Και λίγα τσιγάρα την ημέρα βλάπτουν τα παιδιά που θα γεννηθούν.

Τα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες που καπνίζουν λίγα τσιγάρα την ημέρα ( έως10 ) είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν προβλήματα όχι μόνο μετά τον τοκετό ( όπως να είναι ελλιποβαρή ή να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς), αλλά και αργότερα, όταν μεγαλώσουν, στην εφηβική ηλικία, φαίνεται να παρουσιάζουν συχνότερα γνωσιακές λειτουργίες ( δυσκολίες μάθησης, επίλυσης προβλημάτων, ικανότητες απομνημόνευσης κ.α)

Στις Η.Π.Α. περίπου το 8% των γυναικών καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Drug and Alcohol Dependence επικεντρώθηκε στς παρατηρήσεις μίας ομάδας 131 εφήβων για την οποία υπήρχαν στοιχεία της καπνιστική συνήθειας των μητέρων τους και αξιολογήθηκαν από τους δασκάλους βάση ενός ειδικού ερωτηματολογίου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η έκθεση ως έμβρυα σε μόλις 10 τσιγάρα ήταν αρκετή για να βλάψει τις δεξιότητες σκέψης στην εφηβική ηλικία.

Επομένως, η προσπάθεια πρέπει να είναι η πλήρης διακοπή καπνίσματος στις έγκυες και όχι ο μετριασμός του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζουν.

 

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας