Αρνητικά συμπτώματα υγείας σε νέους από τη χρήση  ηλεκτρονικών τσιγάρων: Αποτελέσματα από εθνική έρευνα για τους νέους στις ΗΠΑ

 

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι το πιο διαδεδομένο προϊόν καπνού που χρησιμοποιούν οι νέοι στις ΗΠΑ, αλλά λίγα είναι γνωστά για τα συμπτώματα υγείας που βιώνουν οι χρήστες.

Μεταξύ Αυγούστου 2016 και Μαΐου 2017, ομάδα ερευνητών από διάφορα επιστημονικά κέντρα πραγματοποίησε μια εθνικά αντιπροσωπευτική τηλεφωνική έρευνα σε 975 νέους ηλικίας 13-17. Οι ερωτηθέντες που ανέφεραν ότι έχουν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο ρωτήθηκαν αν είχαν βιώσει ποτέ έξι σωματικά συμπτώματα υγείας που πιστεύουν ότι προκλήθηκαν από τη χρήση του. Οι ερευνητές εξέτασαν εάν τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τα δημογραφικά στοιχεία και τη χρήση καπνού.

Περίπου το 12,4% των ερωτηθέντων (αρ = 141) ανέφεραν ότι δεν δοκίμασαν ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο. Από τους χρήστες το 37,0% ανέφερε χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στις τελευταίες 30 ημέρες, το 17,2% ανέφερε χρήση τσιγάρου τις τελευταίες 30 ημέρες και το 23,7% ανέφερε χρήση άλλου προϊόντος καπνού για 30 ημέρες. Οι περισσότεροι (63,3%) ανέφεραν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, συχνότερο ο βήχας (42,3%), ακολουθούμενο από ζαλάδα (31,5%), πονοκέφαλο ή ημικρανία (25,4%), ξηρό ή ερεθισμένο στόμα ή λαιμός (14,9%), δύσπνοια ( 13,7%), αλλαγή ή απώλεια γεύσης (3,5%) και άλλα (5,7%, ναυτία, ξηροφθαλμία, πόνο στο αυτί και σφίξιμο στο στήθος). Οι πονοκέφαλοι ήταν πιο συνηθισμένοι μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων τις τελευταίες 30 ημέρες σε σχέση με τους μη χρήστες (43,8% έναντι 14,6%). Η δύσπνοια ήταν πιο συχνή μεταξύ των χρηστών κανονικών τσιγάρων τις τελευταίες 30 ημέρες (33,8% έναντι 9,5%) και χρηστών άλλων προϊόντων καπνού (31,6% έναντι 8,2%). Οι χρήστες τσιγάρων τις τελευταίες 30 ημέρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν οποιοδήποτε σύμπτωμα (86,0% έναντι 58,6%).

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι νέοι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων αποδίδουν τα συμπτώματα υγείας στη χρήση του τους. Οι χρήστες στις προηγούμενες 30 ημέρες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ορισμένα συμπτώματα από τους μη χρήστες.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως είναι ακόμα νωρίς – δεν έχουμε ακόμα επαρκή ερευνητικά δεδομένα για να γνωρίζουμε τι ζημιά μπορεί να προκαλεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Για αυτό το λόγο και δεν το συστήνουμε σαν υποκατάστατο του κανονικού. Αν όμως ήδη κάνετε ηλεκτρονικό τσιγάρο, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο για την οριστική απαλλαγή από τη νικοτίνη. Μη διστάσετε να καλέσετε την Ανοιχτή Γραμμή στο 215 215 2121.