ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΩΣΤΟ

Απογοήτευση προκάλεσε στην Καλιφόρνια η απόφαση του κυβερνήτη Jerry Brown να θέσει βέτο σε σχέδιο νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα στις παραλίες της πολιτείας και στα πάρκα της.  Από το 1989 έως το 2014 τα πιο συνήθη απορρίμματα που μαζευόντουσαν κάθε χρόνο στις ακτές της Καλιφόρνιας ήταν τσιγάρα και φίλτρα τσιγάρων,περισσότερα από 6,9 εκατομμύρια,  δηλ. το 37% όλων των απορριμμάτων στις ακτές, με δεύτερα στη λίστα τα περιτυλίγματα και τις συσκευασίες τροφίμων (10%) και 8% όλα τα υπόλοιπα.

Το κάπνισμα στην παραλία ήδη έχει απαγορευτεί σε πολλές πόλεις και Πολιτείες όπως παραδείγματος χάρη στο Σαν Φραντζίσκο, στο Σαν Ματέο και στο Λος Άντζελες.

Το 2009 το Μαίν απαγόρευσε το κάπνισμα στα πάρκα και στις ιστορικές τοποθεσίες,  ενώ πέρυσι στη Νέα Υερσέη ένας παρόμοιος νόμος υπεγράφη που απαγορεύει το κάπνισμα στις παραλίες στα πάρκα και στα δάση της Πολιτείας, με ένα πρόστιμο για τους παραβάτες που κυμαίνεται από 100 έως 250$.

Αυτή η απόφαση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας που εναντιώνεται στην προσπάθεια για μείωση των επιπτώσεων του καπνίσματος τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον, απογοήτευσε τις αντικαπνιστικές οργανώσεις, οι οποίες με τον αγώνα τους και τη συμπαράσταση της πολιτείας έχουν δει να πέφτει συνεχώς το ποσοστό των καπνιστών και από το 1988 που το 24% των κατοίκων της Καλιφόρνιας κάπνιζε, αυτό πλέον το 2014 συνεχίζει να το κάνει το 12%, ποσοστό που είναι το δεύτερο χαμηλότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επομένως παρατηρούμε για μία ακόμα φορά ότι και στις πιο προηγμένες χώρες του αντικαπνιστικού αγώνα, υπάρχουν αντιδράσεις και οπισθοδρομήσεις κάτω από πολιτικές και άλλες πιέσεις. Η θητεία του κυβερνήτη Brown λήγει σε 15 μήνες και οι αντικαπνιστές θα λάβουν υπόψη στην επιλογή τους και αυτή του την απόφαση.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας