδαβά*, επιστημονικό συνεργάτη της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στο Μιλάνο.

  Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα υγρών αναπλήρωσης για μια ποικιλία γεύσεων και περιεκτικοτήτων σε νικοτίνη, από τις δημοφιλέστερες εμπορικές μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων στην αγορά. Η μελέτη κατέγραψε αναλυτικά ποιες ουσίες περιείχε κάθε υγρό αναπλήρωσης και σε ποια ποσότητα. Διαπιστώθηκε ότι κάθε υγρό περιέχει τουλάχιστον μια ουσία που ενέχει κάποιο επίπεδο κινδύνου, σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν μεθυλ-κυκλοπενταλονόνη (στο 26% των δειγμάτων) και α-ιονόνη (στο 9%), που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος ή αναπνευστικές δυσκολίες κατά την εισπνοή τους. Επίσης, η μενθόλη (43% των δειγμάτων) και η αιθυλοβανιλίνη (16,5%) μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα.

  Οπως ανέφερε ο κ. Βαρδαβάς, «τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνουν σημαντική αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τα τελευταία χρόνια. Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην Ευρώπη περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν τους αεραγωγούς στο αναπνευστικό σύστημα». Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τον Ελληνα ερευνητή, σημαίνει ότι πιθανώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παραβιάζουν τον Κανονισμό της Ε.Ε. ότι τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν πρέπει να περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για την υγεία.

  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  • Σ.Σ. : Ο συν. Βαρδαβάς είναι συνεργάτης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σε Ευρωπαϊκά προγράμματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

  Είναι γεγονός πως η αύξηση της τιμής των τσιγάρων οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης, στόχος επιθυμητός για την προστασία της δημόσιας υγείας. Όμως, υπάρχουν ορισμένα όρια στις αυξήσεις, πέρα από τα οποία αρχίζει να εμφανίζεται και να διογκώνεται το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης , το λαθρεμπόριο.

  Αυτό δεν είναι σημαντικό πρόβλημα σε οργανωμένες χώρες, όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και ισχυροί είναι και αποτελεσματικοί. Σε χώρες, όμως, όπως η Ελλάδα, όπου κάτι τέτοιο δεν ισχύει ο κίνδυνος άνθισης του λαθρεμπορίου είναι πολύ μεγάλος, και αυτό μας το δείχνει το σχετικό άρθρο του Γιάννη Μαστροκώστα στον ιστότοπο Huffington Post*.

  To 2009 το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων ήταν περίπου το 3% της συνολικής αγοράς, ενώ το 2016 βρίσκεται στο 18,8%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ένα στα πέντε πακέτα τσιγάρα που καταναλώθηκαν στη χώρα ήταν παράνομο. Η ζημιά για το δημόσιο, τεράστια. Περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ έγιναν … καπνός. Σύμφωνα με τη μελέτη της KPMG η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει τη 2η θέση στην ΕΕ-28 με το υψηλότερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων μετά τη Λετονία.

  Εκτός από τους αποτελεσματικούς ελέγχους, τις αυστηρές ποινές ( π.χ. άμεση απέλαση του αλλοδαπού που διακινεί παράνομα τσιγάρα) και άλλα διοικητικά μέτρα, εκείνο που πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας είναι ότι η ανθυγιεινή και άχρηστη συνήθεια του καπνίσματος εκτός από την υγεία βλάπτει σοβαρά και τη δημόσια ασφάλεια, αφού η βάση ανάπτυξης της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας είναι το λαθρεμπόριο τσιγάρων και άλλων εθιστικών ουσιών.

   

   

  Μια μελέτη από την Βαρκελώνη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Tobacco Control, που ανήκει στο British Medical Journal. Είναι αξιοσημείωτη γιατί προσφέρει και αυτή επιστημονικές αποδείξεις για το πόσο εκτεθειμένα είναι τα παιδιά των καπνιστών που καπνίζουν στο σπίτι.
  Έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα σε σπίτια: μέτρηση της δια του αέρος μεταφερόμενης νικοτίνης στα σαλόνια και στις παιδικές κρεβατοκάμαρες σπιτιών με καπνιστές.
  Με την εισαγωγή «νόμων απαγόρευσης του καπνίσματος» σε διάφορους χώρους έχει μειωθεί η έκθεση του πληθυσμού στο παθητικό κάπνισμα (ΠΚ), αν και αυτό εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα σε σπίτια και άλλους δημόσιους χώρους. Τα παιδιά είναι ευάλωτα από τις επιπτώσεις του ΠΚ στην υγεία τους και η μεγαλύτερη έκθεση σ΄αυτό συμβαίνει στο σπίτι.

  Στόχοι Να αξιολογηθεί η συγκέντρωση νικοτίνης στον αέρα στο σαλόνι και στην παιδική κρεβατοκάμαρα των σπιτιών με παιδιά κάτω των 13 ετών και να αναλυθούν παράγοντες που σχετίζονται με αυτά τα επίπεδα.

  Μέθοδοι Διεξήγαμε μια μελέτη στη Βαρκελώνη το 2015-2016, επιλέγοντας ένα δείγμα από οικογένειες με τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των 13 ετών. Το δείγμα περιλάμβανε 50 οικογένειες με καπνιστές και 50 χωρίς. Μετρήσαμε τις συγκεντρώσεις νικοτίνης στον αέρα του σαλονιού και στην παιδική κρεβατοκάμαρα και, χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο που δόθηκε στους γονείς, συλλέξαμε  πληροφορίες για τις συνήθειες καπνίσματος στο σπίτι.

  Αποτελέσματα Στα σπίτια χωρίς καπνιστές μετρήθηκαν συγκεντρώσεις νικοτίνης κάτω από το όριο ανίχνευσης (<0,02 μg / m 3 ), ενώ εκείνες με τουλάχιστον έναν καπνιστή μετρήθηκαν ποσότητες 0,16 μg / m 3 στο σαλόνι και 0,12 μg / m 3 στην κρεβατοκάμαρα. Όταν το κάπνισμα επιτρεπόταν στο σπίτι, οι τιμές αυτές μετρήθηκαν αυξημένες αντίστοιχα στα 1,04 και 0,48 μg / m 3 . Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις νικοτίνης και στους δύο χώρους σχετίζοντανέντονα (r = 0,89) με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονταν στο σαλόνι, τους τρόπους καπνίσματος, τον αριθμό των καπνιστών που ζουν στο σπίτι και την μυρωδιά του καπνού.

  Συμπεράσματα Τα σπίτια με καπνιστές παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα νικοτίνης και ΠΚ στο σαλόνι και στην παιδική κρεβατοκάμαρα. Επομένως, χρειάζονται επειγόντως προγράμματα που να εστιάζουν στη μείωση της έκθεσης των παιδιών στο ΠΚ.

  Τα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες που καπνίζουν λίγα τσιγάρα την ημέρα ( έως10 ) είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν προβλήματα όχι μόνο μετά τον τοκετό ( όπως να είναι ελλιποβαρή ή να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς), αλλά και αργότερα, όταν μεγαλώσουν, στην εφηβική ηλικία, φαίνεται να παρουσιάζουν συχνότερα γνωσιακές λειτουργίες ( δυσκολίες μάθησης, επίλυσης προβλημάτων, ικανότητες απομνημόνευσης κ.α)

  Στις Η.Π.Α. περίπου το 8% των γυναικών καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

  Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Drug and Alcohol Dependence επικεντρώθηκε στς παρατηρήσεις μίας ομάδας 131 εφήβων για την οποία υπήρχαν στοιχεία της καπνιστική συνήθειας των μητέρων τους και αξιολογήθηκαν από τους δασκάλους βάση ενός ειδικού ερωτηματολογίου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η έκθεση ως έμβρυα σε μόλις 10 τσιγάρα ήταν αρκετή για να βλάψει τις δεξιότητες σκέψης στην εφηβική ηλικία.

  Επομένως, η προσπάθεια πρέπει να είναι η πλήρης διακοπή καπνίσματος στις έγκυες και όχι ο μετριασμός του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζουν.

   

  Είναι γνωστό πως τα άτομα με κατάθλιψη αφενός μεν καπνίζουν πιο συχνά, αφετέρου δε αυτή η ψυχική διάθεση αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο στις προσπάθειες διακοπής καπνίσματος.

  Μία νέα μελέτη από την Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Columbia με 8.500 γυναίκες διαπίστωσε πως ενώ στο γενικό πληθυσμό το ποσοστό των καπνιστριών ανάμεσα στα έτη 2002 έως 2014 μειώθηκε, στις έγκυες γυναίκες με κατάθλιψη αυτό αυξήθηκε . Περισσότερο από το ένα τρίτο των εγκύων γυναικών που πάσχουν από κατάθλιψη είναι καπνίστριες, σε σύγκριση με 1 στις 10 στις έγκυες που δεν έχουν κατάθλιψη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικόDrug and Alcohol Dependence  .

  Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν πιο συχνό μεταξύ των ανύπαντρων γυναικών , των λιγότερο μορφωμένων και αυτών που είχαν χαμηλότερα εισοδήματα.

  Αυτές οι γυναίκες πρέπει να αποτελέσουν μία ιδιαίτερη ομάδα στόχο για αντικαπνιστικές παρεμβάσεις και οι γυναικολόγοι θα πρέπει να δείχνουν μεγαλύτερη επιμονή στις συμβουλές για διακοπή καπνίσματος σ΄αυτές.

  Στην χώρα μας χορηγήθηκε εξοπλισμός από γνωστή μεγάλη διεθνή καπνοβιομηχανία, για να διευκολυνθεί η καταπολέμηση της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων. Μία σωστή κίνηση, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί. Όμως, εμείς σε τέτοιες πρακτικές αναγνωρίζουμε ” σύγκρουση συμφερόντων”, γιατί θεωρούμε πως το κράτος δεν πρέπει να συναλλάσσεται με τις καπνοβιομηχανίες. Η παρακάτω είδηση επιβεβαιώνει την προσέγγιση μας.

  Παρέμβαση καπνοβιομηχανιών στις πολιτικές κατά του καπνού

  Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταγράφει τη μεγάλη αύξηση των πολιτικών διεθνώς, για τον έλεγχο της κατανάλωσης καπνού. Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο Οργανισμός διαπιστώνει πως οι εταιρείες καπνού παρεμβαίνουν στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να θέσουν ρυθμιστικούς κανόνες στη χρήση του καπνού, ενώ παράλληλα επιδιώκουν με επιθετικό τρόπο, νέες αγορές στην αφρικανική ήπειρο.

  Source: www.efsyn.gr/arthro/paremvasi-kapnoviomihanion-stis-politikes-kata-toy-kapnoy

  Επιθέσεις, ξυλοδαρμοί και βόμβες…, του Γιάννη Σουλιώτη | Kathimerini

  Ο άγριος, μαφιόζικου τύπου, ξυλοδαρμός προϊσταμένου τελωνείου Πειραιά, προ μηνών, ήταν το πρώτο κομμάτι ενός παζλ που συμπληρώνουν ακόμα οι αστυνομικοί.

  Source: www.kathimerini.gr/915473/gallery/epikairothta/ereynes/epi8eseis-3ylodarmoi-kai-vomves

  Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Otolaryngology – Head and Neck Surgery στις 12 Ιουλίου  δείχνει πως όσοι καπνίζουν έχουν πιο σοβαρά και ενοχλητικά συμπτώματα όταν παρουσιάζουν φλεγμονή στα ιγμόρεια, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

  Αυτό ήταν γνωστό ήδη, καθώς το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στα κύτταρα του επιθηλίου που καλύπτουν τη μύτη και τους παραρρίνιους κόλπους ( ιγμόρεια και μετωπιαίοι κόλποι) και εμποδίζει την καλή λειτουργία τους.

  Αυτό που είναι παρήγορο, όμως, είναι η διαπίστωση της μελέτης πως σε όσους σταματούν το κάπνισμα σε λίγα χρόνια τα κύτταρα του επιθηλίου επανέρχονται στο φυσιολογικό και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων, η ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής και η ποιότητα ζωής βελτιώνονται σημαντικά και μοιάζουν πλέον με εκείνες που έχουν και αυτοί που δεν κάπνισαν ποτέ.

  Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των Κάτω Χωρών, η ABN Amro, δήλωσε πρόσφατα ότι εντατικοποιεί τη μάχη κατά του καπνίσματος και γι΄αυτό δεν θα παράσχει πλέον πίστωση σε καπνοβιομηχανίες. Η απόφαση της τράπεζας του Άμστερνταμ ήρθε μετά τη συνεργασία της με το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς για την καταπολέμηση του καπνίσματος, το οποίο ευθύνεται για περίπου 20.000 θανάτους κάθε χρόνο στη χώρα των 17 εκατομμυρίων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

  Σύμφωνα με δηλώσεις των υπεύθυνων της τράπεζας “Βασική μας αξία είναι πως όλοι έχουν το δικαίωμα να είναι υγιείς. Η βασική δραστηριότητα των επιχειρήσεων της καπνοβιομηχανίας δεν είναι συμβατή με τις βασικές αξίες μας. Ως εκ τούτου, έχουμε θεσπίσει ένα μορατόριουμ όσον αφορά την επέκταση της πίστωσης στους παραγωγούς καπνού”.

  Πρόκειται για μία πολύ γενναία απόφαση, που αναμένεται να δούμε αν θα την ακολουθήσουν και άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

  ( Σ.Σ.: Και η Ολλανδία έχει πολύ δυνατά συμφέροντα στον καπνό)

  Πηγή: https://www.theguardian.com/world/2017/jul/06/dutch-bank-refuses-loans-to-tobacco-industry-on-health-grounds

  Ο αριθμός των καπνιστών στη Βρετανία έχει μειωθεί κατά 1,9 εκατομμύρια, μετά την εφαρμογή στη χώρα των απαγορευτικών για το κάπνισμα διατάξεων, πριν 10 χρόνια ανακοίνωσε η οργάνωση Cancer Research UK.

  Τα ποσοστά καπνίσματος είναι πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν ποτέ καταγραφεί και η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους ήταν μια «τεράστια επιτυχία», με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

  «Εκτός από την προστασία των ανθρώπων από τις θανατηφόρες συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, έχουμε επίσης δει μεγάλες αλλαγές στη στάση του κοινού απέναντι στο κάπνισμα», δήλωσε υπεύθυνος της οργάνωσης.

  «Το κάπνισμα είναι πλέον πολύ λιγότερο κοινωνικά αποδεκτό και ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει λιγότεροι νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν έναν τέτοιο δυνητικά θανατηφόρο εθισμό.»

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Cancer Research UK, υπολογίζεται ότι  ο αριθμός των ενήλικων καπνιστών  στη Μεγάλη Βρετανία είχε πέσει σχεδόν στο 20 %, δηλ. από έναν εκτιμώμενο αριθμό 10,2 εκατομμυρίων το 2007, στους 8.300.000 το 2016.

  Το ποσοστό των νέων 16 έως 24 ετών που καπνίζουν είχε πέσει στο 17%, από το 26% που ήταν το 2007, πτώση ρεκόρ και η μεγαλύτερη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

  ΠΗΓΗ:  http://www.independent.co.uk/news/health/smoking-ban-uk-smokers-numbers-fall-two-million-19-cigarettes-tobacco-drop-10-years-a7817236.html

   

   

  Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο εγνωσμένου κύρους ιατρικό περιοδικό The American Journal of Health Promotion και αφορούσε 40.000 Αμερικανούς, διαπιστώθηκε ότι όσοι κάπνιζαν ευκαιριακά ( οι και αποκαλούμενοι κοινωνικοί καπνιστές) είχαν τις ίδιες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερίνη με εκείνους που κάπνιζαν τακτικά ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα.

  Αυτή η μερίδα πληθυσμού, που αφορούσε το 10% του δείγματος της έρευνας, έναντι 17% των καθημερινών καπνιστών, θεωρείται πως έχει μείνει εκτός ερευνητικού πεδίου της ιατρικής και έτσι τα ευρήματα που προέκυψαν ωθούν πλέον τους επιστήμονες να διεξέλθουν αυτό το θέμα ποιο επισταμένα.

  Πηγή: http://www.webmd.com/smoking-cessation/news/20170505/just-a-social-smoker-toll-on-your-health-still-high

   

 • ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

  Οι πολίτες συμμετέχουν στον αντικαπνιστικό αγώνα

  Δημοσιεύουμε και προωθούμε ανώνυμα τις παρατηρήσεις, αναφορές, καταγγελίες που λαμβάνουμε από συμπολίτες μας. Επικοινωνήστε εδώ

  Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία δεν ασκεί αστυνομικά καθήκοντα. Ενημερώνει και συνομιλεί με τους συμπολίτες μας. Είτε η παράβαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας αφορά δημόσια υπηρεσία, είτε ιδιωτική επιχείρηση, ενημερώνουμε τους υπεύθυνους με αναλυτική επιστολή για τα καταγγελλόμενα και γιατί είναι εύλογη η απαγόρευση. Ανάλογα δε με την καταγγελία και με το ιστορικό που υπάρχει, αυτή αποστέλλετε από εμάς (όχι εκ μέρους του πολίτη) στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας για έλεγχο.

 • Καταγγελίες

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Θα θέλαμε να καταγγείλουμε ότι στο μπαρ «Μ…..» στην Καρδίτσα επιτρέπεται το κάπνισμα σε κλειστό χώρο, με κλειστά τα παράθυρα. Ζητήσαμε από τη σερβιτόρα να τα ανοίξει γιατί μας ενοχλούσε ο καπνός και μας είπε ότι έχει βάλει κλιματισμό και ότι «θα δει αν μπορεί να ανοίξει τον εξαερισμό». Είναι αδιανόητο σε ένα τόσο ωραίο μαγαζί να μην μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου.

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Θα ήθελα να καταγγείλω ότι στην περιοχή Αρετσου (Καλαμαρια, Θεσσαλονίκη) στο κέντρο εστίασης “Π……” συμβαίνει το εξης: ο χώρος στο ισόγειο χωρις να ειναι διαχωρισμενος ο ιδιοκτήτης (που συνηθως ειναι εκει ο ιδιος)επιτρέπει στην αριστερή πλευρά το κάπνισμα ενώ το απαγορεύει στην δεξιά. Παρακαλώ σημειώστε ότι στον χώρο φιλοξενεί και παιδοτοπο στον ημιοροφο!

  ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Στις 25 Αυγούστου εισήλθα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου (Ελ. Βενιζέλου 7, Τ.κ. 30100) και ενώ η δεύτερη είσοδος ήταν κλειστή εσκεμμένα, η κυρία του Μουσείου μου άνοιξε την είσοδο αμήχανα, ενώ κάποια άλλη κυρία αποχωρούσε σε έναν άλλο χώρο, προφανώς σβήνοντας κάποιο τσιγάρο.
  Όλο το μουσείο μύριζε καπνό τσιγάρου σε συνδυασμό με το κλιματιστικό, και όσο κ αν η κυρία άνοιξε την πόρτα μύριζαν και οι πίσω χώροι του μουσείου.
  Παρακαλώ να δράσετε αναλόγως, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Σε μαγαζί εστίασης P….. B….. στο Πόρτο Ράφτη εντός του καταστήματος κάπνιζαν πελάτες με την ανοχή του υπευθύνου.
  24/8/2019 21:00

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Λαμβάνοντας υπόψη την εγκύκλιο του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και της οδηγίας του Υπουργείου Υγείας Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζώης, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής Περιβάλλοντος, του Τμήματος Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων με θέμα « Εφαρμογή της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας» που αποστείλατε προς όλες τις Περιφέρειες της χώρας και τους φορείς του Δημοσίου για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, θέλω με την επιστολή μου αυτή να σας καταγγείλω καθημερινές παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας από εμπλεκόμενο φορέα της Δ.Ε.Η.
  Μεγάλα είναι τα ελλείματα στην εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, καθώς σε πολλούς χώρους εργασίας με παρεκλλίνουσες και παραβατικές συμπεριφορές υπάλληλοι συνεχίζουν την κατανάλωση καπνικών προϊόντων (συμβατικά τσιγάρα, ηλεκτρονικά τσιγάρα, τσιγάρα με θερμαινόμενη λεπίδα) ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η υγεία των μη καπνιστών, υπολοίπων εργαζομένων και επισκεπτών.
  Οι παραβάτες καπνίζουν ακατάπαυστα και απροκάλυπτα μέσα στις εγκαταστάσεις και γραφεία της ΔΕΗ και συγκεκριμένα σε κλειστούς χώρους, μέρη όπου υπάρχουν και χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, σε σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης, εύφλεκτα υγρά όπως και αέρια με αποτέλεσμα ο καπνός τους τσιγάρου να επικάθεται σε αυτά, όπως σε μηχανές, Η/Υ, έπιπλα, γραφεία, τοίχους ακόμη και δάπεδα μετατρέποντας τους χώρους επικίνδυνους εργασιακά.
  Oι συνεχόμενες παραβιάσεις όσον αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αντί να εξαλείφονται πολλαπλασιάζονται και ακμάζουν. Με πλήρη γνώση και ενημέρωση της εγκυκλίου που έχει αποσταλεί από το Υπουργείο Υγείας στις 26/07/2019 με αριθμό πρωτοκόλλου Δ1γ/Γ.Π./οικ.55959 και βασικό στόχο έχει την προστασία και προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, υπάλληλοι της επιχείρησης συνεχίζουν τις παραβιάσεις και καταπατούν ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, θέτοντας σε ύψιστο κίνδυνο υγείας ακόμη και ευάλωτα άτομα.
  Σε καθημερινή βάση και σε κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία και συναθροίζονται εργαζόμενοι παρατηρούνται φαινόμενα των βλαβερών επιπτώσεων του καπνίσματος. Αμφισβητώντας την τήρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου χλευάζουν και γελοιοποιούν την εγκύκλιο του Υπουργού με εκφράσεις «Χέστηκα τι λέει ο Νόμος, αν σε ενοχλεί το τσιγάρο, παραιτήσου!», «Το δικό μου τσιγάρο σε πείραξε εδώ μέσα; Όλοι καπνίζουν εμένα βρήκες και κάνεις παρατηρήσεις κάθε φορά;», «Δεν με ενδιαφέρει, και το μνημόνιο Νόμος είναι αλλά σας γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια», «Εμείς κάνουμε κουμάντο εδώ, ας πάει να λέει ότι θέλει ο Υπουργός, στα @@ μας» προκαλώντας βλαβερές επιπτώσεις τόσο στους ίδιους όσο και στους υπόλοιπους που αναγκάζονται να γίνονται αποδέκτες του παθητικού καπνίσματος.
  Με αυτόν τον τρόπο, η ομαλή εργασία δε διασφαλίζεται καθώς δεν τηρούνται εγκύκλιοι, οδηγίες και διατάξεις υγιεινής και ασφαλείας. Επίσης, με ανάρμοστη και άκρως προκλητική συμπεριφορά του υπεύθυνου που παρεκκλίνει από τους κανονισμούς και δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στο εργασιακό σύνολο καθώς καπνίζει στο γραφείο του, σε κλειστούς χώρους, σε οχήματα και αυτοκίνητα χρήσης της επιχείρησης και αντί να καταδείξει την παραπτωματική – παραβατική συμπεριφορά υπαλλήλων αντιθέτως τους παροτρύνει να καπνίζουν με το να δημιουργούνται καταστάσεις αφόρητες και υποτροπιάζουσες.
  Η συγχρονική, επομένως προσπέλαση του φαινομένου με συνεχόμενες παραβιάσεις του αντικαπνιστικού νόμου οδηγεί σε παρερμηνείες ή ιδεολογικά φορτισμένες συμπεριφορές που στιγματίζουν υπαλλήλους μη καπνιστές καθώς προσπαθούν να δομήσουν μια σωστή ταυτοποίηση της Δ.Ε.Η. και να κερδίσουν την αυτοεκτίμηση γίνονται θύματα των αιτιατών αυτών συνδέσεων της απόκλισης και της παραβατικότητας.
  Η παραβίαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από υπαλλήλους στην υπηρεσία, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη. Λαμβάνοντας υπόψη τις καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος σε καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα, σε συνδυασμό με την εξάρτηση, την οποία προκαλεί η νικοτίνη, το κάπνισμα αποτελεί το βλαπτικότερο παράγοντα για την υγεία του ανθρώπου και μια από τις κυριότερες αιτίες πρώιμης θνησιμότητας εργαζομένων της Δ.Ε.Η..
  Μια υπεύθυνη κοινωνική πολιτική οφείλει να δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο το κάπνισμα δεν θα θεωρείται πλέον φυσιολογικό, θα ενθαρρύνει τους καπνιστές να μειώσουν ή να διακόψουν το κάπνισμα. Η νέα κυβέρνηση διά στόματος του Πρωθυπουργού έχει χαρακτηρίσει την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου προτεραιότητα, εστιάζοντας σε πρώτη φάση σε δημόσια κτίρια, όπως η Βουλή, τα υπουργεία κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό καλείστε να εντατικοποιήσετέ τους ελέγχους – εφόδους στην ΔΕΗ με τις όποιες κυρώσεις και κλήσεις στους παραβάτες.
  Με την κοινή μας αυτή προσπάθεια θα δοθεί το έναυσμα για μια σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών σε ολόκληρη την επιχείρηση. Η ανάπτυξη στρατηγικών σε συνδυασμό με συγκεκριμένα σχέδια δράσης και τη μεταξύ μας συνεργασία αποτελεί τη μόνη διέξοδο, μια διέξοδο Δημόσιας Υγείας και Καλύτερης Ποιότητας Ζωής στην Ελλάδα του 2019, στην Ελλάδα του μέλλοντος.


  ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΕΑΕ
  Οι επιστολές που αναρτούμε αποτελούν ένα βήμα έκφρασης γι’ αυτούς που για πολλά χρόνια αδίκως είχαν υποστεί την καταπίεση του καπνίσματος, χωρίς να το έχουν επιλέξει, ενώ πολλές φορές κάτι τέτοιο δεν ήταν απλά θέμα επιλογής, αλλά ζωτική ανάγκη για την προστασία της υγείας τους ή της υγείας κυοφορούμενου εμβρύου. Πολλές από τις καταγγελίες ή αναφορές που δημοσιεύουμε αντικατοπτρίζουν την έντονη πίκρα για την παραβίαση του δικαιώματος του κάθε Έλληνα πολίτη να ζει χωρίς να τον βλάπτουν οι άλλοι. Οι προσβολές και η απαξίωση που βίωσαν οι μη καπνιστές φαίνεται μερικές φορές στον τρόπο έκφρασης τους, που πολλές φορές ίσως να ξενίζει λόγω της έντασης του.
  Οι δήθεν “μαγκιές” και “ανυπακοές” κάποιων καπνιστών, ούτε πολιτισμένους ούτε γενναίους ανθρώπους χαρακτηρίζουν. Οι καπνιστές είναι συμπολίτες μας και κατά κανόνα καλοί και ηθικοί άνθρωποι. Ποτέ η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία δεν αντιδίκησε μαζί τους ή τους κατηγόρησε για τη συνήθεια τους, που και αυτοί ξέρουν ότι τους βλάπτει (και πολλές φορές έχουν σκεφθεί να τη διακόψουν). Στους καπνιστές δεν απαγόρευσε κανείς να καπνίσουν. Ο μόνος περιορισμός που τους αφορά είναι αυτός του να μην βλάπτουν τους άλλους με τη συνήθεια τους. Και όταν οι νόμοι της Πολιτείας επιβάλουν κάποιους περιορισμούς για το κοινό συμφέρον (για την προστασία της υγείας και για την μακροζωία του πληθυσμού) δεν είναι αντάξιο πολιτών και δη Ελλήνων να δηλώνουν ανυπακοή. Πως θα φαινόταν σ’ αυτούς τους αντάρτες καπνιστές αν οι ίδιοι ή κάποιος στενός συγγενής τους τραυματιζόταν από όχημα με οδηγό κάποιον που είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών και αυτός αντί να δηλώσει τη συντριβή και μεταμέλεια του για το συμβάν, τους έλεγε πως αυτός δεν υπακούει σε νόμους που απαγορεύουν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και πως αυτός είναι ελεύθερος και να πίνει και να οδηγεί και κανένας “μυγιάγγιχτος” δεν θα του το απαγορεύσει; Σας φαίνεται μια τέτοια συμπεριφορά λογική ή ηθική ή άξια μίμησης; Το ίδιο ισχύει και για το “αντάρτικο” στον αντικαπνιστικό νόμο.
  Συμπερασματικά: Όχι, οι καπνιστές δεν είναι κατηγορούμενοι, οι παραβατικές συμπεριφορές είναι.

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Σε μαγαζί εστίασης στην περιοχή Σπύρου Μερκούρη απέναντι από το άλσος Παγκρατίου, καπνίζουν συνεχώς εντός του καταστήματος και μάλιστα παρουσία μικρών παιδιών.

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Σε μαγαζί εστίασης στην περιοχή Τούμπας Θεσσαλονίκης στις 24/08/2019, το μαγαζί έχοντας κλειστές τις πόρτες και ανοιχτό τον κλιματισμό, επέτρεπε το κάπνισμα εντός του μαγαζιού με όλα τα τραπέζια να έχουν σταχτοδοχεία και τους περισσότερους πελάτες να καπνίζουν ανενόχλητοι.

  ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Στο σταθμό Λαρίσης στις αποβάθρες, ιδίως στην πρώτη, αυτή που βρίσκεται δίπλα στα κτίρια του σταθμού, αλλά και στις άλλες που είναι σκεπασμένες, πάρα πολλοί επιβάτες και φίλοι τους που περιμένουν να επιβιβαστούν σε αμαξοστοιχία καπνίζουν, με αποτέλεσμα να υποφέρουν οι αναγκαστικά δίπλα τους ευρισκόμενοι συμπολίτες μας.

  ΣΧΟΛΙΟ
  Να επιβλέψουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε αυτούς τους χώρους και όσοι θέλουν να καπνίσουν μπορούν να πάνε λίγο πιο μακρυά, εκεί που δεν υπάρχει σκέπαστρο το οποίο προκαλεί τη συγκράτηση του καπνού και εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των μη καπνιστών. Να μπουν, όμως, τασάκια.

  ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΕΑΕ
  Στις γραμμές των τρένων στο σταθμό Λαρίσης υπάρχουν τόσες πολλές γόπες, όσες δεν έχει δει κάποιος στη ζωή του. Λες και οι ράγες στηρίζονται όχι πάνω σε χοντρό χαλίκι, αλλά σε γόπες. Φωτογραφία από αυτή την κατάσταση έχει ενσωματωθεί σε διαφάνειες όταν κάνουμε ομιλίες ανά την Ελλάδα για το τεράστιο θέμα με τις γόπες. Ας αναλάβουν την καθαριότητα όσοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό.

  ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ

  Ενώ απαγορεύεται το κάπνισμα στο εσωτερικό και στον περιβάλλοντα χώρο των νοσοκομείων και πολλοί Διοικητές φρόντισαν να αποσύρουν από παντού τα τασάκια, δημιουργήθηκε ένα άλλο πρόβλημα: το κάπνισμα στον περιβάλλοντα χώρο συνεχίζεται και αυτός ο χώρος είναι πλεόν γεμάτος γόπες (τοξικά απόβλητα). Την επισήμανση την έκανε επισκέπτης του νοσοκομείου Βέροιας.

  ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ

  Οι καπνιστές δεν είναι κακοί άνθρωποι, απλά έχουν μία εξάρτηση που τους βλάπτει, αλλά βλάπτει και τους γύρω απ’ αυτούς. Έτσι αν κάποιος περνά μία στεναχώρια, γιατί κάποιος δικός του άνθρωπος νοσηλεύεται και είναι αναγκασμένος (κακώς βέβαια) να περνά πολλές ώρες στο νοσοκομείο, ας φροντίσουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων ή ο Δήμος έξω από το χώρο του Νοσοκομείου να έχουν 2-3 σταχτοδοχεία. (Πρόταση από τον συμπολίτη μας που ανέφερε το πρόβλημα).

  ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Στο ογκολογικό νοσοκομείο “Άγιοι Ανάργυροι” Κηφισιάς το κάπνισμα στα μπαλκόνια του 2ου ορόφου παθολογικής, είναι μόνιμη συνήθεια. Παρ’ όλες τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει.

  ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΕ ΤΑΧΙ

  Τετάρτη 21.08.2019, 20:30 περίπου στο δρόμο Ερέτριας – Χαλκιδας, λίγο πριν τη Χαλκίδα. Από το παράθυρο συνοδηγού του προπορευομενου ταξί, κίτρινο ΤΑΒ 4χχ1 SKODA, χωρίς το σήμα ταξί στην οροφή, πετάχτηκε αναμενο τσιγάρο σε σημείο με ξερά χόρτα και πράσινο. Το ταξί συνέχισε προς Χαλκίδα, εμείς προς Αθήνα.

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Σημερα 23/08/19 πηγα για καφε στο μαγαζι N… στον Αλιμο και υπηρχαν τουλαχιστον 3 τραπεζια που καπνιζαν στον εσωτερικο χωρο της καφετεριας.Στα τραπεζια υπηρχαν και τασακια ενω υπαρχει και ενδειξη απαγορευσης καπνισματος.

  ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

  Στο Υπουργείο Οικονομικών οι διάδρομοι στις σκάλες έχουν μετατραπεί σε καπνιστήρια. Δεν μπορείς να περάσεις από εκεί.

  ΠΡΟΤΑΣΗ
  Η απαγόρευση αφορά όλους τους χώρους. Οι καπνιστές μπορούν να βγούν εκτός κτιρίου και να καπνίσουν. Να υπάρξει πρόβλεψη για τασάκια.

  ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

  Στο ισόγειο όροφο του Δημαρχείου Αμαρουσίου, στα τμήματα για τα ΕΣΟΔΑ και του ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ είναι κανονικά καπνιστήρια.


  ΣΧΟΛΙΟ
  Απαιτείται αυστηρός έλεγχος από τους υπευθύνους ή αν δεν μπορούν να τον κάνουν, ας καλέσουν τους εντεταλμένους για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας επιθεωρητές.

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Συγκεκριμένα την 22-08-2019 και περί ώρα 18:30 στο κατάστημα g… b… k… ενημέρωσα τον υπεύθυνο του καταστήματος για κάποιον θαμώνα σε διπλανό τραπέζι ότι ατμιζει βγάζοντας σύννεφα “τοξικού ατμού” και μάλιστα σε άλλο διπλανό τραπέζι καθόταν και γυναίκα εγκυμονούσα, ο οποίο με διαβεβαίωσε ότι θα γίνει άμεσα σχετική παρατήρηση και αποχώρησα. Κατόπιν κατά τις διελεύσεις μου μετά από 15′ και 30′ ο εν λόγω κύριος συνέχιζε να ατμιζει ανενόχλητος!! Παρακαλώ όπως λάβατε γνώση για δικές σας σχετικές ενέργειες.

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Καπνισμα τουλάχιστον σε τρια τραπέζια στον εσωτερικό χώρο του Ε…. καφέ την ώρα που τρωγαμε, κι όταν ρωτήσαμε τον σερβιτόρο αν επιτρέπεται μας είπε ότι επιτρέπεται.

  ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

  ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ 22 ΑΘΗΝΑ, 6ος-7ος-8ος ΟΡΟΦΟΣ.

  ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

  ΔΕΥΑΟ (Δημοτικη επειχηρηση υδρευσης αποχετευσης Ορεστιαδας) .Στο χωρο του ταμειου…..
  με ουρα καταναλωτων για πληρωμη …και νεφος απο πανω τους απ τα τσιγαρα χωρις ιχνος ντροπης.

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Στα I….S….. Καλαμαριάς καπνίζουν ασυστόλως ειδικά μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι το πρωί. Κινδυνεύουν παιδιά ηλικιας 18 19 και 20 χρόνων κάντε κάτι. Ευχαριστω

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Στο Ηράκλειο Κρήτης, στο νυχτερινό κέντρο I… D…. καπνίζουν σχεδόν όλοι εντός του κλειστού χώρου. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΕΟΝ

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Σε κατάστημα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης κάπνιζαν εντός του καταστήματος και οι υπάλληλοι αλλά και οι πελάτες.

  ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Ο υπάλληλος που κόβει τα εισιτηρια, καθώς κ κάποιοι επιβάτες καπνίζουν σε κλειστό χώρο κ στο κατάστρωμα. Στην γραμμή Μυτικας – Καλαμος με το επιδοτούμενο καραβάκι. Υπάρχει νόμος εντέλει ή λειτουργούμε σε δύο ταχύτητες??

   

  ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

  Στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ στην Αγ. Κωσταντίνου 8, ένα μεγάλο 8όροφο κτίριο, καπνίζουν τόσο στα γραφεία, όσο και στους διαδρόμους. Το κτίριο επισκέπτονται και χρόνια πάσχοντες ασθενείς για ασφαλιστικούς λόγους.

  Παρατηρήσεις από την νέα προσπάθεια εφαρμογής του νόμου σε όλους τους κλειστούς χώρους

  Αναγνωρίζω το δικαίωμα του καπνιστή να καπνίζει και να καταλήξει τη ζωή του στάχτη. Χωρίς φανφάρες ή αντιρρήσεις, άσχετες δικαιολογίες  όμως κ.λ.π.,  όπως «να και ο πατέρας μου ή ό θείος μου, ή, δεν κάπνιζε και έπαθε καρκίνο στον πνεύμονα και πέθανε»

  Με τον απλό αυτό τρόπο και φυσικά χωρίς γνώση ; παρά διακατεχόμενος από ισχυρογνωμοσύνη και «ηθελημένη άγνοια» αντιμάχεται κάθε άλλη από τις δεκάδες αποδεδειγμένα βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος στη ζωή μας, τον οικογενειακό και τον κοινωνικό του περίγυρο, σε όλους εμάς δηλαδή που καπνίζουμε με το ζόρι τον καπνό τους.

  Το κάπνισμα δυστυχώς για πολλούς και διαφόρους λόγους, αφέθηκε ελεύθερο προς χάριν «της ελευθερίας της βούλησης» και αποτελεί τον πιο νόμιμο δολοφόνο της ανθρωπότητας αποφέροντας επιπλέον στα συμφέροντα, τα κάθε λογής συμφέροντα, τεράστια κέρδη κάνοντας μας να  συσχετίσουμε αυτό που λέγεται ευρέως, «ο θάνατος σου η ζωή μου και η τσέπη μου».

  Το κάπνισμα όμως σκοτώνει :

  • Διότι προκαλεί πάνω από το 80% των καρκίνων του πνεύμονα
  • Προκαλεί περισσότερους θανάτους από ισχαιμική καρδιοπάθεια απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη σχετική αιτία
  • Το κάπνισμα με ή χωρίς κακή διατροφή, συμβάλλει στην εμφάνιση του 30 – 40% των καρκίνων του πεπτικού
  • Οι θάνατοι από κάπνισμα είναι τουλάχιστον διπλάσιοι από ότι, όλοι οι θάνατοι από AIDS , ναρκωτικά, ατυχήματα ή άλλες σπάνιες νοσηρές καταστάσεις.
  • Τέλος, όποιος δεν πάθει καρκίνο καπνίζοντας, θα προσβληθεί από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ενδαρτηρίτιδα, χρόνιες πνευμονικές λοιμώξεις και άλλες ποιο ασυνήθεις παθήσεις οι οποίες τεκμηριώθηκαν με κλινικές επιδημιολογικές και άλλες μελέτες όπως, από το ουροποιογεννητικό σύστημα και των δύο φύλλων, τον στοματοφάρυγγα, το δέρμα κ.α
  • Το παθητικό κάπνισμα (το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους ) σκοτώνει το ίδιο εκτός από τους καπνιστές και εκείνους που δεν καπνίζουν, ενώ στα παιδιά προκαλεί επιπλοκές στην υγεία και την ανάπτυξή τους.
  • Το κόστος από θανάτους αντιμετώπισης, χρόνιων ασθενειών, χαμένων ωρών εργασίας, πρόωρες συντάξεις και άλλες αρνητικές για το άτομο, την οικογένεια, την κοινωνία και το κράτος, γενικά εκτός από την υγεία, επιπτώσεις στην οικονομία, έχει υπολογισθεί ότι είναι μεγαλύτερο από τα προβαλλόμενα οφέλη, τα οποία διατυμπανίζεται ότι απολαμβάνουμε από τη χρήση των κλασικών προϊόντων ή άλλων λιγότερο βλαπτικών προϊόντων καπνού που διαφημίζονται παράνομα και αναπόδεικτα όμως μέχρι σήμερα.

   

  Σέβομαι συνεπώς το δικαίωμα του καπνιστή να νομίζει ότι θέλει, ακόμα να έχει απορίες και προβληματισμούς για τα οποία μπορεί να λάβει σαφείς και ιατρικά τεκμηριωμένες απαντήσεις από τη σωρεία των υπαρχόντων ειδικών.

  Δεν δέχομαι όμως την αμφισβήτηση, ουδεμία αμφισβήτηση περί των τεκμηριωμένων σήμερα συνοπτικά αναφερθέντων παραπάνω βλαπτικών επιδράσεων και επιπτώσεων στην υγεία και την οικονομία, από τη χρήση καπνικών προϊόντων  αλλά και από την για άλλους λόγους, ασέβεια των σχετικών νόμων.

  Το 1990 σύμφωνα και με δημοσιογραφικές πληροφορίες εκτός από τις 15.000 θανάτους το χρόνο 200 δις δραχμών κόστος, το 1/3 δηλ των δαπανών υγείας ή το  2% του ΑΕΠ το χρόνο τότε, πήγαιναν στην αρρώστια του καπνίσματος. Πιο πρόσφατα η αποτίμηση σε θανάτους άλλες νοσηρές καταστάσεις και σπατάλη χρημάτων στο βωμό της καπνιστικής απόλαυσης είναι ακόμη υψηλές παρά τη σχετική μείωση του αριθμού των καπνιστών και ενδεχόμενα των θανάτων και όχι μόνο στη χώρα μας.

  Στο σχόλιο αυτό δε θα αντιπαρατεθώ άλλο με τους καπνιστές. Εξ’ άλλου είναι ελεύθεροι, θέλουν ή δε θέλουν να πιστέψουν τα επιστημονικά τεκμηριωμένα γεγονότα και τις αναρίθμητες βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους. Θα υποστηρίξω όμως μετά μανίας και θα συμβάλλω όπως και τόσοι άλλοι, στην προσπάθεια αποφυγής του καπνίσματος από τους νέους των ηλικιακών ομάδων 12 – 18 στα σχολεία, στη δημιουργία άκαπνων χώρων στα κέντρα ιδιωτικής και δημόσιας μάθησης (ΤΕΙ, άλλες σχολές, πανεπιστημιακό περίγυρο) και σε όλους τους κλειστούς χώρους συνάθροισης.

  Οι νόμοι όπως υποστηρίζεται, γίνονται – τουλάχιστον αρκετοί – για να μην εφαρμοστούν ή να εφαρμόζονται κατά το δοκούν. Το ίδιο συμβαίνει δυστυχώς και για κάθε καπνιστική απαγόρευση, το ίδιο επαναλαμβάνεται από το 2009, όταν ο τότε υπουργός υγείας προσπάθησε να επιβάλει το μήνυμα «Η Ελλάδα κόβει το τσιγάρο».

  Με την αναγγελία από τον νέο Υπουργό Υγείας, της ενεργοποίησης αντικαπνιστικών δράσεων ή την προσπάθεια πρακτικής εφαρμογής τους, κατ’ εξοχήν στους κλειστούς χώρους, άρχισε μια ενορχηστρωμένη αντίδραση – αμφισβήτησης του νόμου ή της απόφασης τόσο από διάφορα ελευθέρας βούλησης άτομα, όσο και από τον γραπτό ή τον ηλεκτρονικό τύπο. Ο καθένας προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το γεγονός ή να υπερισχύσει η γνώμη του ή η καπνιστική του συνήθεια.

  Γι’ αυτό χρόνια τώρα εκτός των άλλων παραβάσεων του νόμου κατά του καπνίσματος η άμεση και έμμεση διαφήμιση οργιάζει στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο είτε με τη μορφή συνεντεύξεων περί της ύπαρξης υγιεινότερων μορφών καπνικών προϊόντων είτε με την παρουσίαση ατόμων, κατ’ εξοχήν γυναικών να καπνίζουν σε καλλιτεχνικές φωτογραφίες σε άσχετα θέματα, όπως διαπιστώνεται από τις υπάρχουσες φωτογραφίες, σε κυριακάτικες εφημερίδες.

  Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε) λαμβάνει γραπτές και προφορικές παρατηρήσεις για τις παραβιάσεις των νόμων περί του καπνού και των χρήσεων του. Έτσι, σύστησε ειδικό παρατηρητήριο παρακολούθησης της εφαρμογής της καπνιστικής νομοθεσίας, τόσο στα πλαίσια ενός εν εξελίξει πανευρωπαϊκού προγράμματος όσο και από την πολυετή αντικαπνιστική δραστηριότητα της με αντικειμενικό στόχο – σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας  και των μαθητών της ηλικιακής ομάδας 12 – 18 ετών.

  Το μέλλον αυτής της χώρας, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία απαιτεί ακόμα πιο δραστικές ενέργειες οι οποίες οφείλουν να εξειδικευτούν άμεσα, για μια πιο αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας και από τις συνέπειες του καπνίσματος.

  Το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της επίτευξης του βασικού στόχου της προστασίας και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο μέσω της προσπάθειας για την καταπολέμηση τόσο του φαινομένου της εξάρτησης από το κάπνισμα όσο και των αρνητικών συνεπειών της χρήσης προϊόντων καπνού στο σύνολο του πληθυσμού. Βασικός πυλώνας είναι ο τομέας της πρόληψης μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου καθώς και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων  πληθυσμού ( πχ ανηλίκων)  σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος.

  Στόχος της νέας εγκυκλίου είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης του κοινού. Βασικό στοιχείο πέραν των απαραίτητων και αδιάλειπτων ενεργειών ενημέρωσης του κοινού αποτελεί και η υπενθύμιση της κείμενης νομοθεσίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με την ορθή και αυστηρή τήρηση του ανωτέρου σχετικού θεσμικού πλαισίου.

  Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή, επιτέλους, της αρρωστημένης νοοτροπίας – της αντίδρασης δηλαδή, από τη σημαντική όμως πλέον μειοψηφία των καπνιστών, να επιβάλλουν τη δική τους άποψη  « περί καπνού» αγνοώντας τους νόμους κατ’ εξοχήν της απαγόρευσης  του καπνίσματος σε κάθε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο – προς χάριν και μόνο της προστασίας της δημόσιας υγείας, ελπίζουμε να διαδραματίσει και η νέα επιτροπή με την κατάρτιση σχεδίου δράσεων.

  Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία συμβάλει κατά το δυνατό σε κάθε αντικαπνιστική προσπάθεια συμπαραστέκοντας στο Υπουργείο Υγείας αλλά και άλλων φορέων  σε στοχευμένες δράσεις.

  Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε στη συστηματική προσπάθεια αλλαγής της κακής νοοτροπίας των καπνιστών και άλλων παραγόντων οι οποίοι υπονομεύουν τις αντικαπνιστικές δράσεις, μαζί δε και την προσπάθεια προάσπισης της δημόσιας υγείας ( αρκετοί προς ίδιον όφελος ).

  Για ενημέρωση όλων μας, έχει ήδη αναρτηθεί  σε δύο ιστοτόπους της Ε.Α.Ε η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος και της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Εκεί ο ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει λεπτομερέστερες πληροφορίες για να δράσει ατομικά πέρα από τις ενέργειες της Ε.Α.Ε.

  Τέλος, παρακαλούμε τα  συναρμόδια Υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Εργασίας, τα ΜΜΕ και όλους τους λειτουργούς του Τύπου, με τη συνεργασία και των λειτουργών υγείας, να συμμετάσχουν σε μια κοινή δράση με στόχο την προστασία της ζωής όλων και όχι μόνο, με το σεβασμό των υφισταμένων διατάξεων εντός των κλειστών χώρων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος π.χ. στις ακτές, τους χώρους που γεμίζουν παιδιά με την αποφυγή απόθεσης ασυναίσθητα των χρησιμοποιημένων προϊόντων καπνού (αποτσίγαρα – κουτιά – πλαστικά κ.α)

  Παράλληλα, αποτεινόμενοι στον φίλο καπνιστή ζητάμε να σεβαστεί το νόμο, να αποφεύγει τη χρήση καπνικών προϊόντων στους απαγορευμένους κλειστούς χώρους, μαζί και τους ιδιοκτήτες των πάσης φύσεως (κλειστών χώρων) κέντρων για διασκέδαση κ.α και να στηρίξουν την αντικαπνιστική νομοθεσία. Η δράση αυτή θα βοηθήσει όλους και τους αναιτιολόγητα αντιδρώντες, επιφέροντας και χρηματικό όφελος.


  Ο Νικόλαος Κορδιολής είναι Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νευροχειρουργός, τ. Δ/ντής Νευροχειρουργικής Κλινικής & Ιατρείου Πόνου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και τ. Πρόεδρος – Διοικητής Α.Ο.Ν.Α «Ο Άγιος Σάββας»

 • ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΕΑΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

  Οι επιστολές που αναρτούμε αποτελούν ένα βήμα έκφρασης γι' αυτούς που για πολλά χρόνια αδίκως είχαν υποστεί την καταπίεση του καπνίσματος, χωρίς να το έχουν επιλέξει, ενώ πολλές φορές κάτι τέτοιο δεν ήταν απλά θέμα επιλογής, αλλά ζωτική ανάγκη για την προστασία της υγείας τους ή της υγείας κυοφορούμενου εμβρύου. Πολλές από τις καταγγελίες ή αναφορές που δημοσιεύουμε αντικατοπτρίζουν την έντονη πίκρα για την παραβίαση του δικαιώματος του κάθε Έλληνα πολίτη να ζει χωρίς να τον βλάπτουν οι άλλοι. Οι προσβολές και η απαξίωση που βίωσαν οι μη καπνιστές φαίνεται μερικές φορές στον τρόπο έκφρασης τους, που πολλές φορές ίσως να ξενίζει λόγω της έντασης του.
  Οι δήθεν "μαγκιές" και "ανυπακοές" κάποιων καπνιστών, ούτε πολιτισμένους ούτε γενναίους ανθρώπους χαρακτηρίζουν. Οι καπνιστές είναι συμπολίτες μας και κατά κανόνα καλοί και ηθικοί άνθρωποι. Ποτέ η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία δεν αντιδίκησε μαζί τους ή τους κατηγόρησε για τη συνήθεια τους, που και αυτοί ξέρουν ότι τους βλάπτει (και πολλές φορές έχουν σκεφθεί να τη διακόψουν). Στους καπνιστές δεν απαγόρευσε κανείς να καπνίσουν. Ο μόνος περιορισμός που τους αφορά είναι αυτός του να μην βλάπτουν τους άλλους με τη συνήθεια τους. Και όταν οι νόμοι της Πολιτείας επιβάλουν κάποιους περιορισμούς για το κοινό συμφέρον (για την προστασία της υγείας και για την μακροζωία του πληθυσμού) δεν είναι αντάξιο πολιτών και δη Ελλήνων να δηλώνουν ανυπακοή. Πως θα φαινόταν σ' αυτούς τους αντάρτες καπνιστές αν οι ίδιοι ή κάποιος στενός συγγενής τους τραυματιζόταν από όχημα με οδηγό κάποιον που είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών και αυτός αντί να δηλώσει τη συντριβή και μεταμέλεια του για το συμβάν, τους έλεγε πως αυτός δεν υπακούει σε νόμους που απαγορεύουν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και πως αυτός είναι ελεύθερος και να πίνει και να οδηγεί και κανένας "μυγιάγγιχτος" δεν θα του το απαγορεύσει; Σας φαίνεται μια τέτοια συμπεριφορά λογική ή ηθική ή άξια μίμησης; Το ίδιο ισχύει και για το "αντάρτικο" στον αντικαπνιστικό νόμο.
  Συμπερασματικά: Όχι, οι καπνιστές δεν είναι κατηγορούμενοι, οι παραβατικές συμπεριφορές είναι.

  Εισαγωγικά

  Κίνητρο της δραστηριοποίησης μας είναι η επιστημονικά αποδεδειγμένη σχέση του καπνίσματος με πολλές μορφές καρκίνων. Δεν είναι λογικό να θεραπεύουμε κάτι που μπορεί να το αποφύγουμε με τόσο απλό τρόπο.....

  Διαβάστε Περισσότερα

  Χρήση Ιστοσελίδας

  Στις επόμενες ενότητες της ιστοσελίδας θα βρείτε υλικό κατάλληλο για σκέψη και ενίσχυση της θέλησης σας και για την καλύτερη οργάνωση της πορεία σας προς τον επιθυμητό στόχο: να κόψετε το κάπνισμα ....

  Διαβάστε Περισσότερα

  Παρακολουθήστε Βίντεο & Παρουσιάσεις

  Με την βοήθεια της τεχνολογίας μπορείτε να παρακολουθήσετε από τον υπολογιστή σας ομιλίες ή παρουσιάσεις. Δείτε όλα τα βίντεο του stopkapnisma.gr

  Παρακολουθήστε Βίντεο
  Εικόνα Εκπροσώπου
  Η σχέση σας με το κάπνισμα και τη διακοπή Απαντήστε στις σχετικές ερωτήσεις
  Αν γνωρίζετε όλα τα δεδομένα σχετικά με το κάπνισμα και τις επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό και αν έχετε αρχίσει να σκέφτεστε λιγότερο επιφανειακά την καπνιστική συνήθεια σας, συνεχίστε διαβάζοντας αυτή την ενότητα. Είναι η ώρα να αναδειχθεί η προσωπική σας σχέση με το κάπνισμα.
  Τα ερωτηματολόγια για την προσωπική σχέση σας με το κάπνισμα

  Διακόπτοντας το κάπνισμα

  Συνάντηση Πρ. Παυλόπουλου – Π. Μπεχράκη για την αντικαπνιστική νομοθεσία

  Τον επικεφαλής της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, δέχθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Μπεχράκης ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο για…

  Διαβάστε Περισσότερα

  Αντικαπνιστικός νόμος: Τσουχτερά πρόστιμα στους οδηγούς που καπνίζουν

  Με πρόστιμο 1.500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα οι οδηγοί ταξί, λεωφορείων αλλά και ΙΧ δημοσίας χρήσης που καπνίζουν στην καμπίνα επιβατών, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του…

  Διαβάστε Περισσότερα

  Το δίκαιο των καπνιστών;

  Παρατηρήσεις από την νέα προσπάθεια εφαρμογής του νόμου σε όλους τους κλειστούς χώρους Αναγνωρίζω το δικαίωμα του καπνιστή να καπνίζει και να καταλήξει τη ζωή του στάχτη. Χωρίς φανφάρες ή…

  Διαβάστε Περισσότερα

  Δελτίο Τύπου – Ενημέρωση για το κάπνισμα σε χώρους διασκέδασης

  Απάντηση στο ερώτημα αν κινδυνεύει ο κλάδος εστίασης και διασκέδασης από την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας : Το τελευταίο διάστημα διάφοροι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης ( καφενεία, bar, ταβέρνες, εστιατόρια κ.λ.π)…

  Διαβάστε Περισσότερα
  Περισσότερα Νομοθεσία
  Προσεχείς Εκδηλώσεις

  Δεν επερχόμενη εκδήλωση αυτή τη στιγμή

  Περισσότερες Εκδηλώσεις

  Βίντεο - Αρχεία

  31 MAIOY 2019 – ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΚΛΕΓΕΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  Αγαπητοί/ές Συγχαρητήρια για την εκλογή σας στις αυτοδιοικητικές αρχές του τόπου. Ελπίζουμε να έχετε μία καλή θητεία, για οποιαδήποτε θέση και αν έχετε εκλεγεί. Εκτός των άλλων ζητημάτων η τοπική…

  Περισσότερα Αρχεία
 • Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με το StopKapnisma κατευθείαν στο γραμματοκιβώτιό σας;

 • 19858

  Τηλεφωνήστε τώρα

  Ένα απλό τηλεφώνημα, μία μικρή ενίσχυση, μία μεγάλη βοήθεια για την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

  Back to top