Το ” άτμισμα δεν είναι κάπνισμα” αλλά δεν παύει να είναι βλαβερό και αφύσικη συνήθεια.

Με το σύνθημα’ Το άτμισμα δεν είναι κάπνισμα” ο  Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), ο οποίος σκοπεύει να αλλάξει τίτλο του και να ονομάζεται Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος, προσπαθεί να μας πείσει, σε συνέντευξη τύπου το Δεκέμβρη του 2018, ότι κακώς η νομοθεσία προβλέπει την ίδια μεταχείριση των νικοτινούχων εισπνεόμενων προϊόντων, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα όπως “είμαστε η μόνη χώρα με τέτοια συμπεριφορά”, ξεχνώντας βέβαια ότι η χώρα μας απλά έχει εφαρμόσει Ευρωπαϊκή οδηγία, ή αναφέροντας το άλλο επιχείρημα  πως “το άτμισμα είναι λιγότερο βλαβερό”. Παρόλο που είναι ακόμα νωρίς για οριστικά συμπεράσματα – με βάση τις επιστημονικές αρχές – και παρόλο που συσσωρεύονται οι ενδείξεις για την ανθυγιεινή συνήθεια του ατμίσματος, και μόνο το επιχείρημα: απόκτησε αυτή τη συνήθεια γιατί είναι λιγότερο βλαβερή , είναι από μόνο του πρόκληση στη νοημοσύνη μας. άλλο απέκτησε αυτή τη συνήθεια γιατί είναι υγιεινή και άλλο απέκτησε την γιατί είναι δυνητικά λιγότερο επικίνδυνη.

Το ίδιο ισχύει για την οργή του Συνδέσμου για τα μη νικοτινούχα ατμικά προϊόντα. Νομίζουμε ότι και πάλι πάσχει λογικά η οργή τους για τις απαγορεύσεις τους. Δηλ. τι ζητούν να ατμίζουν οι Έλληνες έτσι απλά για να μοιάζει το στόμα τους εξάτμιση αυτοκινήτου; Ξέρουν πολύ καλά ότι αυτή η πρακτική είναι το δόλωμα για το επόμενο στάδιο που είναι τα νικοτινούχα σκευάσματα και η μετατροπή ελεύθερων ατόμων σε εξαρτημένα.

Όσο δε για το φόβο αφανισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επικράτηση των πολυεθνικών, αργά καταλαβαίνουν πως χρησιμοποιήθηκαν ως κράχτες και λαγοί για τις πολυεθνικές. Ας θυμηθούν τι συνέβει και με τα καπνικά προϊόντα. Δεν ήταν το κράτος ή κάποιος άλλος που εξαφάνισε τους Έλληνες παραγωγούς και τις Ελληνικές καπνοβιομηχανίες. Ήταν η αναντίρρητη τάση επικράτησης του ισχυρότερου ( δηλ. των πολυεθνικών) πάνω στους μικρούς. Οι κυρίαρχοι στα ατμικά προϊόντα θα είναι και πάλι οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας