Η παρέα με καπνιστές

Όπως έχει αναφερθεί στο στάδιο προετοιμασίας είναι χρήσιμο να πληροφορήσετε τα μέλη της οικογένειας σας, τους φίλους και τους συναδέλφους σας ότι θα διακόψετε το κάπνισμα. Όταν αυτοί είναι καπνιστές, παρακαλέστε τους να μην καπνίζουν μπροστά σας και να μην σας προσφέρουν τσιγάρο.
Στο σπίτι σας επιβάλετε να μην καπνίζουν μέσα σ’ αυτό. Αν δεν μπορούν να το κόψουν μαζί σας ( και αυτό είναι κάτι που συστήνεται σε ζευγάρια καπνιστές), ας συνεχίσουν τη συνήθεια τους καπνίζοντας στο μπαλκόνι ή σε κάποιο ξεχωριστό δωμάτιο του σπιτιού.
Ιδίως ζητήστε να μην καπνίζουν όταν κάθεστε μαζί και βλέπετε τηλεόραση.
Ζητήστε τους να μη σας προσφέρουν τσιγάρα, ακόμα και αν το ζητήσετε.
Σ’ ότι αφορά τους φίλους και συναδέλφους σας, είναι πιθανό να τους ενοχλήσετε λίγο, αν παρουσιάσετε έντονη νευρικότητα και τ’ άλλα συμπτώματα διαταραχής των διαθέσεων που προκαλεί η στέρηση νικοτίνης.

Οι φίλοι σας, καπνιστές και μη καπνιστές, θα σας καταλάβουν και θα σας βοηθήσουν.

Χρειάζεται, όμως, προσοχή γιατί, όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες, πολλές φορές η υποτροπή (το άναμμα πάλι του τσιγάρου) γίνεται γιατί κάποιος γνωστός το προσέφερε παρακινώντας αυτόν που το είχε κόψει να τα παρατήσει. Επισημάνετε στους γνωστούς και φίλους σας που καπνίζουν ότι θα το θεωρήσετε «εχθρική» ενέργεια το να σας πιέσουν να πάρετε ένα τσιγάρο.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας