31 Μαΐου 2019: Παγκόσμια ημέρα χωρίς καπνό!

Κάθε χρόνο, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Μέλη του, την 31 Μαΐου δίνεται η ευκαιρία να συντονίσουν δράσεις ενημέρωσης, για τις θανατηφόρες και τις άλλες βλαπτικές επιδράσεις από τη χρήση  καπνικών προϊόντων στην υγεία.

Την 31 Μαΐου 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εστιάζει μεταξύ άλλων στην επίδραση από τη χρήση των καπνικών προϊόντων στην κατάσταση υγείας των πνευμόνων που προκαλεί εκτός από καρκίνο, χρόνιες αναπνευστικές διαταραχές και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής και όχι μόνο των καπνιστών.

Ο WHO επισημαίνει ότι, οι υπεύθυνοι για την προστασία της δημόσιας υγείας, κυβερνητικοί φορείς και οι συνεργαζόμενες αντικαρκινικές και αντικαπνιστικές οργανώσεις κάθε χώρας, οφείλουν να υιοθετήσουν πολιτικές για μείωση της κατανάλωσης καπνικών προϊόντων.

Παραπέρα επισημαίνεται ότι, η μόλυνση του περιβάλλοντος από τον καπνό του τσιγάρου – στους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους -που περιέχει πάνω από 7000 γνωστές χημικές ενώσεις από τις οποίες οι 69 είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες, προκαλούν- σε καπνιστές και μη καπνιστές –πρόσθετους κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, αναπνευστικές διαταραχές και άλλες επιπλοκές.

Οι προτεινόμενες παγκόσμιες αντικαπνιστικές δράσεις για την χωρίς καπνό ημέρα την 31 Μαΐου 2019, φαίνονται συνοπτικά στις παρακάτω οδηγίες για λήψη μέτρων αποφυγής του καπνίσματος όπως :

  • Επισήμανση των κινδύνων στην υγεία από τη χρήση καπνικών προϊόντων το παθητικό κάπνισμα και τη βλαπτική τους επίδραση στη λειτουργία των πνευμόνων
  • Αύξηση των θανάτων από καρκίνο και άλλα νοσήματα των πνευμόνων
  • Ενημέρωση για τη σχέση θανάτων ασθενών με φυματίωση από το κάπνισμα
  • Επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στις διάφορες ηλικιακές ομάδες,
  • Επισήμανση για τη σημασία στην καλή ποιότητα ζωής από την διατήρηση υγειών πνευμόνων
  • Ενεργοποίηση δράσεων και υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων από κυβερνητικούς και άλλους φορείς σε συνεργασία με το κοινό , με στόχο τη μείωση των κινδύνων των πνευμόνων από το κάπνισμα.

Για όλα τα παραπάνω, οι κυβερνήσεις των χωρών που είναι μέλη του WHO ενθαρρύνονται να αναλάβουν πρόσθετα μέτρα για πλήρη ενεργοποίηση της λεγομένης συνθήκης FCTC με στόχο την παραπέρα μείωση των κινδύνων από τη χρήση καπνού.

 

Τα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας οφείλουν επίσης να υιοθετήσουν και να προωθήσουν δράσεις προστασίας της υγείας των οικογενειών και των παιδιών τους, από τους κινδύνους του καπνού.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας