Τα αδύναμα επιχειρήματα υπέρ του καπνίσματος

 

Οι περισσότεροι καπνιστές συχνά δεν μπορούν να θυμηθούν το γιατί άναψαν το πρώτο τους τσιγάρο, Συνήθως έγινε κάτω από την πίεση του να ανήκουν και αυτή στην ” ομάδα” των φίλων τους. Σε κάθε, όμως, περίπτωση οι πρώτες ρουφηξιές δεν ήταν η καλύτερη δυνατή εμπειρία που είχαν ( Σχεδόν όλοι αναφέρουν την αναστάτωση και συχνά την αηδία που ένιωσαν). Συνέχισαν, όμως, αυτή τη “συνήθεια”.

Στο ερώτημα γιατί συνεχίζουν να καπνίζουν, αναφέρονται παρακάτω οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι καπνιστές στις διάφορες έρευνες και ταυτόχρονα γίνεται για κάθε μία “δικαιολογία” ένα μικρό σχόλιο :

 

  • Για να ηρεμήσουν, να ανακουφιστούν από κάποια συναισθηματική φόρτιση ( συγκίνηση): π.χ όταν έχουν νεύρα γιατί κάτι δεν έγινε όπως το ήθελαν, όταν κάτι που περιμένουν ματαιώνεται, όταν στενοχωριούνται ή αισθάνονται πίεση να αντεπεξέλθουν σε μία πρόκληση κ.λ.π.

 Αδύναμο επιχείρημα, Μοιάζει περισσότερο με κρύψιμο του κεφαλιού στην άμμο ή δείχνει έλλειψη γνώσης πολλών άλλων καλύτερων μεθόδων που υπάρχουν για να καταπολεμηθεί το άγχος και να εξισορροπηθεί η συναισθηματική υπερφόρτωση ( μερικές σχετικές συμβουλές θα βρείτε στις επόμενες σελίδες του ιστοτόπου μας)

 

  • Από ευχαρίστηση: π.χ μετά από κάποια επιτυχία το κάπνισμα τους προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση, το θεωρούν ως μια ανταμοιβή για να γιορτάσουν αυτό που ολοκλήρωσαν με επιτυχία.

Μία από τις πιο γεμάτες ευχαρίστηση στιγμές εκδηλώνεται με το να μπορεί κάποιος να γελάσει με την καρδιά του, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Έχετε όμως προσέξει πως το δυνατό γέλιο στον καπνιστή συχνά κόβεται από επίμονο βήχα, που με τη σειρά του του “κόβει” την ευχαρίστηση; Υπάρχει πιο καλύτερη και κλασική ευχαρίστηση από το να μπορείς να αισθάνεσαι αυτάρκης να απολαύσεις μία επιτυχία σου, να μπορείς άνετα να πάρεις τις βαθιές ανάσες της επιτυχημένης προσπάθειας σου; Ο βρώμικος καπνός, τι συνεισφέρει;

 

  • Για να αισθάνονται κοινωνικά προσαρμοσμένοι: π.χ όταν οι φίλοι τους είναι καπνιστές και δεν θέλουν να αποτελούν εξαίρεση.

Οι φίλοι είναι αυτοί που σ΄αγαπούν, που μοιράζονται τις ίδιες με εσένα πεποιθήσεις και απόψεις, που σέβονται εσένα και την οικογένεια σου. Σε τι θα τους ικανοποιήσεις ως φίλος, αν κάνεις κακό στον εαυτό σου και στους δικούς σου με το κάπνισμα που κάποιοι απ΄αυτύς δεν το έχουν ακόμα σταματήσει; Ο φίλος στηρίζει και σέβεται την απόφαση σου ( και αν είναι και αυτός νουνεχής θα προσπαθήσει να σου μοιάσει αν δεν καπνίζεις ή να σε βοηθήσει αν έχεις κόψει το κάπνισμα. Αυτό είναι κοινωνική προσαρμογή και όχι το αντίστροφο.

 

  • Γιατί διασκεδάζει τη μοναξιά ( ή την αμηχανία τους) και γεμίζει το χρόνο τους. Πολλοί θεωρούν το τσιγάρο μια καλή παρέα, όταν είναι μόνοι τους και δεν έχουν τι να κάνουν. Π.χ. αναμένοντας να παραλάβουν κάποιο δικό τους, όταν έχουν τελειώσει μία δουλειά και δεν έχουν τι να κάνουν, όταν είναι μόνοι χωρίς παρέα.

Είναι η αντίθετη όψη της προηγούμενης δικαιολογίας, που δείχνει έλλειψη γνώσης των εναλλακτικών μεθόδων που υπάρχουν για να μην αισθάνεται κάποιος δυσάρεστα σε τέτοιες καταστάσεις. Εξάλλου η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που δεν καπνίζουν δεν ανταποκρίνονται φυσιολογικά και θετικά στις στιγμές μοναξιάς ή αμηχανία τους, χωρίς να χρειάζεται να αυτοτραυματίζονται με την ανθυγιεινή πρακτική του καπνίσματος;

 

  • Γιατί αυξάνει την ενεργητικότητα τους και τους βοηθά στην εργασία, ιδίως όταν αυτή είναι πνευματική. Πολλοί αναφέρουν ότι τους βοηθά να είναι πιο αποδοτικοί και τους στηρίζει σ’ αυτό που κάνουν. Π.χ. κάποιοι αριθμητικοί υπολογισμοί, συμπλήρωση δηλώσεων.

Αποτελεί μία πιο τις πιο λανθασμένες αντιλήψεις για την παραγωγική ικανότητα σε πνευματική και σωματική εργασία. Το κάπνισμα σε αποσπά από την προσήλωση που χρειάζεσαι σ΄αυτό που κάνεις. Η εικόνα του εργαζόμενου του γραφείου που ανάβει ένα τσιγάρο ενώ δεν έχει ακόμα καπνίσει το προηγούμενο δεν είναι εικόνα πνευματικής ευεξίας, αλλά το αντίθετο.

 

  • Από συνήθεια: για την ικανοποίηση που προσφέρει η επαναλαμβανόμενη, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία επανάληψη της τελετουργίας του καπνίσματος.

Και πάλι αν κάποιος σκεφτεί ότι το ίδιο ικανοποιητικά μπορεί να απασχολήσει τα χέρια του με τα κλειδιά του ή ένα κομπολόι ή με το φτιάξει το τσάι, τον καφέ ή ένα ρόφημα  ή να τακτοποιήσει τα πράγματά του, δεν φαντάζει παράλογο να πρέπει να έχει συνήθεια κάτι που του κάνει κακό στον ίδιο και την οικογένεια του;

 

  • Για να μην παχύνουν, αν και συνήθως αυτός ο λόγος παρουσιάζεται με ανάστροφη φορά, δηλ. από το φόβο ότι η διακοπή θα τους παχύνει συνεχίζουν να καπνίζουν.

Δεν παχαίνει ή αδυνατίζει κάποιος επειδή δεν καπνίζει ή καπνίζει. Παχαίνουμε γιατί τρώμε πιο πολύ και δεν ασκούμε το σώμα μας όσο πρέπει. Η καθιστική ζωή είναι αυτή που παχαίνει. Ο καπνιστής που το έκοψε και κάνει καθημερινά μέτρια ή ελαφριά άσκηση κερδίζει σε ευεξία και διατηρεί το βάρος του κανονικά, εφόσον δεν χρησιμοποιεί ως υποκατάστατα τα διάφορα snacks και πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα.

 

  • Γιατί βοηθά στην λειτουργία του εντέρου, ιδίως τέτοια σύνδεση γίνεται συνήθως από γυναίκες και αφορά το πρωινό τσιγάρο που συνοδεύει τον καφέ.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί φυσιολογικοί τρόποι να επιτύχει κάποιος την καλύτερη λειτουργία του εντέρου του που η χρήση της νικοτίνης να αποτελεί τελευταία ( και πολύ συχνά αναποτελεσματική επιλογή). Εξάλλου ο καφές από μόνος του έχει τις ίδιες επιδράσεις.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι καπνιστές συνδέουν το κάπνισμα με ορισμένες καταστάσεις και γεγονότα, με την παρουσία τους σε συγκεκριμένους χώρους, με τις διαθέσεις αλλά και με τις φοβίες τους. Είναι ένας τρόπος αντίδρασης και προσαρμογής τους. Είναι μία εξάρτηση ψυχολογική , μία συμπεριφορά που εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αλλάξει

Μια άλλη βασική αιτία, που είναι κοινή σε όλους τους καπνιστές και η οποία ευθύνεται για την ανάγκη της τακτικής κατανάλωσης προϊόντων καπνού, είναι:

  • Η σωματική εξάρτηση (εθισμός). Πολλά τσιγάρα καπνίζονται ημερησίως για να ικανοποιηθεί η πίεση που ασκεί στους καπνιστές η ανάγκη να μη στερηθεί ο οργανισμός τους την νικοτίνη, μία από τις πιο εθιστικές ουσίες που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Το σωστό στις ημέρες μας θα ήταν να μιλάμε για εθισμό στην νικοτίνη, καθώς η νέα μόδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου προσπαθεί να διαιωνίσει την εξάρτηση, δήθεν πιο υγιεινά.

Πολλοί καπνιστές γνωρίζουν ότι το κάπνισμα προκαλεί εθισμό, λίγοι, όμως, το αναδεικνύουν ως μία από τις σημαντικότερες αιτίες που συνεχίζουν να καπνίζουν. Όσοι καπνιστές είναι ώριμοι για να διακόψουν, αισθάνονται αυτή την  εξάρτηση τους πολύ εντονότερα, αντιλαμβανόμενοι πόσο ανελεύθεροι είναι και πως εις βάρος της υγείας τους έχουν μετατραπεί σε κερδοφόρα πηγή πανίσχυρων βιομηχανιών που με κάθε τρόπο, άμεσο ή έμμεσο προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν.

Οι καπνιστές είναι παγιδευμένοι σε ένα φαύλο κύκλο στον οποίο μπήκαν χωρίς καλά – καλά να το καταλάβουν,  χωρίς να έχουν σκεφθεί τις συνέπειες που θα έχει γι’ αυτούς το κάπνισμα. Αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί, όμως, να ανοίξει και ο καπνιστής να βγει έξω, αρκεί να υπάρξει η σχετική θέληση και να επιλεγεί ο κατάλληλος για τον καθένα τρόπος για να γίνει αυτό.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας