ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ

Ήδη έχετε μία πλήρη εικόνα του τι είναι και τι προκαλεί το κάπνισμα. Επίσης, έχετε πλέον μία αρκετά καθαρή εικόνα της προσωπικής σας σχέσης με το κάπνισμα. Έχετε, δηλ. μία πλήρη ρεαλιστική γνώση της δικής σας εξάρτησης. Τώρα πλέον είναι καιρός, αν το επιθυμείτε , να προχωρήσετε παρακάτω, στην επόμενη φάση, αυτής της προετοιμασίας σας για τη διακοπή του καπνίσματος.

Η φάση της προετοιμασίας περιλαμβάνει το σχεδιασμό όλων όσων πρέπει να κάνετε για να ξεκινήσετε τις διαδικασίες και να διακόψετε το κάπνισμα, αλλά και ορισμένες συμβουλές για να οργανώσετε καλύτερα τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που διευκολύνουν να επιτύχετε ευκολότερα και αποτελεσματικότερα το στόχο της διακοπής.

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε τη φάση της προπαρασκευής είναι να ελέγξετε για μια ακόμα φορά αν είστε πράγματι έτοιμοι να « κόψετε» το κάπνισμα, δηλ. αν η επιθυμία σας γι’ αυτό είναι πράγματι πολύ μεγάλη και είστε αποφασισμένοι να την πραγματοποιήσετε, είτε μόνοι σας, είτε με τη βοήθεια της γραμμής διακοπής καπνίσματος.
Αν η απάντηση σας είναι ένα αταλάντευτο ΝΑΙ, ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ/Η, τότε μπορείτε να προχωρήσετε παραπέρα. Αν έχετε τις οποιεσδήποτε αμφιβολίες, επικοινωνήστε με τους συμβούλους της  γραμμής διακοπής καπνίσματος και συζητήστε τις μαζί τους.

 

Αν, λοιπόν θέλετε να το « κόψετε», προχωρήστε στις ακόλουθες ενέργειες:

 

Α. Εμψυχώστε τον εαυτό σας.

Γνωρίζουμε ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι μία δύσκολη υπόθεση, αλλά είναι, επίσης, γνωστό ότι κάθε ημέρα χιλιάδες άνθρωποι καταφέρνουν να αποδεσμευτούν από τα δεσμά αυτής της βλαπτικής συνήθειας. Πολλοί άνθρωποι, ιδίως αν έχουν στο παρελθόν προσπαθήσει να διακόψουν χωρίς επιτυχία, πιστεύουν πως αυτοί είναι εξαίρεση, είναι “αδύναμοι” και δεν θα τα καταφέρουν ποτέ.
Αυτές είναι λανθασμένες αντιλήψεις. Μη θεωρείται τον εαυτό σας τόσο αδύναμο, που να μην μπορείτε να βγείτε νικητής από την αναμέτρηση σας με το κάπνισμα. Η δύναμη της θέλησης που κρύβεται μέσα σας είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερη απ’ ό, τι αυτή του καπνίσματος. Εξάλλου όλοι οι άλλοι που το έκοψαν σας φαίνονται εξυπνότεροι ή πιο χαρισματικοί από εσάς;
Προσπαθήστε, λοιπόν, να εκτιμήσετε ρεαλιστικά την κατάσταση και τις ιδιαίτερες δυνατότητες που διαθέτετε και προχωρήστε με αποφασιστικότητα. Μια ζωή απαλλαγμένη από τον καπνό σας περιμένει.

Β. Αξιολογήστε την καπνιστική συμπεριφορά σας.

Αναζητήστε το «αρχείο καταγραφής καπνιστικής συμπεριφοράς» σας, το οποίο είχατε συμπληρώσει στη σχετική ενότητα ή στην εφαρμογή. Κοιτάξτε την τελευταία στήλη , αυτή που αφορά τον βαθμό ανάγκης να καπνίσετε το κάθε συγκεκριμένο τσιγάρο που καπνίσατε τις ημέρες της καταγραφής.

 

Σημειώστε στη τελευταία στήλη, αυτή που έχει ως τίτλο « Βαθμός ανάγκης» την πίεση που αισθανθήκατε για να καπνίσετε το κάθε τσιγάρο που ανάψατε, βαθμολογώντας ως εξής :
( – ) : αυτό το τσιγάρο θα μπορούσατε να μην το είχατε καπνίσει. Δεν νοιώσατε ιδιαίτερη ανάγκη να το καπνίσατε, αλλά το κάνατε
( + ) : αυτό το τσιγάρο αισθανθήκατε ότι το είχατε απλώς ανάγκη. Αισθανθήκατε να το ζητάτε έντονα, αλλά αν σας το απαγόρευαν θα μπορούσατε να το απαρνηθείτε
( ++) : γι’ αυτό το τσιγάρο η ανάγκη να το καπνίσετε ήταν απόλυτη. Σας ήταν απολύτως απαραίτητο, δε θα μπορούσατε να το αποφύγετε. Αν σας το απαγόρευαν, θα βρίσκατε διέξοδο να το καπνίσετε.
Αν σας είναι δύσκολο να θυμηθείτε και να βαθμολογήσετε τις προηγούμενες ημέρες, ξεκινήστε μια νέα καταγραφή από εδώ και εμπρός. Μετά από 2-3 ημέρες θα έχετε σχηματίσει μία καλή ιδέα για το πώς είναι διαμορφωμένη η καπνιστική πρακτική σας.

Μπορείτε να στείλετε το αρχείο καπνιστικής συμπεριφοράς σας
με e-mail στους συμβούλους της τηλεφωνικής γραμμής διακοπής καπνίσματος.

Γ. Προσδιορίστε την ημερομηνία διακοπής.

Αφού έχετε αποφασίσει να το κόψετε, πρέπει κάποια στιγμή να το κάνετε. Όμως, όπως και στις προσπάθειες αδυνατίσματος, έτσι και στη διακοπή καπνίσματος πολλές φορές η έναρξη της αναβάλλετε- αορίστως και γενικώς- για την επόμενη εβδομάδα, δεκαπενθήμερο, μήνα κ.ο.κ.. Και όταν αυτό το χρονικό όριο φτάσει , τότε η αναβολή παίρνει άλλη μία παράταση και πάει λέγοντας. Πολλοί δικαιολογούν μια τέτοια πρακτική με το επιχείρημα ότι δεν είναι ακόμα ο χρόνος κατάλληλος για να το κόψουν.
Αυτού του είδους οι πρακτικές είναι λανθασμένες και οι σχετικές δικαιολογίες αστήρικτες. Προσπαθήστε να μην αναβάλλετε την προσπάθεια διακοπής για αργότερα. Η αναζήτηση του τέλειου χρόνου για να κόψετε το κάπνισμα μπορεί να είναι απλά μία πρόφαση, δικαιολογία, για να μην το επιχειρήσετε. Ο καλύτερος χρόνος είναι αυτός που έχετε πάρει απόφαση να το κόψετε και το κάνετε.

Αν θέλετε στα σοβαρά να προχωρήσετε στη διακοπή του καπνίσματος πρέπει να προσδιορίσετε μία συγκεκριμένη ημέρα που δεν θα βάλετε ξανά τσιγάρο στο στόμα. Οι απροσδιόριστοι χρόνοι ( η επόμενη εβδομάδα, ο μήνας κ.λ.π.) δεν ενδείκνυται για τέτοιο σκοπό. Η διακοπή καπνίσματος αρχίζει πάντοτε κάποια συγκεκριμένη ημέρα. Προσδιορίστε την και γύρω απ’ αυτήν ξεδιπλώστε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες σας και ετοιμάσετε τους τρόπους αντίδρασης στην επιθυμία να ξανακαπνίσετε.

Η ημερομηνία που θα επιλέξετε, δεν θα πρέπει να βρίσκετε πέρα από τις 2 – 3 εβδομάδες από τη στιγμή που αισθανθήκατε αποφασισμένος να κόψετε το τσιγάρο,. Πιο μακροχρόνιοι προσδιορισμοί έχουν αποδειχθεί ότι δεν είναι αποδοτικοί και γι’ αυτό δεν συστήνονται ( π.χ αποφασίζετε το χειμώνα ότι θα κόψετε το κάπνισμα κάποια ημέρα το καλοκαίρι ή στις καλοκαιρινέςδιακοπές σας).
Πολλοί συστήνουν η ημέρα διακοπής να βρίσκεται όσο το δυνατό πιο κοντά, να απέχει λίγες μόνο ημέρες . Σε περιπτώσεις, όμως, που χρειάζεστε περισσότερο χρόνο ( αλλά πάντοτε όχι πέρα των τριών εβδομάδων), δεν πρέπει να αφήσετε τις ημέρες που περνούν ανεκμετάλλευτες. Θα πρέπει να τις αξιοποιήσετε πλήρως, εφαρμόζοντας ανελλιπώς κάποια από τα μέτρα που προτείνονται σ’ αυτή τη φάση και τα οποία κατατείνουν στο να ενισχύσουν τις ικανότητες σας, ώστε να απαλλαγείτε ευκολότερα από το κάπνισμα. , αλλά και στην περίπτωση ξεπερνά τις 15 ημέρες.
Η ημερομηνία διακοπής θα πρέπει να ενισχύει την επίτευξη του στόχου σας. Ιδού ορισμένές χρήσιμες επισημάνσεις που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την καταλληλότερη για σας ημερομηνία:

  1. Η διακοπή καπνίσματος απαιτεί να είστε συγκεντρωμένοι ( αφοσιωμένοι) σ’ αυτό που επιχειρείτε και να έχετε αρκετές δυνάμεις για να το επιτύχετε, ορισμένοι συμβουλεύουν να επιλέξετε ημερομηνία που να έχει κάποια συναισθηματική αξία για σας. Τέτοιες ημερομηνίες είναι: Η πρωτοχρονιά, το Πάσχα, η ημερομηνία των γενεθλίων σας, η ημερομηνία γένεσης κάποιου από τα παιδιά σας, η ημερομηνία γάμου σας, μια σημαντική επέτειο για σας ( π.χ. που αποκτήσατε το πτυχίο σας ή την άδεια εργασίας κ.λ.π) κ.λ.π. Επίσης, μπορείτε να ρωτήσετε τους συμβούλους της τηλεφωνικής γραμμής αν τώρα που θέλετε να διακόψετε οργανώνεται κάποια ομαδική πρωτοβουλία διακοπής καπνίσματος.
  2. Αποφύγετε τις ημέρες που η διάθεση σας ή εξωτερικοί ερεθισμοί πιθανόν να σας δημιουργήσουν δυσκολίες στο να αφοσιωθείτε στην προσπάθεια διακοπής. Τέτοιες είναι οι ημέρες σε χρονικές περιόδους όπου:
    • βρίσκεστε σε μεγάλο στρες εξαιτίας της δουλειάς, των οικονομικών ή των σχέσεων σας με άλλους ανθρώπους (π.χ οξεία ενδοοικογενειακή διαμάχη, έντονη αντιπαλότητα με συνάδελφο στη δουλειά κ.λ.π.),
    • όταν αισθάνεστε απογοητευμένοι, στεναχωρημένοι ή κακοδιάθετοι.( π.χ. μετά από χωρισμό από το αγαπημένο σας πρόσωπο, όταν κάποια προσπάθεια σας δεν φαίνεται να αποδίδει ή να εξελίσσεται όπως θα θέλατε κ.λ.π.)
    • περιμένετε να συμβεί κάποιο σημαντικό γεγονός της ζωής σας (π.χ. εξέλιξη που αφορά την καριέρα σας, όταν πρέπει να δώσετε εξετάσεις, πρέπει να οριστικοποιήσετε ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο, πριν και κατά τη διάρκεια μίας δικαστικής διαμάχης)
    • έχει συμβεί πρόσφατα αρρώστια , θάνατος ή δυστύχημα σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο σας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τέτοιες καταστάσεις συχνά αποτελούν ισχυρό ερέθισμα σε πολλούς ανθρώπους για να αναθεωρήσουν τις μέχρι σήμερα πρακτικές τους, γεγονός που συχνά συμπεριλαμβάνει και τις σχέσεις τους με το κάπνισμα. Πολλοί καπνιστές μετά από κάποιο γεγονός που τους «ταρακούνησε» πήραν την απόφαση να διακόψουν και έτσι χάρισαν στον εαυτό τους την ελευθερία από τα δεσμά και τις ανθυγιεινές επιδράσεις του καπνίσματος.

Ορισμένοι καπνιστές διαλέγουν ημέρες που έχουν περισσότερη δουλειά να τακτοποιήσουν, όπως π.χ. τη Δευτέρα, γιατί έτσι αισθάνονται περισσότερη σιγουριά αφού εκτιμούν πως θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους άλλου και δεν θα βασανίζει το μυαλό και το σώμα τους η έλλειψη του τσιγάρου. Η πολύ δουλειά, η γεμάτη με εργασιακή απασχόληση ημέρα , όταν δεν δημιουργεί στρές, δεν αποτελεί αντικίνητρο για να επιλέξετε την ημερομηνία διακοπής.

Ορισμένοι, από την άλλη μεριά, θεωρούν ότι η περίοδος των διακοπών μπορεί να είναι η καλύτερη για να ορίσουν μία ημερομηνία διακοπής. Αν οι διακοπές σας αργούν, μην τις περιμένετε για να σταματήσετε το κάπνισμα. Αν έρχονται σύντομα ή αν μπορείτε να πάρετε άδεια από τη δουλειά σας, οργανώσετε τις κατά τέτοιο τρόπο που να ενισχύεται η προσπάθεια σας.

Τέλος, μία καλή ευκαιρία είναι να κόψετε το κάπνισμα είναι όταν έχετε αρρωστήσει και δεν μπορείτε να καπνίσετε. Αν δε η αρρώστια σας προκαλείτε ή επιδεινώνετε από το κάπνισμα, αποτελεί ένα καλό κίνητρο για σας να αποφασίσετε πλέον τη διακοπή.

Ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ένας σημαντικός λόγος που μπορεί πολλές από τις προηγούμενες προσπάθειες διακοπής να απέτυχαν είναι ο λανθασμένος χρόνος που επιλέχθηκε για να αρχίσει η διακοπή. Εσείς, σκεφθείτε ποια μπορεί να είναι η πιο ευνοϊκή ημέρα για σας, πιστέψτε στην καταλληλότητα της και μην την αλλάζετε χωρίς ιδιαίτερα σοβαρό λόγο.
Σεβαστείτε την και φροντίστε να αποτελεί κάτι ξεχωριστό για σας. Αργότερα, μπορεί να την γιορτάζετε κάθε χρόνο, όπως κάνετε και για τις άλλες σημαντικές ημερομηνίες της ζωής σας

Είστε, λοιπόν, έτοιμοι; Σκεφθείτε, βρείτε την ημέρα σας και γράψτε :

Η ημερομηνία που θα κόψω το κάπνισμα είναι : …………………………………_/………../……………..

Δ. Ζητήστε βοήθεια από τους δικούς σας ανθρώπους.

Το κόψιμο του τσιγάρου θα το καταφέρετε μόνος σας, το πόσο εύκολα θα γίνει αυτό , όμως, εξαρτάται και από τη βοήθεια που μπορεί να σας δώσουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα και όλοι όσοι ζουν καθημερινά μαζί σας.

Το να ειδοποιήσετε τους γύρω σας για την πρόθεση σας να κόψετε το τσιγάρο θα τους κάνει κατά κανόνα πιο υπομονετικούς αν τυχόν είστε πιο νευρικός ή συμπεριφερθείτε λίγο διαφορετικά απ’ ότι κάνατε παλαιότερα. Τα συμπτώματα στέρησης που θα νοιώσετε, περνούν πιο ανώδυνα αν οι γύρω σας είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν.

Ορισμένοι δεν ζητούν βοήθεια, γιατί φοβούνται μην τυχόν και δεν τα καταφέρουν και έτσι φανούν στους άλλους «αδύναμοι» ή «ανόητοι». Αν έχετε και εσείς παρόμοιους ενδοιασμούς πρέπει να ξέρετε ότι μια τέτοια γνώμη θα την έχετε μόνο εσείς και δεν θα είναι των άλλων. Τα μέλη της οικογένειας σας πάντοτε θα δείχνουν συμπάθεια και θα στηρίζουν την προσπάθεια σας, όσες φορές και αν την επαναλάβετε. Αν ο/η σύζυγος καπνίζει, γνωρίζει τις δυσκολίες του καπνίσματος και δεν θα σας υποτιμήσει, αν αποτύχετε. Αν δεν καπνίζει, τότε θα αναγνωρίσει την προσπάθεια σας και θα είναι πιο έτοιμος/η να σας βοηθήσει την επόμενη φορά. Στη δουλειά και στον κοινωνικό περίγυρο, τους περισσότερους δεν τους αφορά αν θα πετύχετε ή όχι. Αν δε παρά την αποτυχία επαναλάβετε την απόπειρα διακοπής, τότε οι άλλοι δε θα σχηματίσουν την εντύπωση ενός « αδύναμου» ανθρώπου, αλλά αντίθετα ενός που δίνει τις μάχες του και δεν λιποψυχά.  Εξ’ άλλου οι φίλοι σας είναι φίλοι και η εκτίμηση τους στο πρόσωπο σας δεν έχει να κάνει με το αν πετύχατε να κόψετε ή όχι το τσιγάρο. Όσο γι’ αυτούς που δεν σας συμπαθούν, εκτός από το ότι δεν θα πρέπει να σας ενδιαφέρει η γνώμη τους, αυτοί πάντα θα έχουν κάτι να κριτικάρουν..

 

Ε. Ζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς.

Είναι επομένως χρήσιμο να αναζητήσετε τη συμβουλή των ειδικών. Αν ο ειδικός σας είναι χρήσιμος για να φτιάξετε τη φορολογική σας δήλωση ή για να μάθετε να οδηγείτε, γιατί να μην έχετε την ίδια στήριξη και για κάτι τόσο σημαντικό όσο είναι η απαλλαγή σας από το κάπνισμα;
Μη ντρέπεστε να ζητήσετε τη βοήθεια των ειδικών. Επικοινωνήστε μαζί μας, σύμφωνα με το πρόγραμμα της γραμμής διακοπής.  Οι πιθανότητες να διακόψετε οριστικά το κάπνισμα θα είναι περισσότερες.

Εκτός από τη γραμμή διακοπής καπνίσματος, χρήσιμοι μπορούν να σας φανούν ο προσωπικός γιατρός σας και τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος ( στην ειδική ενότητα της ιστοσελίδας υπάρχουν οι σχετικές διευθύνσεις και τηλέφωνα ).

 

ΣΤ. Διδαχθείτε από τα λάθη του παρελθόντος

Αν αυτή η προσπάθεια για διακοπή του καπνίσματος δεν είναι η πρώτη που έχετε επιχειρήσει, σκεφθείτε με προσοχή τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ξανανάψετε το τσιγάρο και να ξαναγίνετε καπνιστής τις προηγούμενες.

Τις λεπτομέρειες για τα αίτια που αποτύχατε στις προηγούμενες προσπάθειες σας αναφέρετε αν χρειαστεί τις στους συμβούλους της γραμμής διακοπής καπνίσματος.

Στο κεφάλαιο για το «πώς να αποφεύγετε να ξανανάψετε τσιγάρο» θα βρείτε πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να αντεπεξέλθετε με επιτυχία καταστάσεις που μπορούν αν σας οδηγήσουν να ξαναρχίσετε το κάπνισμα.
Με βάση τις δικές σας καταγραφές, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας προσωπική λίστα των καταστάσεων που βάζουν  σε πειρασμό. Δίπλα σε κάθε μία απ’ αυτές, σημειώστε τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύετε να τις αντιμετωπίσετε.

 

Ζ. Αλλάξτε το περιβάλλον σας.

Μέχρι την ημερομηνία διακοπής, αντί να παραμείνετε αδρανείς, βυθισμένοι στην καπνιστική συνήθεια σας, και με την παρηγοριά ότι σε λίγο α το κόψετε ( άρα ας το απολαύσω) καλό είναι να υλοποιήσετε μια σειρά από ενέργειες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με καλύτερες συνθήκες την προσπάθεια σας.

Αυτές οι ενέργειες πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια και με σειρά τέτοια που να σας ταιριάζει περισσότερο.

Η. Ιατρικό ιστορικό.

Αν είστε βαρύς καπνιστής, πάσχετε από χρόνια πάθηση, παίρνετε φάρμακα, έχετε κατάθλιψη ή είστε πολύ αγχώδης, τότε είναι χρήσιμο να συμβουλευθείτε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε την προσπάθεια για να διακόψετε το κάπνισμα.
Η επίσκεψη και συζήτηση με γιατρό είναι επιπρόσθετα απαραίτητη αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική θεραπεία για ενίσχυση της προσπάθειας διακοπής.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι χημικές ουσίες στα τσιγάρα παρεμβάλλονται στον τρόπο δράσης μερικών φαρμάκων.

Θ. Η φαρμακευτική βοήθεια για τη διακοπή.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη διακοπή του καπνίσματος είναι η εξάρτηση των καπνιστών από την νικοτίνη. Όπως και στις άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, έτσι και στην περίπτωση της νικοτίνης η έλλειψη της από τον οργανισμό προκαλεί μια σειρά από δυσάρεστα φαινόμενα, γεγονός που αναγκάζει τον καπνιστή να « πάρει την απαραίτητη δόση» του, καπνίζοντας ένα ή περισσότερα τσιγάρα.
( Στο σχετικό κεφάλαιο υπάρχει μία αναλυτική παρουσίαση των συμπτωμάτων στέρησης και των τρόπων με τους οποίους μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε).

Ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για να απαλυνθούν τα συμπτώματα στέρησης είναι να χορηγηθεί η απαραίτητη δοσολογία νικοτίνης με άλλη μορφή στον οργανισμό. Μία ιδέα που ξεκίνησε ως τρόπος για να αντιμετωπιστεί η καπνιστική ανάγκη των πληρωμάτων των υποβρυχίων, οδήγησε στη συνέχεια στη δημιουργία σκευασμάτων νικοτίνης, που λαμβάνονται από το στόμα. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν και άλλες μορφές χορήγησης της νικοτίνης, όπως αυτή με ένα ειδικό δερματικό εμβάλωμα ( τσιρότο) ή με ρινικό spray και με ειδική – δική τσιγάρου- συσκευή για εισπνοές νικοτίνης.
Στη χώρα μας έχουν πάρει άδεια και κυκλοφορούν οι τσίχλες νικοτίνης και τα δερματικά εμβαλώματα.

Εκτός , όμως, από τα σκευάσματα νικοτίνης, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται δύο φάρμακα, που είχαν φτιαχτεί για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά από τις παρατηρήσεις σ΄αυτούς που τα ελάμβαναν φάνηκε ότι τους βοηθούσε στη διακοπή του καπνίσματος. Έτσι αυτά τα φάρμακα πήραν άδεια και ως φαρμακευτική αγωγή για καπνιστές που θέλουν να διακόψουν την κακή συνήθεια τους. Τα αποτελέσματα ήταν ευνοϊκά και έτσι τα συγκεκριμένα φάρμακα αποτελούν μία ακόμα επιλογή για να ενισχυθεί η διακοπή του καπνίσματος.
Χρησιμοποιώντας είτε νικοτινικά σκευάσματα, είτε τα ειδικά φάρμακα φάνηκε να αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας της διακοπής του καπνίσματος.
Καμία όμως μέθοδος δεν έχει απόλυτη επιτυχία. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια πολύ αποτελεσματική θεραπεία που να επιτυγχάνει πολύ υψηλά ποσοστά διακοπής. Τυχόν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ για τέτοιου είδους μεγάλες επιτυχίες είναι καλό να αντιμετωπίζονται με σύνεση.

Η τσίχλα και το επίθεμα νικοτίνης μπορεί να αγοραστούν χωρίς συνταγή. Τα ειδικά φάρμακα θέλουν συνταγή γιατρού. Τα φάρμακα έχουν θετικές επιδράσεις, αλλά και ανεπιθύμητες ενέργειες. Γι΄αυτό πριν από τη λήψη τους πρέπει αυτός που θα τα λάβει να έχει εξεταστεί από ιατρό, ο οποίος σε τελική ανάλυση φέρνει γενικά  την ευθύνη της χορήγησης των φαρμάκων.
Στην ειδική ενότητα υπάρχει αναλυτική παρουσίαση του κάθε φαρμακευτικού σκευάσματος. Αν μετά την ανάγνωση έχετε απορίες επικοινωνήστε μαζί μας για να σας τις λύσουμε. Επίσης, μπορείτε να απευθυνθείτε στον φαρμακοποιό σας για σχετικές πληροφορίες.

Είστε πραγματικά έτοιμος να διακόψετε;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ημερομηνία που θα κόψω το τσιγάρο είναι η …./ …/ …..

 

Αν στα παραπάνω ερωτήματα η απάντηση σας δεν είναι ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ, αναζητήσατε και συμβουλευθείτε τους συμβούλους της γραμμής διακοπής καπνίσματος που θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσατε κάτι που δεν έχετε καταλάβει ή δεν σας ικανοποιεί.

 

Αυτό είναι το πιο ουσιαστικό στάδιο  της προσπάθειας σας. Είναι αυτό που αρχίζει από το πρωινό που δεν θα ξαναβάλετε στο στόμα σας το τσιγάρο.

Για να φτάσετε έως εδώ, έχετε ήδη διανύσει ένα σημαντικό κομμάτι του δρόμου που οδηγεί στην ελευθερία και στην καλύτερη σωματική υγεία και ευεξία. Συγχαρείτε γι’ αυτό τον λόγο τον εαυτό σας. Αν όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια, σας φανούν δύσκολα, να ξέρετε πως οι εμπειρίες δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που έκοψαν το κάπνισμα, δεν ανέφεραν πως ταλαιπωρήθηκαν ή αντιμετώπισαν ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Επομένως, έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, συγκεντρωθείτε στην προσπάθεια σας και θα τα καταφέρετε και εσείς.