Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία του σκύλου και της γάτας μας

Με αφορμή μια καταγγελία που δεχθήκαμε για την παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου σε κομμωτήριο σκύλων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το κάπνισμα εκτός από εμάς και τους γύρω μας (παθητικό κάπνισμα), βλάπτει σοβαρά την υγεία του σκύλου και της γάτας μας και μπορεί να  οδηγήσει σε καρκίνο.

Το παθητικό κάπνισμα όχι μόνο βλάπτει τα κατοικίδια, αλλά σύμφωνα με έρευνες διπλασιάζει (σε κάποιες περιπτώσεις τετραπλασιάζει) την πιθανότητα να πάθουν καρκίνο.

Αν δεν σας ενδιαφέρει να κόψετε το τσιγάρο για να προστατεύσετε τη δική σας υγεία, κάντε το για το σκύλο ή τη γάτα σας!

Σύμφωνα με νεώτερες έρευνες του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης στη Σκωτία:

 • Οι ερευνητές παροτρύνουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που καπνίζουν να εγκαταλείψουν τη συνήθεια αυτή για χάρη των κατοικίδιων συντρόφων τους.
 • Οι έρευνες δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το παθητικό κάπνισμα από ό, τι ακόμη και οι άνθρωποι, επειδή περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και στο πάτωμα, όπου τα καρκινογόνα σωματίδια τείνουν να παραμένουν.
 • Τα υπόλειμματα του καπνού παραμένουν στο περιβάλλον του καπνιστή σε έπιπλα, χαλιά, κουρτίνες, υφάσματα, ρούχα, ανθρώπινο δέρμα, γούνα ζώων και άλλες επιφάνειες.

Η συνεχιζόμενη αυτή μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης αποδεικνύει σαφώς ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ κατοικίδιων ζώων που ζουν με καπνιστές και υψηλότερου κινδύνου σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος, βλάβη των κυττάρων, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία.

Σύμφωνα με την Clare Knottenbelt, επικεφαλής της μελέτης της Γλασκόβης και καθηγήτρια φαρμακολογίας μικρών ζώων και ογκολογίας:

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η έκθεση στον καπνό στο σπίτι έχει άμεσο αντίκτυπο στα κατοικίδια ζώα. Διακινδυνεύει την συνεχιζόμενη βλάβη των κυττάρων, αυξάνει το βάρος μετά την στείρωση και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων.

Τα προηγούμενα αποτελέσματα της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά λαμβάνουν σημαντικές ποσότητες καπνού όταν ζουν σε ένα καπνιστικό περιβάλλον.

Η τρέχουσα μελέτη αφορά τις γάτες και δείχνει ότι επηρεάζονται ακόμη περισσότερο απ’ ότι τα σκυλιά, πιθανότατα λόγω της συνήθεια τους να καθαρίζουν το τρίχωμα τους αναγκάζοντάς τες να καταπιούν υπόλειμματα καπνού που ήταν προσκολλημένα στην γούνα τους.

Ως συμπτωματικό εύρημα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα σκυλιά που ζουν με ιδιοκτήτες που καπνίζουν εμφανίζονται να κερδίζουν περισσότερο βάρος μετά από στείρωση από σκύλους που ζουν με μη καπνιστές.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τους όρχεις πρόσφατα στειρωμένων αρσενικών σκύλων που ζούσαν σε καπνιστικό περιβάλλον και διαπίστωσαν ότι ένα γονίδιο που χρησιμεύει ως δείκτης κυτταρικής βλάβης ήταν υψηλότερο από ότι σε σκυλιά που ζούσαν με μη καπνιστές. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το ίδιο γονίδιο μεταβάλλεται σε σκύλους με ορισμένα είδη καρκίνου, επομένως αυτό το εύρημα είναι ανησυχητικό.

Παλαιότερες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι που ζουν σε καπνιστικά περιβάλλοντα είναι πιθανότερο να υποφέρουν από αναπνευστικές ασθένειες όπως άσθμα και βρογχίτιδα, καθώς και καρκίνο του πνεύμονα, από σκύλους που ζουν με μη καπνιστές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της Γλασκώβης μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ακόμα και με πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, τα κατοικίδια που ζουν σε περιβάλλον καπνιστών λαμβάνουν σημαντικές ποσότητες καπνού. Το κάπνισμα σε διαφορετικό χώρο του σπιτιού δεν εξαλείφει την έκθεσή τους – μειώνει μόνο την ποσότητα καπνού που λαμβάνει στο σώμα τους.

Σύμφωνα τις προηγούμενες μελέτες του Colorado State University & του Πανεπιστημίου Tufts, στη Βοστώνη των ΗΠΑ:

 • Τα κατοικίδια ανθρώπων που καπνίζουν έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο.
 • Σκύλοι που εκτίθενται στον καπνό (σκύλοι παθητικοί καπνιστές) παρουσιάζουν πολύ συχνότερα καρκίνο στη μύτη ή στους πνεύμονες σύμφωνα με έρευνα του Colorado State University. Ο καρκίνος στη μύτη εμφανίζεται κυρίως σε σκύλους με μακριές μουσούδες, όπως οι Γερμανικοί Ποιμενικοί. Δυστυχώς, τα σκυλιά με ρινικό καρκίνο δεν επιβιώνουν συνήθως περισσότερο από ένα χρόνο. Οι σκύλοι με κοντύτερες μουσούδες, όπως μπόξερ και μπουλντόγκ,εμφανίζουν αυξημένα περιστατικά καρκίνου στους πνεύμονες σε σύγκριση με τους σκύλους με μακριά μουσούδα.
 • Μικρότερα κατοικίδια και πουλιά επίσης μπορούν να επηρεαστούν από το παθητικό κάπνισμα καθώς είναι πολύ ευαίσθητα στις επιπτώσεις του καπνού.
 • Οι γάτες που ζουν με καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν λέμφωμα (γνωστό και ως λεμφοσάρκωμα), μια σοβαρή μορφή καρκίνου του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts, στη Βοστώνη των ΗΠΑ.
  Η ίδια μελέτη συνδέει το παθητικό κάπνισμα με τον καρκίνο του στόματος (καρκίνωμα πλακώδους κυττάρου) στις γάτες. Επίσης τα γατάκια που ζουν με περισσότερους από έναν καπνιστές και εκείνα που εκτίθενται σε παθητικό καπνό για περισσότερο από 5 χρόνια είχαν ακόμη υψηλότερα ποσοστά αυτού του καρκίνου.
 • Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα έδειξε ότι οι γάτες που ζουν με καπνιστές έχουν νικοτίνη και άλλες τοξίνες στα ούρα τους.
 • Παλαιότερα πίστευαν ότι αυτό το είδος του καρκίνου προκαλείται από έναν ιό λευχαιμίας, αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η παθητική έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, έχει καταστροφικές συνέπειες για τις γάτες. Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν οι γάτες περιποιούνται τη γούνα τους καταπιούν μολυσμένη σκόνη, αιθάλη, στάχτη και νικοτίνη που αιχμαλωτίστηκε στη γούνα τους.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι τα σκυλιά στα καπνιστικά περιβάλλοντα έχουν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα.

Προσοχή, εάν ένα κατοικίδιο φάει κατά λάθος ένα τσιγάρο κινδυνεύει σοβαρά με δηλητηρίαση που μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο.

Αν δεν μπορείτε, προς το παρόν, να κόψετε το τσιγάρο, σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να καπνίζετε στη βεράντα, προστατεύοντας έτσι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας (δίποδα και τετράποδα) από τη βλαβερή αυτή συνήθειά σας. Και μην ξεχνάτε να πλύνετε τα χέρια σας, να ξεπλύνετε το στόμα σας και να αλλάξτε τα ρούχα σας.

Ωστόσο, το κάπνισμα δεν είναι η μόνη «κακή» συνήθεια των ιδιοκτητών που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των τετράποδων φίλων μας. Η καθιστική ζωή και η περιορισμένη άσκηση σε συνδυασμό με το υπερβολικό τάισμα οδηγεί στην παχυσαρκία των ζώων μας με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους, όπως καρκίνο, διαβήτη, αρθρίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι η σωστότερη επιλογή για την καλή και μακροχρόνια υγεία του κατοικίδιου σας … και συνεπώς για εσάς και τους γύρω σας !!!

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας