Ηλεκτρονικό Τσιγάρο & Νομοθεσία

Λαμβάνουμε συχνά ερωτήσεις για το τι ισχύει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Υπάγεται και στις ίδιες διατάξεις και απαγορεύσεις με το κανονικό;

Η απάντηση είναι σαφής όπως γνωμοδότησε το ΣΤΕ (ΣτΕ 704/2018 – 23 Μαρτίου 2018)

Σημαντική απόφαση για την απαγόρευση και του ηλεκτρονικού τσιγάρου, εκεί όπου ο νόμος απαγορεύει και το κανονικό τσιγάρο έλαβε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε μια προσπάθεια διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου απορρίπτοντας προσφυγή του Συνδέσμου των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τσιγάρου, έκρινε ότι στους ίδιους περιορισμούς και απαγορεύσεις που υπάγεται το κανονικό τσιγάρο, υπάγεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Επειδή, η ως άνω βλάβη των μελών του αιτούντος Συνδέσμου δεν προκαλείται από τις προσβαλλόμενες κανονιστικές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες αφορούν το καθεστώς διαφημίσεως, πωλήσεως και χρήσεως του συμβατικού τσιγάρου, αλλά από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του ν. 4419/2016, οι οποίες επιβάλλουν την ισχύ του καθεστώτος αυτού και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τούτο, διότι με την παραπομπή στις διατάξεις αυτές οι εν λόγω κανονιστικές αποφάσεις καθίστανται περιεχόμενο του τυπικού νόμου. Η δε, δια της παραπομπής σε αυτές, ρύθμιση με τον νόμο του καθεστώτος διαφημίσεως, πωλήσεως και χρήσεως του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν μεταβάλλει την φύση της ως ρυθμίσεως τυπικού νόμου. Πράγματι, τυχόν αποδοχή της κρινομένης αιτήσεως για τους προβαλλόμενους λόγους ακυρώσεως ή για ορισμένους εξ αυτών δεν θα είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του συνόλου ή μέρους των διατάξεων των προσβαλλόμενων κανονιστικών πράξεων, οι οποίες ουδόλως αφορούν τα μέλη του αιτούντος συνδέσμου, αλλά την ακύρωση, ολική ή μερική, της επεκτάσεως της ισχύος των διατάξεων αυτών στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, δηλαδή του συνόλου ή μέρους των ίδιων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 24 του ν. 4419/2016. Συνεπώς, η κρινόμενη αίτηση απαραδέκτως στρέφεται κατά των πράξεων αυτών.

Κατά συνέπεια σε όσους χώρους απαγορεύεται η χρήση του κανονικού τσιγάρου, στους ίδιους χώρους απαγορεύεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε όσους διαφημιστικούς περιορισμούς υπόκειται το κανονικό τσιγάρο στους ίδιους υπόκειται και το ηλεκτρονικό.

Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας, μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων, είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α΄ και Β΄ βαθμού), η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές στην περιοχή της ευθύνης τους, καθώς και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.